Kamp om ingeniørerne: Skaf en ny kollega og få en ekstra månedsløn

Ingeniørfirmaer belønner ansatte for at hverve nye folk.

William Demant - der ejer høreapparatvirksomheden Oticon - giver en dusør på 10.000 kr. for at skaffe en ny ingeniør-kollega. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Hos William Demant har man for tiden masser af ubesatte stillinger i hovedkvarteret i Smørum vest for København.

Virksomheden flytter flere af sine forsknings- og udviklingsaktiviteter fra Schweiz til Danmark.

Derfor mangler man knap 50 ingeniører, der skal opfinde og udvikle avancerede høreapparater og høreteknologi.

Det er en vanskelig opgave at besætte stillingerne, for der er mangel på ingeniører. Derfor har man udloddet en dusør til de medarbejdere, der skaffer en ny kollega.

- Vi har aktiveret vores egen medarbejdergruppe ved at lave det, vi kalder et ‘finders fee’, siger Søren Nielsen, underdirektør i William Demant Holding.

- Hvis man kan få nogle til at skifte job, så giver vi en anerkendelse af den indsats til medarbejderen på 10.000 kr. for at bidrage til at finde en ny, god medarbejder til virksomheden.

Den slags dusører er meget udbredte blandt ingeniører, lyder det fra Ingeniørforeningen IDA.

- Vi ser det mere og mere. Der er mangel på ingeniører i Danmark og det er virksomhederne klar over. De har svært ved at finde de medarbejdere, de har brug for, og derfor indfører de bonusordninger, siger Juliane Marie Neiiendam, formand for Ansattes Råd.

Ifølge Ingeniørforeningen IDA ligger dusørerne typisk mellem 10.000 kr. og op til en hel månedsløn for at hverve en medarbejder. Gennemsnitslønnen for ingeniører i Storkøbenhavn er på 55.800 kr.

- Vi kan se, det virker, fordi det kun er halvdelen af vores medlemmer, der skifter job via en traditionel jobannonce, siger Juliane Marie Neiiendam.

Næsten hver tredje ingeniør - 32 procent - har sit nuværende job, fordi vedkommende blev opfordret til at søge stillingen. Enten af folk i ens netværk eller en medarbejder i virksomheden.

Det viser en undersøgelse fra IDA Survey blandt ingeniørforeningens medlemmer.

Systemet har dog også en bagside, forklarer Juliane Marie Neiiendam.

- Når man laver sine medarbejdere om til rekrutteringsfolk, så slås man netop om de samme hoveder. Man kender hinanden i industrien og ved, hvem der er dygtig og de får selvfølgelig mange jobtilbud.

Hos William Demant er det ikke kun findelønnen, der skal skaffe folk med forstand på digital signalbehandling, mikromekanik og indbygget software i høreapparater. For nylig sendte virksomheden også 25 studerende til New York på studietur i lyd.