Gennem årene har politikere igen og igen forsøgt at få indført forbud mod grupper som Hells Angels, Bandidos og Hizb ut-Tahrir.
Hver gang er sagen sluttet hos Rigsadvokaten, der med grundloven i hånden har vurderet, at det ikke ville være muligt at løfte den bevisbyrde, der ville kunne få en domstol til at forbyde grupperne.
Nu giver justitsminister Søren Pape Poulsen (K) det endnu et forsøg: Han vil have et forbud mod gruppen Loyal to Familia, og Rigsadvokaten sagde i går for første gang ja til, at sagen kan føres for de danske domstole.
Derfor har Københavns Politi nu fået til opgave at samle beviser, der kan bruges mod Loyal to Familia.
Professor i forfatningsret ved Københavns Universitet Jens Elo Rytter vurderer, at "der burde være gode muligheder for at løfte bevisbyrden".
- Som jeg umiddelbart kan vurdere det, kan der være en ret god mulighed for, at man kan overbevise domstolene om, at beviserne er til stede, for at man kan opløse Loyal to Familia, siger han.
Han henviser til de mange banderelaterede skudepisoder, der har været i København i år, og til at medlemmer af Loyal to Familia er involveret i en række verserende sager og dømt i andre, hvilket også kan bruges i en kommende retssag.
Skal bevise at gruppen bruger vold
Juraprofessor Sten Schaumburg-Müller, der blandt andet beskæftiger sig med menneskerettigheder, er enig i, at en retssag kan falde ud til anklagemyndighedens fordel.
Han understreger, at hans vurdering bygger på et meget mere spinkelt grundlag, end dommerne i sagen vil have, når de har brugt flere dage på at studere sagens bevismateriale.
- Men hvis det kan bevises for retten, at der er tale om en forening, som søger at opnå sit mål med vold, så tyder det på, at anklagemyndigheden kan have en god sag, siger han.
Loyal to Familia
- •
1. november var der registreret 435 bandemedlemmer i Danmark. Dertil kommer 892 rockermedlemmer, som også er registreret i politiets databaser.
- •
Rigspolitiet oplyste i sommer, at Loyal to Familia dengang bestod af omkring 225 medlemmer.
- •
80 LTF-medlemmer sidder i øjeblikket i fængsel - enten efter domfældelse eller som varetægtsfængslede i sager, der endnu ikke er faldet dom i.
- •
Gruppen har især afdelinger i københavnsområdet, men også andre steder på Sjælland og i Jylland.
- •
Den nuværende konflikt mellem Loyal to Familia og grupperinger omkring Mjølnerparken og Københavns Nordvestkvarter har udspillet sig siden april i år.
- •
I perioden har der været 40 skudepisoder. Kilder: Rigspolitiet og Kriminalforsorgen
Brodne kar eller gruppens dna?
Helt centralt i sagen står ifølge de to professorer, om anklagemyndigheden kan bevise, at det ikke bare er brodne kar i Loyal to Familia, der begår vold og kriminalitet, da det ikke vil være nok til at opløse selve foreningen.
- Men hvis det så at sige er en del af foreningens dna, at den er voldelig, så kan den opløses. Og det er noget, en domstol må vurdere på baggrund af de ting, der bliver lagt frem i retten, siger Sten Schaumburg-Müller.
Han påpeger, at foreninger nyder en stærk beskyttelse i grundlovens § 78, hvilket har spændt ben for politikernes tidligere forsøg på for eksempel at få gennemført et forbud mod Hells Angels og Hizb ut'Tahrir.
Men samtidig påpeger han, at grundloven ikke definerer, hvad der skal forstås ved udtrykket 'en forening', og at Rigsadvokaten ser ud til at have anlagt sig en lidt bredere forståelse af begrebet end tidligere.
- Man har måske tidligere haft den opfattelse, at man kun kunne opløse politiske foreninger, som ved vold for eksempel forsøgte at indføre et andet styre. Opfattelsen er nok nu, at en hvilken som helst forening, der søger at opnå sit mål ved vold, kan opløses. Og det er så det, man vil prøve nu, siger Sten Schaumburg-Müller.