RETTELSE: Artiklen er opdateret, da den iranske gruppe ASMLA har fortalt DR Nyheder, at meddelelsen på gruppens hjemmeside ikke har noget at gøre med fredagens politiaktion. Tidligere fremgik det i denne artikel, at roserne til PET var offentliggjort på grund af politiaktionen. Det er ikke korrekt, og derfor har DR Nyheder valgt at rette artiklen.
En iransk oppositionsgruppe, som flere herboende eksil-iranere tilhører, har sendt en hilsen til den danske efterretningstjeneste, PET.
Det fremgår af et opslag, som gruppen ved navn ASMLA, offentliggjorde på sin hjemmeside, mens store dele af Sjælland og Fyn var lukket ned i en usædvanlig politiaktion. Men de to ting hænger ifølge gruppen ikke sammen.
I opslaget, som Politiken omtaler, takker ASMLA efterretningstjenester i Danmark og Holland for i deres optik at forhindre attentater i Holland og Danmark.
- ASMLA roser de danske og hollandske sikkerhedstjenesters årvågenhed og forebyggende tiltag for at ødelægge attentaterne, står der på organisationens hjemmeside.
DR Nyheder har været i kontakt med ASMLA i Holland, som driver hjemmesiden.
Og her understreger en talsmand, at meddelelsen på hjemmesiden intet har at gøre med fredagens store politiaktion i Danmark. Derimod handler den ifølge ASMLA i Holland om nogle 'planlagte handlinger' fra terrorgruppen Islamisk Stat.
- Det, som blev udgivet, har at gøre med arrestationen af nogle IS-medlemmer i Danmark og de syv, der blev anholdt i Holland. Det har vi læst om medierne, siger talsmanden.
Det har ikke været muligt for DR Nyheder at verificere, hvilke handlinger, som talsmanden henviser til.
Ved ikke hvad der skete i Danmark
Så der var tale om en mere generel fordømmelse, som intet havde at gøre med trusler mod eksiliranere i Danmark?
- Præcis. Hvad der skete i Danmark ved jeg intet om, siger talsmanden.
I går aftes kunne DR Nyheder fortælle, at årsagen til fredagens politiaktion og nedlukning af Sjælland var, at PET frygtede for sikkerheden hos gruppen af eksil-iranere med tilknytning til ASMLA.
Det er dog uvist, hvad den konkrete trussel mod iranerne bestod af, og ifølge talsmanden fra ASMLA i Holland kender man således ikke noget til årsagen bag fredagens aktion i Danmark.
Anklaget for terror i Iran
ASMLA er imod Irans regering og har afdelinger flere steder i Europa, der kæmper for at løsrive sig fra det iranske præstestyre og oprette en selvstændig stat i den sydvestlige del af landet. Iran betragter ASMLA som terrorister, mens grupen ikke er på EU's liste over terrorbevægelser.
Gruppens danske afdeling blev offentlig kendt i forrige weekend, da Irans styre anklagede Danmark og Holland for at huse oppositionsgrupper, som ifølge styret stod bag et terrorangreb mod en militærparade i Iran den 22. september.
ASMLA's danske talsperson afviste dagen efter angrebet beskyldningerne fra det iranske styre.
Han sagde til DR Nyheder, at den danske afdeling intet havde med planlægningen af angrebet i Iran at gøre.
- Vi er kun den politiske del af bevægelsen Ahwaz National Resistance (ANR) og står for mediehåndtering. Vi ved ikke noget om detaljerne, og vi har ikke haft noget at gøre med planlægningen. Vi formidler bare, hvad der er sket, hvordan og hvorfor, sagde Yaqoub Al Tostari, der af sikkerhedsmæssige årsager bruger dette som dæknavn.
Han kaldte samtidig angrebet for 'et legitimt mål'.
DR Nyheder har siden politiaktionen i fredags forgæves forsøgt at få en kommentar fra den danske talsmand til oplysningerne om, at han og andre fra ASMLA i Danmark skulle være blevet truet.
Stifter myrdet i Holland
Den danske gren af ASMLA holder til i Ringsted, hvorfra den blandt andet laver tv til tilhængerne.
Det er uvist, hvem der har truet den danske del af ASMLA, og hverken PET eller Københavns Politi har ønsket at kommentere DR Nyheders oplysninger.
Det har heller ikke været muligt at få en kommentar til sagen fra Justitsministeriet.
Irans ambassade i København, som repræsenterer præstestyret, afviste i går i et skriftligt svar til DR Nyheder, at herboende iranere skulle være i fare.
Andre steder i Europa har tilhængere af den omtalte oppositionsgruppe været truet på livet. Blandt andet i Frankrig og Holland.
Stifteren af ASMLA, Ahmad Mola Nissi, blev sidste år skudt og dræbt foran sit hjem i den hollandske by Haag.
Hans datter advarede i december andre eksil-iranere i Europa om, at deres liv kunne være i fare.
- Europa virker sikker, men vær forsigtig. Konflikten mellem Saudi Arabien og Iran er ikke begrænset til Mellemøsten. Den spreder sig til Europa, sagde hun til Reuters.
Siden mordet på Ahmad Mola Nissi har hans familie i Holland levet under politibeskyttelse og er placeret i et såkaldt ’safe house’.
- Vi kom her for at være i sikkerhed, men vi føler os ikke sikre. Europæiske regeringer skal gøre mere for at beskytte politiske aktivister, sagde datteren til Reuters.
Forstå sagen
- •
For at forstå denne sag, skal vi skrue tiden tilbage til den 22. september, hvor over 20 personer mistede livet i et angreb mod en militærparade i den sydvestlige by Ahvaz i Iran.
- •
Det iranske styre anklagede efterfølgende Danmark for at huse iranske oppositionsgrupper, der stod bag angrebet.
- •
Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) sagde efter angrebet, at Danmark fordømmer det, og at en eventuel dansk forbindelse vil få konsekvenser.
- •
I fredags lukkede store dele af trafikken mellem landsdelene ned, da broer, veje og færgeafgange blev lukket, mens en omfattende politiaktion var i gang. En sort volvo på svenske plader blev efterlyst, da den havde befundet sig på et mistænkeligt sted.
- •
Politiet frygtede for sikkerheden hos 'specifikke personer'.
- •
Den sorte volvo blev senere fundet, og det viste sig, at bilen ikke havde forbindelse til truslen mod personerne.
- •
Ifølge DR Nyheders oplysninger skyldes politiaktionen i fredags PET's frygt for sikkerheden hos herboende eksil-iranere. Den oplysning vil hverken Københavns Politi eller PET kommentere.
- •
Oppositionsgruppen ASMLA har på sin hjemmeside takket efterretningstjenester i Danmark og Holland, men meddelelsen har ifølge en talsperson i Holland intet med fredagens politiaktion i Danmark at gøre.
- •
Irans ambassade, som repræsentere det iranske styre, kender intet til trusler mod de herboende eksil-iranere.
- •
Ambassaden mener fortsat, at personerne har forbindelser til angrebet i Iran den 22. september.
RETTELSE:
Politiaktionen i Danmark blev ifølge DR Nyheders oplysninger sat i værk, fordi PET var bekymret for herboende iraneres sikkerhed, men den trussel kender talspersonden fra ASMLA i Holland således ikke noget til.