HPV-vaccine: Mange henviste piger er strandet på venteliste

En ny rapport viser, at halvdelen af de piger, der er blevet henvist med bivirkninger fra HPV-vaccinen, stadig venter på at se en læge. Sundhedsministeren forlanger, at regionerne strammer op.

Over halvdelen af de henviste hpv-vaccinerede piger venter stadig på at komme i gang med deres udredning. (Foto: © DR, DR)

I dag har sundhedsministeren fået den første statusrapport over omfanget af kvinder, der står på ventelise for at få undersøgt mulige bivirkninger af HPV-vaccinen mod livmoderhalskræft.

Siden 1. juni har læger haft mulighed for at henvise kvinder med mistanke om bivirkninger af HPV-vaccinen til særlige sygehusafdelinger i de enkelte regioner.

Men over halvdelen dem står stadig på venteliste, viser rapporten. Og ventetiden kan blive lang: Den varierer fra 14 dage og helt op til ni måneder.

- Det er piger, der er rigtigt syge

Flere end 100.000 danske piger og kvinder er blevet vaccineret mod HPV-virus, der kan forårsage livmoderhalskræft.

Siden HPV-vaccination blev indført i 2009, har Sundhedsstyrelsen til og med første kvartal 2015 modtaget i alt 1.305 indberetninger om formodede bivirkninger. 363 er kategoriseret som alvorlige.

Jesper Mehlsen er overlæge på HPV-centret på Frederiksberg og ved fra sit arbejde, at for de vaccinerede piger med bivirkninger er hver dag - og den slags ventetid - en udfordring.

- Det er piger, som er rigtigt syge. De har sanseforstyrrelser og enormt ondt i hovedet. De har svimmelhed og kvalme. De kan ikke rigtigt huske og har svært ved at koncentrere sig. Det er en samling af temmelig mange symptomer, som går igen hos næsten alle dem, vi ser, siger overlæge Jesper Mehlsen til DR Nyheder.

Ud af 1.290 henviste er 425 piger og kvinder ved at blive udredt, mens 132 har modtaget en indkaldelse. Men 758 af dem venter stadig.

- Jeg kan godt forstå, at nogen tænker ”jamen, er det ikke bare noget pjat?”. Men bare vent til de har set, hvordan patienterne har det. Så vil de få en helt anden holdning til det, mener Jesper Mehlsen.

Afdelinger mangler penge

Som rapporten afslører, har kun få piger og kvinder fået en diagnose. "Men en stor del af afdelingerne vurderer, at symptomerne har karakter af funktionelle lidelser", står der.

Det er lidelser, som påvirker den daglige funktionsevne eller livskvalitet, og hvor symptomerne ikke kan forklares bedre ved en anden veldefineret fysisk eller psykisk sygdom.

I Region Hovedstaden venter 347 piger og kvinder ud af 525 henviste på at blive udredt og komme i behandling for deres bivirkninger fra hpv-vaccinen.

- Vi regner med, at vi kan afvikle den pukkel inden udgangen af december, hvis vi modtager ressourcerne til det. Og så kommer vi ned på under en måneds ventetid. Det er det scenarie, vi gerne vil frem til, siger Jesper Mehlsen.

Minister: Regioner skal stramme op

Derfor forlanger Sundhedsministeren, at regionerne strammer op.

- Det er positivt, at alle regionerne nu i gang med at udrede og behandle pigerne, siger sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) til DR Nyheder.

- Men det ikke tilfredsstillende, at ventetiden flere steder er så lang, som det er tilfældet. Og jeg forventer, at regionerne vil sikre, at ventetiderne bliver markant kortere fremadrettet.

Sophie Løhde (V) mødes med formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), den 1. oktober for at snakke om netop disse afdelinger med ansvar for patienter med uklare symptomer.