Det hjælper ikke at tvinge indvandrerforældre til at sende deres børn i vuggestue eller børnehave. I stedet skal det kommunale system sætte tidligt ind og motivere forældrene til at sende deres børn i daginstitution.
Det mener Kirsten Løth, der er pædagogisk leder på institutionen Hyltebro på Nørrebro i København, hvor omkring 30 til 40 procent af børnene mellem nul og seks år kommer fra et hjem med udenlandsk baggrund.
- Jeg tænker ikke, at det er den bedste start på et institutionsliv at skulle samarbejde med en familie, der er blevet tvunget. Og jeg tænker umiddelbart, at problemet er så lille, at det kan løses uden tvang, hvis man arbejder med den tidlige indsats, siger hun.
Reaktionen kommer, efter at børne- og socialminister Mai Mercado (K) i dag har præsenteret ideen til et nyt lovforslag, der har til formål at tvinge indvandrerfamilier til at sende deres børn i daginstitution.
Lovforslaget begrundes blandt andet med en analyse fra 2013, der viser, at langt flere indvandrerfamilier end etnisk danske holder deres børn hjemme i stedet for at sende dem i daginstitution. Og lovforslaget skal være en del af et større udspil, der skal gøre op med parallelsamfund i Danmark.
Handler om at skabe tillid
Ifølge Kirsten Løth fra institutionen Hyltebro er der allerede redskaber til at sikre, at også børn i indvandrerfamilier bliver sendt i daginstitution.
Hun fortæller, at der er rig mulighed for at kontakte myndighederne på et meget tidligt tidspunkt, hvis der er alarmklokker, der ringer, når en sundhedsplejerske besøger familien, inden institutionslivet begynder.
- Der er ikke nogen forhindringer. Man kan godt motivere, når man er i dialog med familierne. Det er de færreste familier, der ikke vil deres børn det godt, siger Kirsten Løth og uddyber:
- Det første udgangspunkt er, hvordan vi får skabt tillid, og hvordan vi får et fælles fodslag på, hvad der godt for barnet. Og det er meget sjældent, at tvang hjælper i den sammenhæng.
Økonomisk straf er helt udelukket
Børne- og socialminister Mai Mercado har ikke ønsket at uddybe, hvordan man i fremtiden skal kunne tvinge indvandrerfamilier til at sende deres børn i daginstitution.
Derfor vides det ikke, om regeringen vil straffe familierne økonomisk, hvis de holder deres børn hjemme.
Men hvis regeringen i sidste ende vælger at straffe familierne på pengepungen, vil det gå ud over børnene i stedet for at hjælpe dem, mener pædagogisk leder Kirsten Løth.
- De familier og børn, som vi i forvejen kan være bekymrede for, kommer til at leve i en familie, hvor man bliver endnu mere økonomisk presset. Det er min erfaring, at du ikke hjælper ved at presse dem økonomisk - tværtimod, siger hun.
S og SF bakker op
Til trods for kritikken fra Kirsten Løth fra Hyltebro, men også fra professor i socialret Kirsten Ketscher, tegner der sig umiddelbart opbakning til regeringens lovforslag,
Socialdemokratiet har tidligere stillet forslag, der havde til hensigt at få flere børn med indvandrerbaggrund til at gå i vuggestue og børnehave, og socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil (S) roser da også regeringens initiativ.
- Det vigtigste for os er, at vi får brudt den negative sociale arv, der kommer af, at man ikke kommer i institution, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.
- Og hvis man skal sige det på lidt moderne dansk, så drejer det her sig ikke om speltmødrene nord for København, der gerne vil have deres børn derhjemme, siger hun.
Også SF er positive:
- Når Mads og Muhammed begynder i 0. klasse, så har de alt for ofte slet ikke de samme forudsætninger for at lære at læse og regne, og det kan mærke dem for resten af deres liv. Den forskel kan vi udjævne ved at få børn i vuggestue, så de hører og taler dansk, fra de er helt små i stedet for at blive passet hjemme i et miljø, hvor der måske slet ikke tales dansk i dagligdagen, siger børneordfører Jacob Mark i en skriftlig kommentar.
Dansk Folkeparti har ikke ønsket at kommentere det kommende lovforslag, før det ligger endeligt klart.