I mere end et døgn efterlod en psykiater sin patient hjælpeløs på gulvet af en campingvogn på psykiaterens gård i Jylland.
Psykiateren lod patienten ligge uden at tilse ham selv, uden at få andre til at kigge til ham og uden at ringe til en vagtlæge eller 112.
De forhold lagde anklageren vægt på, da den nu tidligere psykiater var for retten i Holstebro i dag.
Ekspsykiateren, der mistede sin autorisation som læge i 2013, var tiltalt for at have forladt sin patient Jan Eggertsen i hjælpeløs tilstand i campingvognen den 12. maj 2012. Dagen efter blev Jan Eggertsen fundet død i campingvognen.
Tiltalte til stede i retten
Ekspsykiater var selv til stede i retten, hvor han i tre kvarter blev afhørt af specialanklager fra Midt- og Vestjyllands Politi, Pia Koudahl.
Den tidligere psykiater, en ældre gråhåret mand med overskæg, var i retten iført gummisko, sorte cowboybukser, sort sweater og en bordeaux skjorte. Han havde benene over kors og så på anklageren, mens han roligt svarede på hendes spørgsmål.
Anklagerens spørgsmål til ekspsykiateren kredsede især om, hvad der skete i døgnet, inden Jan Eggertsen blev fundet død i campingvognen om eftermiddagen 13. maj 2012.
- Det skulle soves væk
Ekspsykiateren forklarede i retten, at han lørdag den 12. maj om formiddagen henter Jan Eggertsen i sin bil i Skive i Nordvestjylland.
Den tidligere psykiater bekræftede over for anklageren, at Jan Eggertsen i 2012 var hans patient, og at han dengang vidste, at Jan Eggertsen havde været stofmisbruger.
I maj 2012 praktiserer psykiateren fortsat, og han har en aftale med Jan Eggertsen om at skrive en speciallægeerklæring, som Jan Eggertsen skal bruge i forhold til at søge pension. Men Jan Eggertsen møder ikke op til deres aftale den 11. maj.
I stedet ringer hjemmeplejen i Skive til psykiateren om morgenen den 12. maj. Aftalen bliver, at psykiateren skal hente Jan Eggertsen i Skive.
På den halve time lange køretur tilbage til psykiaterens gård falder Jan Eggertsen i søvn, forklarede ekspsykiateren i retten.
Tænkte du i bilen, at han havde taget stoffer, spurgte specialanklager Pia Koudahl.
- Hvis jeg for pokker havde haft den tanke, havde jeg handlet anderledes, sagde den tidligere psykiater.
Da de er fremme ved gården, sover Jan Eggertsen fortsat, husker ekspsykiateren.
- Der sover han helt ærligt. Jeg får ikke den tanke, at han har taget stoffer. Jeg troede, at det var alkohol, og at det skulle soves væk, fortalte han i retten.
Slæber ham over i campingvognen
Anklageren spurgte til, om ekspsykiateren overvejede at ringe til en vagtlæge eller til 112. Hvortil den ekspsykiateren svarede:
- Hospitalsvæsnet er overbelagt, så den må vi klare, tænker jeg. Jeg hjælper ham over i campingvognen. Jeg løfter eller slæber ham ja. Jeg lægger ham i nato-stilling, så han kan kaste op, hvis der skulle komme noget.
Så hvordan kommer han ud af bilen, spurgte specialanklager Pia Koudahl.
- Det er mig, der hjælper ham. Jeg kan så godt som ikke få kontakt til ham.
Den tidligere psykiater forklarede videre, at han den 12. maj 2012 slæber Jan Eggertsen cirka 20 meter fra bilen over i campingvognen.
Hvordan har du fat i ham, spørger anklageren.
- Jeg kan ikke huske hvordan. Men jeg får ham bugseret derop. Han var tung. Enten har det været armene eller benene. Men jeg erindrer ikke, hvordan jeg gjorde.
Men han er helt væk?
- Ja, det kan jeg sige ja til.
- Hvad fanden foregår der
Under dagens retssag havde anklagemyndigheden indkaldt to vidner. Det ene vidne (BS) boede på den tidligere psykiaters gård den 12. maj 2012.
Vidnet forklarede i retten, at han også var psykiaterens patient, og at han var til stede, da psykiateren ankom til gården med Jan Eggertsen.
I vidneskranken sagde BS følgende om, hvordan han reagerede, da han så psykiateren slæbe af sted med Jan Eggertsen.
- Jeg spørger: hvad fanden foregår der. (Den tiltalte red.) siger, at jeg skal blande mig uden om. At han skal nok klare det, forklarede BS.
Den tidligere psykiaters forsvarer, Charlotte Krarup, spurgte i retten BS, om han dengang var bekymret for Jan Eggertsens tilstand, og om han overvejede at ringe til nogen.
- Nej, jeg har det heller ikke for godt. Og jeg fik at vide, at jeg skulle blande mig udenom, sagde han.
Lagt i natostilling
Fra vidneskranken fortalte den tidligere psykiater, at han den 12. maj 2012 lægger Jan Eggertsen på gulvet i campingvognen efter at have fået fragtet ham fra bilen.
Inden psykiateren forlader patienten, niver han ifølge sin egen vidneforklaring i Jan Eggertsens fingernegle for at se, om han rører sig. Det gør han.
Han tjekker, at Jan Eggertsen trækker vejret og lægger ham i natostilling, så han har frie luftveje, fortalte han i retten.
Herefter forlader den tidligere psykiater gården og kører ifølge sig selv og BS ud for at tilse andre patienter.
BS forklarede i retten, at Jan Eggertsen bliver efterladt for åben dør og med fødderne ude af campingvognen.
