Ren og særlig stærk kokain giver risiko for forgiftning

75 procent af alt beslaglagt narko sidste år var kokain, viser ny rapport.

Fund af kokain i Esbjerg i 2016. Arkivfoto (Foto: © Enrique Castro-Mendivil, Scanpix)

Kokainen er renere end tidligere, og politiet beslaglægger mere af den.

Det viser rapporten ”Narkotika på gadeplan 2017”, som er udarbejdet for Sundhedsstyrelsen på baggrund af myndighedernes overvågning af markedet.

Overvågningen bliver udført sammen med Rigspolitiet, Skat og de tre retsmedicinske institutter i København, Aarhus og Odense.

Kokainen havde gennemsnitligt en renhed på 60 procent sidste år mod 55 procent året før, konkluderer rapporten. Det er den højeste renhed, siden registreringen begyndte i 1995.

- Den kokain, der er på markedet nu, er særlig stærk. Det er en udvikling, vi har set i de seneste tre år. Det betyder, at der er større risiko for overdosering og forgiftning, hvis man tager kokainen, siger Kari Grasaasen, der er chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

- Men renheden svinger meget, og det betyder, at man kan komme i kontakt med et meget mildt kokainstof og et meget stærkt. Så man ved faktisk ikke rigtigt, hvad man tager.

Det mest udbredte stof

Kokain var tidligere et stof, der mest var at finde i hovedstadsområdet, men i de senere år er stoffet blevet det dominerende i hele landet.

Faktisk har kokain i de seneste 10 år været den hyppigst forekommende hårde type narko på gadeplan i Danmark ifølge rapporten.

Andelen af kokain er i de samme 10 år steget markant. Sidste år udgjorde stoffet 75 procent af politiets beslaglæggelser i de fem store byer København, Aarhus, Odense, Aalborg og Esbjerg.

Og dermed lægger Danmark sig op ad resten af Europa, hvor der også er kommet mere kokain i omløb på markedet. Også her ser man, at stoffet er blevet renere, viser en netop offentliggjort rapport fra Det Europæiske Overvågningscenter for narkotika og narkotikamisbrug.

- Rapporten peger på, at renheden i stoffet kan skyldes, at der er en større produktion af kokain i de latinamerikanske lande. Og så er der mere kokain på markedet, også i Danmark, siger Kari Grasaasen.

Fire procent unge har taget kokain

Der er dog ikke noget, der tyder på, at der er flere, der kaster sig over at bruge kokain, siger hun.

- Der er en del kokain derude, og derfor finder politiet mere af det i forhold til andre stoffer. Men det er vigtigt at pege på, at der ikke er flere unge, der bruger de illegale stoffer såsom amfetamin, kokain og ecstasy, sammenlignet med tidligere år, siger hun.

- Fire procent af de unge har taget kokain, og vi ser en lille stigning i brugen af kokain, men den er meget lille. Alt i alt har seks procent af de unge under 25 år brugt et eller flere af de illegale stoffer såsom kokain, amfetamin og ecstasy. Flertallet, nemlig 94 procent af de unge, bruger ikke disse stoffer, siger Kari Grasaasen.

Rapporten "Narkotika på gadeplan" bygger på 204 pulverprøver, der er indsamlet mellem 1. januar og 31. december sidste år.

Prøverne er beslaglagt blandt brugere i København, Aarhus, Odense, Aalborg og Esbjerg.