Smitten ruller ind over landets plejehjem: Regeringen sætter ind med lyntest

Der er lige nu massiv coronasmitte blandt landets svageste.

Lyntest af personale og specialsygeplejersker skal hjælpe med at dæmme op for udbredt smitte på landets plejehjem. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Selvom vaccinen er landet, og de første stik er givet på de danske plejehjem, så er truslen fra coronasmitten langt fra slut for de ældste og mest udsatte.

- Vi ser lige nu en stigning i antallet af smitteudbrud på vores plejehjem, sagde sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) på pressemødet tirsdag aften.

Her blev de nuværende restriktioner forlænget til og med 17. januar.

- I sidste uge blev der registreret smitte på 116 af vores plejehjem - det er en stigning på 25 procent i forhold til sidste uge, sagde han.

Værst ser det ud i Region Hovedstaden, hvor hver tredje plejehjem i sidste uge registrerede tilfælde af coronasmitte.

Derfor indfører regeringen nu nye tiltag, der skal holde virusset for døren.

- Vi kviktester personalet, når de møder ind som løbende test i løbet af ugerne, så vi hurtigst muligt kan få opdaget og stoppet de her smittekæder, før de når ind på vores plejehjem, sagde sundhedsministeren.

Tiltaget bliver først rullet ud i Region Hovedstaden.

Derudover indskærpes reglerne for hygiejne for plejehjem i hele landet, og der bliver oprustet med hygiejnesygeplejersker, sagde Magnus Heunicke.

Øget dødelighed

Plejehjemsbeboerne er særdeles sårbare, og sidste uge var usædvanlig sort. Her mistede 62 plejehjemsbeboere smittet med coronavirus livet, ifølge Statens Serum Institut.

Det er det højeste antal dødsfald blandt plejehjemsbeboere, der er registreret på en uge, siden coronavirusset nåede til Danmark i slutningen af februar.

På pressemødet fremhævede direktøren for Statens Serum Institut, Henrik Ullum, at vi for første gang i epidemien herhjemme begynder at se tegn på, at der dør flere end normalt generelt blandt den ældre del af befolkningen.

Direktøren for Statens Serum Institut, Henrik Ullum, til venstre for sundhedsminister Magnus Heunicke (S). (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

- Noget nyt og svært problematisk er, at vi i modsætning til tidligere, hvor der ikke har været nogen samlet øget dødelighed i Danmark, så begynder vi nu at se en tendens til en stigende samlet dødelighed i de ældre aldersgruppe - altså befolkningen over 65 år, sagde Henrik Ullum.

Seruminstituttet overvåger dødeligheden i Danmark, men også i en række andre europæiske lande, hvor flere har oplevet en markant overdødelighed som følge af coronapandemien.

Ved udgangen af januar forventer myndighederne at være færdige med at vaccinere alle de beboere på plejehjem, som har sagt ja til vaccinen - den kræver to stik med mindst tre ugers mellemrum.