HPV-Center bestormes af piger med bivirkninger

Silkeborg har udvidet åbningstiden fra en dag til fire dage på grund af mange henvendelser.

Unge piger med alvorlige symptomer strømmer til HPV-centre for at få hjælp. (Foto: © DR Nyheder)

Piger, der besvimer, har muskelspasmer og er kronisk svimle, strømmer til sygehusene for at få undersøgt, om deres problemer skyldes den HPV-vaccine, de har fået.

I juni åbnede det nye HPV-Center på sygehuset i Silkeborg, det er et af fem centre på landsplan. De ansatte havde forventet 50 henvendelser om året, men allerede nu efter få måneder, er der kommet fem gange så mange. I alt har 265 piger henvendt sig.

Og det betyder at centeret nu holder åbent fire dage om ugen i stedet for som planlagt en dag, fortæller ledende overlæge Ulrich Fredberg.

Piger med dårlig livskvalitet

- De har det ikke godt, nogen er nærmest invalideret. De fleste har fået en ny hverdag med en dårlig livskvalitet, de kan ikke være så aktive, som de har været.

Endnu er der ikke så meget at stille op mod pigernes symptomer.

- Vi kan først og fremmest sørge for, at de føler, at de bliver taget seriøst, og at de bliver ordentligt undersøgt. Og så kan vi forsøge at samle så mange informationer, at vi forhåbentligt bliver klogere, siger Ulrich Fredberg.

- Vi kan ikke afhjælpe symptomerne endnu, men vi håber, at centraliseringen betyder, at vi kan hjælpe på sigt.

Anbefaler stadig vaccinen

Lægerne er ikke sikre på, at det er HPV-vaccinen, der er synderen, det er endnu ikke dokumenteret.

- Man må dog sige, at der et påfaldende sammenfald mellem symptomerne og vaccinationen, der gør, at man er nødt til at tage det alvorligt, siger Ulrich Fredberg.

Myndighedernes anbefaling er stadig, at man skal lade sig vaccinere, fordi livmoderhals-kræft er en meget alvorlig sygdom.

Men hvis det påvises, at alle de omkring 1000 piger, der føler sig ramt af bivirkninger, rent faktisk har fået dem af vaccinen, så er det en anden sag, mener Ulrich Fredberg.

- Foreløbig går jeg ind for, at man skal lade sig vaccinere, det har jeg også anbefalet min egen datter.

De fem regioner kæmper med at få ventelisterne bragt ned. Ulla Astman, der er formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg, siger at regionerne er løbet lidt over ende.

- Vi kunne se, at der allerede fra åbningen var mange henviste patienter, og nu arbejder vi på at få fjernet puklen. Det er kommet bag på os, at der var så mange. Vi gør alt,hvad vi kan for at hjælpe kvinderne bedst muligt. Men det er meget komplicerede forløb, der er mange bivirkninger, der skal udredes, vi kan ikke løse det her med et snuptag, siger Ulla Astman.