På en operationsstue i Vejle skete der mandag noget ganske særligt.
En kvinde lå på operationsbordet for at få opereret sit bryst for at forebygge brystkræft. Brystet skulle fjernes og efterfølgende rekonstrueres.
Under normale omstændigheder vil det betyde, at kvinden mister følelsen i brystet - eller at den ville blive nedsat - men det var ikke en helt almindelig brystrekonstruktion, der blev foretaget på operationsstuen i Vejle.
Til stede var nemlig to amerikanske plastik- og brystkirurger, der skulle vise en dansk overlæge og en dansk professor, hvordan man med en ny metode bevarer følelsen i det opererede bryst.
Det er ikke sket før i Danmark, lyder det fra professor i plastikkirurgi Tine Engberg Damsgaard.
Hun hørte tidligere om amerikanernes metode og fik sat operationen i stand, og hun er godt tilfreds med operationen, som skal udføres igen i Odense onsdag.
- Det er jo vigtigt for vores patienter, konstaterer hun.
- Efter at man er opereret og behandlet for brystkræft, eller man vælger at få en operation for at undgå brystkræft, gør det at være så meget som muligt som sig selv, at man klarer sig bedre på langt sigt, fortæller hun.
Det unikke ved metoden bekræftes i øvrigt af centerlederen på Nationalt Center for Brystkræftsenfølger og to professorer fra Herlev Hospital og Gentofte Hospital.
En bekostelig affære
Man bruger det, der hedder en graft i brystet, og det er ikke helt billigt at få fat i sådan en. Den koster cirka 70.000 kroner.
I praksis minder operationen lidt om et puslespil.
- Man anvender et lille stykke nerve og sætter ind imellem to stykker af nerven, der forsyner brystvorteområdet, og det gør man, fordi man skal fylde brystet ud med noget andet end det brystvæv, man har taget ud, forklarer Tine Engberg Damsgaard.
Men ifølge professoren er det altså pengene værd at genskabe følelsen i brystet.
- Vi ved, at hvis man genopbygger brystet, så højner man patienternes livskvalitet, og en vigtig parameter af det er også, at når man har et bryst, der i videst muligt omfang ligner og føles som det, man havde i forvejen, så mindskes patienternes angst for tilbagefald, lyder det.
Og det er altså også en operation, som de danske kirurger selv kan foretage, fastslår Tine Engberg Damsgaard.
- Det kan vi. Teknisk er det noget, man kan foretage i hvert fald på regionshospitalerne, men også på de store universitetssygehuse, oplyser hun.
En evig påmindelse
Hos Brystkræftforeningen er der ingen tvivl om, at det vil være godt for patienterne, hvis de kan få genskabt følelsen i deres rekonstruerede bryst. Det fortæller sekretariatsleder Randi Krogsgaard.
- Jeg tror, det vil betyde noget for det mentale efterarbejde, hvis det er noget, man ikke tænker over hver dag. Hvis man har følelse i de forskellige dele af kroppen, så er det jo en del af det normale. Det vil føles mere normalt, siger hun.
- Jeg tror, at det, at der er følelse i det bryst, der er blevet rekonstrueret, vil betyde, at man føler mere, at det er en del af kroppen.
Hun kender alt for godt til ikke at have følelse i brystet. Hun har nemlig selv haft brystkræft.
- Jeg har selv fået en rekonstruktion for mange år siden, og det er sådan et silikoneimplantat, hvor huden er trukket ud over. Der har jeg absolut ingen følelse i hele min højre side af brystet, fortæller Randi Krogsgaard.
For hende er det følelsesløse bryst en konstant påmindelse om det, hun har været igennem - og at fremtiden aldrig er mejslet i sten.
- Det får mig jo til at tænke på hver dag, og nogle gange mere end andre, at jeg har haft brystkræft, jeg er blevet opereret for det, og at jeg måske kan risikere at få et tilbagefald på et tidspunkt.