Journalist i Istanbul: Byen flager på halv efter terrorangreb

Dødstallet stiger i Istanbul. Myndighederne mistænker den militante kurdiske gruppe PKK for at stå bag terrorangreb.

Tyrkisk politi arbejder på stedet, hvor en bilbombe eksploderede nær fodboldstadionet Vodafone Arena, der er hjemmebane for fodboldklubben Besiktas. (Foto: © OZAN KOSE, Scanpix)

De tyrkiske myndigheder mistænker den militante kurdiske gruppe PKK for at stå bag gårsdagens bombeangreb i Istanbul, der indtil videre har kostet 38 livet og såret over 150 personer.

- Pilen peger mod PKK. Det er tydeligvis en planlagt aktion. Der kommer en officiel meddelelse, når efterforskningen er afsluttet. Vi kan ikke sige noget definitivt endnu, siger vicepremierminister Numan Kurtulmus til CNN.

Ifølge journalist Nanna Muus, der er bosat i Istanbul, falder mistanken på PKK, fordi det primært er betjente, der blev dræbt i angrebet. Ud af de 38 dræbte var mindst 30 betjente, mens syv er identificeret som civile og endnu er uidentificeret.

- Det har været rapporter om, at en bus med betjente blev ramt. Det peger på, at det kan være PKK eller PKK-relaterede grupper, der står bag, fordi PKK ofte går efter mål, der repræsenterer myndigheder. De har tidligere ramt militærposter, politistationer og endda politibusser, siger Nanna Muus.

Lige nu bliver i alt 155 personer behandlet for deres skader, oplyser det tyrkiske indenrigsministerium. Heraf er 14 i intensiv behandling.

En dags landesorg

Hun er på vej mod området omkring Vodafone Arena - hjemmebane for fodboldklubben Besiktas - hvor angrebet fandt sted. På vejen går hun forbi den centrale Taksim-plads, hvor flagene hænger på halv for at markere landesorgen, som myndighederne i dag har erklæret.

Nanna Muus understreger dog, at man endnu ikke har fremlagt beviser mod PKK, og at andre grupper som Islamisk Stat også kan stå bag.

- Vi har også hørt Islamisk Stats leder opfordre til angreb på Tyrkiet, og vi har set en række angreb fra IS, hvor de blandt andet har angrebet fodboldstationer i Paris og Irak, siger hun.

Tyrkiet har det seneste år været udsat for en lang række større terrorangreb, og samlet set har mere end 200 har mistet livet. I gårsdagens angreb var der tale om både en bilbombe og en selvmordsbomber. Politiet har efterfølgende anholdt ti mistænkte.

Skaber problemer for flygtningeaftale

Angrebet taler ifølge Nanna Muus ind i de forhandlinger om en flygtningeaftale, der lige nu er mellem EU og Tyrkiet. Her har EU stillet krav om, at Tyrkiet strammer deres terrorlovgivning, som, man mener, er for bred og dermed også kan bruges til forfølgelse af politiske modstandere i oppositionen.

Tyrkiet har tidligere sagt, at det er et utidigt krav at stille i en tid, hvor landet er ramt så hårdt af terrorangreb og argumenteret mod en stramning, som man mener vil indskrænke muligheder for sikkerhedsstyrker i kampen mod terror.

Artiklen er kl. 10.24 opdateres med de seneste tal for dræbte og sårede fra det tyrkiske indenrigsministerium.

-Angrebet er endnu en sten i skoen i forhold til flygtningeaftalen, for det er ikke ligefrem noget, der giver Tyrkiet lyst til at ændre deres terrorlovgivning, siger Nanna Muus.

Overblik: Større angreb i Tyrkiet i år

  • 10. december: Mindst 38 bliver dræbt, da to bomber med 45 sekunders mellemrum eksploderer ved et fodboldstadion i Istanbul. Ingen har taget skylden.

  • 20. august: 57 bliver dræbt, 34 af dem børn, i et bombeangreb mod en kurdisk bryllupsfest i byen Gaziantep tæt på Tyrkiets grænse til Syrien. Islamisk Stat (IS) mistænkes for at stå bag.

  • 28. juni: 47 omkommer - deriblandt udlændinge - og 200 bliver såret i et tredobbelt selvmordsbombeangreb på lufthavnen Atatürk i Istanbul. IS menes at stå bag.

  • 7. juni: Mindst syv politifolk og fire civile bliver dræbt af en bombe i Istanbul. Den kurdiske gruppe TAK tager skylden for angrebet, og advarer samtidig turister om at holde sig væk fra Tyrkiet.

  • 19. marts: Tre israelere og en iraner bliver dræbt, og dusinvis bliver såret, af en bombe i et forretningscenter i Istanbul. Flere tyrkiske medier giver IS skylden.

  • 13. marts: Mindst 34 mennesker bliver dræbt, og snesevis bliver såret ved et bilbombeangreb i Ankara. Den kurdiske gruppe TAK tager skylden for angrebet.

  • 17. februar: Mindst 29 bliver dræbt ved et selvmordsangreb mod det tyrkiske militær i Ankara. TAK tager skylden.

  • 12. januar: 12 tyske turister bliver dræbt, og over et dusin bliver såret, af en syrisk bombemand i Istanbuls turistkvarter. Regeringen siger, at IS står bag. Kilde: Ritzau