Hvad koster kokain? Og hvad gør det ved næsen? I har spurgt Google – en misbrugsekspert svarer

Henrik Rindom svarer på de mest stillede spørgsmål om kokain på Google.

Misbrugsekspert Henrik Rindom svarer på de mest stillede spørgsmål om kokain på Google. (Foto: © Google.com)

De seneste dage har været præget af nyheder om, at kokain vinder frem på den danske misbrugsscene. Sidste år var 75 procent af alt beslaglagt narko kokain. Men hvilken viden opsøger vi som borgere egentligt selv om kokain?

Indbyggerne i Region Sjælland er dem, der oftest spørger Google til råds om rusmidlet. Spørgsmålene stilles typisk i tidsrummet 02 – 05, og handler om alt fra hvor dyrt kokain er til om det kan blive for gammelt.

Oftest svarer Google med henvisning til en rådgivningsside om kokain og dets bivirkninger eller med en gammel artikel fra netmediet Vice.

DR Nyheder har samlet de mest googlede spørgsmål om kokain og fået en af landets førende misbrugseksperter til at besvare dem.

Henrik Rindom er oprindeligt uddannet smed, men har siden uddannet sig til læge med speciale i psykiatri og har behandlet misbrugere i mere end 20 år.

Han har blandt andet været fortaler for behandlingssteder for ”pæne” mennesker og har tidligere støttet Københavns overborgmester Frank Jensen i at forsøge at legalisere hash. Her besvarer han Googles spørgsmål.

Hvad gør kokain ved næsen?

- Sniffer man kokain, får næseslimhinden maksimal belastning af kokain. Blodkarrene i næsen trækker sig dramatisk sammen. Derfor kan man risikere, at næseslimhinden ikke får noget blod og derfor rådner.

- I de værste tilfælde kan hele skillevæggen mellem de to næsebor rådne. Der er simpelthen læger, der er specialiseret i at lave plastikimplantater af næseskillevægge til folk, der har sniffet kokain.

Efter en fest blev en mobiltelefon med kokain fundet på Dronning Louises Bro. (Foto: © David Leth Williams, Scanpix)

Hvad koster kokain?

- Det varierer meget, alt efter hvor du køber det henne, af hvem du køber det af, og hvor meget du køber.

- Køber du kokain på et diskotek er det meget dyrt, der kan det koste 1.000 kroner pr. gram. Køber du derimod 10 gram hos en pusher, er det meget billigere.

Hvad gør kokain ved kroppen?

- Kokain øger vores humør, det gør os kort fortalt gladere. Men det er højt at flyve, dybt at falde. I lige så godt humør, vi bliver, når kokainen virker, lige så triste og deprimerede bliver vi, når kokainen aftager.

- Interessant nok vil hjernen helt holde sin egen indre balance i vores humør – har vi været ekstremt glade i en periode, balancerer hjernen underligt nok ved at få os til at føle os mere triste bagefter. forklarer Henrik Rindom.

- Når effekten af kokain har lagt sig, vil vi derfor få lyst til mere for at blive i godt humør igen – det er derfor man bliver afhængig.

- Kokain gør også, at vi kan føle smerte i brystet. Det sker, fordi kokain får blodkarrene til at trække sig sammen. Som konsekvens af det, går der besked til hjernen om at presse mere blod gennem systemet, men når hjertets blodkar samtidigt trækker sig sammen, opstår der iltfattighed i selve hjertemusklen. Og det giver smerter i brystet, som i værste tilfælde kan føre til blodprop og dødsfald.

- Oplever man begyndende smerter i brystet, gælder det altså om at komme på skadestuen i en fart.

Er kokain lovligt?

- Nej.

- Det bruges dog som bedøvelsesmiddel på hospitaler – særligt ved øjenoperationer, fordi det får blodet til at trække sig sammen.

Kan kokain drikkes?

- Det kan det godt, hvis man opløser det i vand.

- Men det er ikke behageligt. Blodkarrene hele vejen ned gennem spiserøret og gennem tarmsystemet vil trække sig sammen, og det er bestemt ikke rart.

Er kokain farligt?

- Altså, kigger man på, hvilke stoffer der er farligst – sundhedsmæssigt for os som enkelte individer og økonomisk og socialt for samfundet – så er det absolut farligste stof alkohol. Stof nummer to på den liste er heroin.

- Stof nummer tre er crack kokain (kokain, der er forarbejdet, så det kan ryges, red.), det er det absolut mest farlige stof rent sundhedsmæssigt. Og stof nummer fire er kokain.

Kan kokain blive for gammel?

- Nej, det kan det faktisk ikke, hvis man ellers opbevarer det tørt og ikke for varmt.

Kan kokain spores i urin?

- Ja, det kan det, og det kan faktisk også spores i spildevandet. I København bliver der jævnligt taget spildevandsmålinger af koncentrationen af kokain, og der kan man faktisk se, at der i dagene omkring Distortion er klart mere kokain i spildevandet. Og det er endda en usikker måling – den måler jo ikke alt det, der ender i blomsterbede og cykelskure.

Efter gadefestivalen Distortion kan et højere kokainforbrug spores i spildevandet i København. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Hvem opfandt kokain?

- Det gjorde naturen. Peruianerne og columbianerne har tygget cocablade gennem tusinder af år. Som bearbejdet stof har vi også kendt kokain i næsten 200 år. Psykoanalytikeren Sigmund Freud brugte det som antidepressivt middel i sin behandling, indtil han opdagede, at patienterne blev afhængige af det.

Har der været kokain i cola?

- Ja, det var der i gamle dage. Det er derfor, det hedder coca cola. Før i tiden brugte man for øvrigt kokain som stimulans i en række nydelsesmidler.

Oprindeligt indeholdt Coca Cola kokain. Her tappes Coca Cola på Solbjerg mejeri. (Foto: © BENT K. RASMUSSEN, Scanpix)

Er kokain et opiat?

- Nej. Kokain har intet at gøre med opiater, som er de narkotiske alkaloider, der findes i opiumsvalmuen.

Hvad består kokain af?

- Kokain er et stof, der findes i cocabuskens blade. Man udvinder det aktive stof gennem en kemisk proces, der omdanner bladene til et bittert, hvidt saltkrystal, altså hvidt pulver, som består af 30-40 procent rent kokain.