20 skeletter er dukket op på Rådhuspladsen i København – og i al hemmelighed er de blevet udgravet i ly af to store telte siden december.
Det skriver Politiken.
- Vi har fundet, hvad vi tror, er de første københavnere, som er cirka tusind år gamle og har ligget begravet her en meter under asfalten på Rådhuspladsen, siger Jane Jark Jensen, der er er museumsinspektør og arkæolog ved Københavns Museum.
- Ind til videre har vi fundet 20 grave, og vi forventer, at der er nogle stykker mere.
Arkæologerne holdt opdagelsen hemmelig, fordi de var bange for, at ubudne gæster skulle trænge ind i udgravningerne.
- Det er ligesom vores skattefund. Vi har jo gerne villet passe på de her første københavnere, og vi har ikke været interesseret i at få for mange ubudne gæster. Vi værner meget om den måde og metode, vi arbejder på, og på en eller anden måde har vi været usynlige på Rådhuspladsen under de grønne telte, siger Jane Jark Jensen.
Nytårsfest oven på gravene
For knap to måneder siden fejrede flere hundrede feststemte mennesker nytårsaften lige oven på de cirka 1.000 år gamle københavnere – uden at vide, hvad der gemte sig under deres festsko.
Og ifølge Jane Jark Jensen er fundet væsentligt nyt i forhold til historien om København.
- Det er en 10’er på en skala fra 1 til 10. Men også i et større perspektiv kan fundet fortælle os noget om de tidlige middelalderlige byer, og hvordan de opstår og udvikler sig. På den måde har vi erhvervet os ny viden, som kan komme meget videre ud, siger hun.
Arkæologerne fandt frem til skeletterne, fordi forsyningsselskabet Hofor gravede og lagde ledninger i jorden under Rådhuspladsen. Arkæologerne fulgte med, og de kunne hurtigt konstatere, at området var fuld af grave. Derfor stoppede anlægsarbejdet, og arkæologerne gik i gang med deres udgravning.
De fleste af skeletterne er kørt til undersøgelse på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, og derefter skal de undersøges på Statens Naturhistoriske Museum.
Og arkæologerne håber, at de gamle københavnere via deres jordiske rester vil kunne bringe nyt lys over de mennesker, der tilsyneladende fik København til at spire frem, 100 år før Absalon byggede sin borg og grundlagde byen fra midten af 1100-tallet.
De seneste 10 års udgravninger begynder dog at pege mere og mere i retning af, at København allerede var en reel by på daværende tidspunkt.
Sindssygt begejstret
- Det hamrer bare endnu en pæl i myten om, at Absalon skabte det København, vi kender i dag. Vi vidste måske godt, at der var begravelser i området her. Men at det er så omfattende, siger noget om, at København har haft en vis størrelse på et meget tidligt tidspunkt, siger Jane Jark Jensen.
Hun lægger ikke skjul på, at hun blev mere end almindeligt glad, da skeletterne tonede frem under arkæologernes graveredskaber.
- Jeg var sindssygt begejstret. Jeg havde håbet på, at skeletterne var her. Men vi kunne ikke vide det, før vi kom i gang. Arkæologer kan jo desværre ikke se gennem jorden, selv om mange ville ønske, at vi kunne, siger hun.
Kulturminister Mette Bock (LA) besøger skeletterne senere i dag.