Regn, sne og slud har startet et accelerende jordskred i Randers.
En ny danmarksrekord på 905,7 millimeters nedbør i løbet af et år blev til sidst for meget for lergraven ved miljøvirksomheden Nordic Waste.
Den konstante regn har sat jorden i bevægelse. Og som store gletsjer-stykker skrider det forurenede ler ned mod Alling Å.
I over en uge har 45 maskiner været i gang for at bremse miljøforureningen.
Men kampen er hård, og i jordskredet røg først seks bygninger med i faldet. I torsdags blev også kantinen og hovedbygningen nedlagt.
Og nu har virksomheden helt opgivet at bremse jordens tur mod vandet. Selvom den første jord er kravlet over de jernkasser, der er sat op for at beskytte åen.
Det tvinger Randers Kommune til at starte plan B og et kapløb mod tiden.
Halvandet døgn til at omlægge åen
Kommunens æggeur er sat på halvandet døgn til at redde åløbet. De er nu ved at omlægge åen i stedet for at fjerne jorden.
Det gør kommunen efter de til deres overraskelse i går fik besked om, at Nordic Waste pludseligt stoppede deres maskiner.
Nu er det kommunens ansvar at stoppe den massive jordmasse, før uret ringer.
- Det er krisehåndtering og krisestyring. Det er ikke normalt, at vi skal bryde en vej igennem og har 48 timer til at gøre det, siger Jens Heslop, der er teknisk direktør i Randers Kommune.
300 meters å skal nu omlægges ved at grave rør ned langs den nærliggende vej, indtil de fanger åen.
- Vi skal arbejde rimelig hurtigt. Hvis åen først bliver stoppet til med forurenet jord, går der ikke længe, før det begynder at volde byen problemer.
Ingen tidshorisont
Randers Kommune har spærret et stort stykke af Gl. Århusvej, mens de graver rørene ned.
Hvor lang tid det tager at omlægge åen, har kommunaldirektøren med egne ord ingen anelse om.
Kommunen har dog overtaget de medarbejdere, som indtil nu har arbejdet for Nordic Waste med at forhindre jordskredene.
- Entreprenørene derude arbejder døgnet rundt. Heldigvis har de jo de allerstørste maskiner, man kan skaffe, siger Jens Heslop.
Nordic Waste skriver i en pressemeddelse, at de stoppede arbejdet, fordi jordskredet var blevet så voldsomt, at det ikke længere var forsvarligt at arbejde der.
Hvad der skal ske med virksomhedens grund, tager kommunen sig imidlertidigt ikke af.
- Det gør vi ikke noget ved. Det eneste, vi er optaget af, er at beskytte åen. Det er vores miljøopgave.
Det er lykkedes at få gravet det første rør ned, som vandet i Alling Å skal løbe igennem:
1.500 ton forurenet jord
Nordic Waste bearbejder forurenet jord og vand, og derfor er der risiko for miljømæssige konsekvenser, hvis det når åen.
Det sagde direktøren i Nordic Waste, Lene Lange, før virksomheden afbrød arbejdet.
- Vi har besluttet, at vi ikke vil løbe en risiko med den forurenede jord. Så 1.500 ton forurenet jord er ved at blive transporteret væk til en ekstern modtagerplads, lød det dengang fra hende.
Efter virksomheden i går meddelte, at de opgav at flytte jorden, har det ikke været muligt for DR at få en kommentar fra virksomheden.
- Naturkræfterne, som har været på spil i forbindelse med jordskredet, har efter halvanden uges intens indsats i døgndrift vist sig ikke at være mulige at bremse, skriver de i en pressemeddelse.
En nabo i området, Emma Kristensen, er nervøs for, hvad det betyder at have Nordic Waste i baghaven.
- Det er forurolignende, at man ikke helt ved, hvad der kommer til at ske. Både for åen, men også om det er noget, der pludselig kommer til at ligge i vores have, siger hun.
Skepsis overfor virksomhedens håndtering af forurenet jord
Virkeligheden har overgået selv de værste anelser, når det gælder virksomheden Nordic Waste.
Det siger Enhedslistens byrådsmedlem i Randers, Frida Valbjørn Christensen.
Hun er en af flere, der allerede tidligt var skeptisk overfor virksomheden Nordic Waste, og firmaets måde at håndtere jorden og vandet på.
Trods det, mener hun, det er gået meget værre, end man kunne frygte.
- Jeg er selvfølgelig dybt, dybt frusteret over, at flertallet i byrådet ikke har taget os seriøst, siger Frida Valbjørn Christensen.
Hun har meget svært ved at forstille sig, at Nordic Waste kan fortsætte på grunden.
- Jeg kan selvfølgelig ikke forudse fremtiden, men det har jeg svært ved at se.
Nordic Waste skriver selv i pressemeddelsen, at det på nuværende tidspunkt ikke er muligt at sige, hvornår arbejdet på pladsen kan genoptages.