Medicinrådet godkender 'banebrydende' lægemiddel til behandling af brystkræftpatienter

Lægemidlet med navnet Enhertu kan forlænge levetiden for kvinder, der har en særlig type brystkræft.

Lægemidlet Enhertu, der i torsdags er blevet godkendt i Danmark, kan forlænge levetiden for kvinder, der har en særlig type brystkræft med spredning.

Torsdag landede der en god nyhed for en gruppe patienter med uhelbredelig brystkræft og deres nærmeste.

Medicinrådet har nemlig godkendt det livsforlængende lægemiddel Enhertu til brystkræftbehandling.

Og det kan betyde flere dage, måneder og måske endda år for en gruppe patienter, som er diagnosticeret med en særlig type uhelbredelig brystkræft.

- Det er banebrydende, siger Ann Søegaard Knop, der er overlæge og lægelig leder af Onkologisk Klinisk Forskningsenhed på Rigshospitalet og formand for medicinsk udvalg i den danske brystkræftgruppe, DBCG.

- Det er sjældent, man har set så stor forskel på behandlinger mod livsforlængende brystkræftmedicin. Sandsynligheden for at være symptomfri efter 12 måneder er 75 procent med det her nye stof versus 34 procent med det, vi plejer at bruge, tilføjer hun.

Stor betydning for en lille gruppe af kræftsyge

Ifølge Medicinrådet vil godkendelsen af Enhertu få betydning for cirka 125 af de knap 5.000 kvinder, der ifølge Kræftens Bekæmpelse hvert år får konstateret brystkræft.

- Det drejer sig om en mindre gruppe af patienter, som tilhører gruppen af de HER2-positive kræftsyge, siger Ann Søegaard Knop og oplyser, at brystkræftpatienter er inddelt i tre hovedundergrupper.

For det er nemlig kun en bestemt gruppe af patienter med brystkræft, midlet anbefales til. Dem som allerede har fået behandling, men oplever mere end et tilbagefald, hvor kræften spreder sig til andre dele af kroppen.

- Det er et forholdsvis nyt koncept, hvor man retter behandlingen direkte mod de syge kræftceller og bliver givet til de patienter, der har fået et tilbagefald af deres sygdom, siger Ann Søegaard Knop og tilføjer:

- Tilbagefaldet forsøger man først at behandle med noget kemoterapi og antistofbehandling. Men virker det ikke, kan Enhertu forlænge den syges levetid, siger Ann Søegaard Knop.

Har været på vej et stykke tid

Glæden over godkendelse af lægemidlet Enhertu er også at finde hos Anders Bonde Jensen, professor ved Institut for Klinisk Medicin på Kræftafdelingen på Aarhus Universitetshospital.

- Det er jo en glædelig nyhed for de patienter, hvor medicinen kan komme på tale. Så det er vigtigt, for nu kan de få tilbudt en bedre behandling end den, de har kunnet få, indtil nu, siger han.

Anders Bonde Jensen er dog ikke overrasket over, at midlet er blevet godkendt og understreger, at det længe har været på vej.

- Vi har vidst længe, at resultaterne ved brug af midlet, har været positive, siger han og tilføjer:

- Men på grund af den procedure Det Danske Medicinråd tager i brug, når de skal godkende ny dyr medicin, har det taget tid. I sidste ende, er det dem, der tager beslutningen.

Kan måske få betydning for andre typer af kræft

Lægemidlet er allerede blevet godkendt i Sverige, Norge og USA. Og det er brugen af midlet i de lande, der blandt andet bekræfter Ann Søegaard Knop i, at midlet kan få stor betydning.

- Mindst halvdelen af dem, der får tilbagefald ved brystkræft kan få gavn af den her behandling. Det har undersøgelser i USA vist, siger hun og tilføjer, at midlet også er godkendt til flere typer af kræftbehandlinger.

- Eksempelvis bruges det også til behandling af mavesækskræft. Selve princippet, Enhertu-behandlingen bygger på, kan komme til gavn for mange flere kræftformer, siger hun.

Anders Bonde Jensen er dog ikke lige så sikker på, om midlet kan benyttes til flere typer af kræft, men bekræfter, at muligheden kan opstå.

- Midlet er effektivt og der er færre bivirkninger. Men jeg kan ikke vurdere endnu, om det kan virke på andre kræftsygdomme. Det vil formentlig være nogle meget specielle typer for kræft.

Selvom midlet kommer med færre bivirkninger, er det ikke foruden. Blandt andet kan det fremprovokere opkast, men særligt er det muligheden for betændelsestilstand i lungevævet, patienten skal være opmærksom på.