Tjekker ikke op på patient
Først om aftenen den 12. maj 2012 vender den tiltalte tilbage til sin gård. Men han går ifølge sin egen vidneberetning ikke ud og tjekker op på, hvordan Jan Eggertsen har det i campingvognen.
Havde du sørget for, at nogen skulle føre tilsyn med Jan Eggertsen, spurgte specialanklager Pia Koudahl i retten?
- Det gjorde jeg ikke, tror jeg, svarede ekspsykiateren.
Ringer du hjem?
- Nej, det gør jeg ikke.
Havde du tanke på Eggertsen?
- Nej, det havde jeg ikke. Jeg havde tanken: jeg håber, at han klarer sig. Men ikke så meget, at jeg ringede hjem til (BS red.) og spurgte, om han ville klare sig.
Du kommer hjem om aftenen – kigger du til ham, spurgte anklageren videre.
- Jeg tænker, at han skal have ro og hvile.
Du tænker, at han skal have ro og hvile. Men han har ligget der i mange timer, sagde anklageren.
- Ja, han har ligget der siden om eftermiddagen. Så det skulle jeg have gjort. Det beklager jeg, sagde ekspsykiateren roligt.
Blå hænder
Søndag den 13. maj 2012 tager psykiateren igen ud og tilser patienter uden at kigge til Jan Eggertsen i campingvognen.
- Jeg beslutter mig for, at jeg tager kontakt til ham, når jeg kommer hjem, sagde ekspsykiateren i vidneskranken.
Men inden psykiateren når hjem igen, bliver han ringet op af BS.
I retten fortalte BS, hvordan han fandt Jan Eggertsen den 13. maj 2012.
- Jeg går over, fordi jeg er blevet bekymret, fordi han ikke er kommet ind. Han ligger stadig på samme måde, men det ene ben er flyttet lidt, forklarede BS og fortsatte.
- Jeg råber, at der er morgenkaffe. Jeg sparker til hans fod. Han reagerer ikke. Jeg ser på hans fingre – de er blå.
Hvad så, spurgte anklageren BS.
- Så går jeg i panik. Jeg ringer til (tiltalte red.) Siger, at han skal komme hjem nu.
Hvad siger du til ham?
- Jeg mener ikke, at der er liv i Jan, sagde BS
Hvad siger (tiltalte red.), spurgte anklageren videre.
- Han siger rolig nu, der mangler kun to patienter. Jeg siger, at han skal komme nu – eller vil jeg ringe efter politiet. Så kommer han.
Afgået ved døden
Anklageren spurgte ekspsykiateren i retten, om han bad beboeren om at tjekke vejrtrækningen eller om at ringe 112.
- Nej, jeg tænker bare, at jeg må tage hjem med det samme, sagde ekspsykiateren.
Hvorfor tænker du det?
- Sådan er jeg. Selvfølgelig kunne jeg have ringet efter vagtlægen. Men måske kunne jeg køre ligeså hurtigt som vagtlægen. Jeg ringede ikke efter en ambulance – jeg ville hjem om konstatere.
Ekspsykiateren forklarede videre, at det tog ham en halv time at køre hjem. Da han er tilbage på gården, går han over til Jan Eggertsen.
- Jeg går i campingvognen og ser, at han ikke trækker vejret. Jeg ringer til Falck med det samme. Jeg siger, at der ligger en mand, der er afgået ved døden.
I varetægt eller ej
Det var nogle af de sidste ord, ekspsykiateren sagde i vidneskranken.
Kl. 16:50 12. maj 2012 ringer psykiateren til 112, og Jan Eggertsen bliver herefter erklæret død. Af obduktionsrapporten fremgår det, at han dør af en forgiftning med metadon.
Anklagemyndigheden krævede i dag 60 dages ubetinget fængsel til ekspsykiateren for at have efterladt Jan Eggertsen i hjælpeløs tilstand i sin varetægt og dermed havde brudt sig mod Straffelovens paragraf 250.
Forsvarer Charlotte Krarup var enig i, at den tiltalte havde efterladt Jan Eggertsen hjælpeløs, men mente ikke, at Jan Eggertsen var i psykiaterens varetægt den 12. og 13. maj 2012.
Hun betragtede deres relation som patient og læge afsluttet, og så dem nu mere som venner. Derfor krævede hun frifindelse.
- Han bliver bedt om at hjælpe en ven i nød. Det er baggrunden for, at han har Jan Eggertsen hos sig. Hvis man har nogen i sit hjem, er det ikke alene et varetægtsforhold. Der skal noget ekstra til. Og det ekstra mener jeg ikke, at der er i den her sag, sagde Charlotte Krarup i retten.
60 dages fængsel
Dommen i sagen faldt i eftermiddags. Her blev den tiltalte idømt 60 dages betinget fængsel for at have efterladt patienten Jan Eggertsen hjælpeløs i campingvognen tilbage i maj 2012. Dommen er betinget af, at den dømte ikke begår noget strafbart i løbet af de næste to år.
Den dømte har valgt ikke at anke sagen.
At den den tidligere psykiater har en hjerneskade efter en trafikulykke i 2002, spillede ikke en stor rolle i dagens retssag. Anklager Pia Koudahl læste op af den personundersøgelse og mentalundersøgelse, der har været af tiltalte.
Heraf fremgik det, at den tiltalte ikke er psykisk syg, ikke var psykisk syg i gerningsøjeblikket, og han har kognitive vanskeligheder, men er egnet til at modtage straf.
Det var efter DR Nyheders afdækning af sagen om den hjerneskadede psykiater i februar 2015, at Midt- og Vestjyllands Politi valgte at sigte og siden tiltale den tidligere psykiater, der blev dømt i dag.