Det var efter alt at dømme en hjemmelavet ret, der i weekenden sendte seks mennesker på hospitalet med alvorlig botulisme, også kendt som pølseforgiftning.
Det viser undersøgelser, som Statens Serum Institut og DTU Veterinærinstituttet har lavet for Fødevarestyrelsen.
- Der har været arbejdet på højtryk for at finde kilden til det meget alvorlige og ulykkelige sygdomsudbrud, vi så sidste weekend. Undersøgelser af rester af mad fra et privat middagsselskab peger på, at kilden til sygdom var en hjemmelavet ret, siger beredskabschef i Fødevarestyrelsen Nikolas Hove i en pressemeddelelse.
Nikolas Hove ønsker ikke at oplyse, hvilken ret der præcis er tale om af hensyn til de berørte personer.
Det var under et privat middagsselskab i Sønderborg med 11 tidligere kolleger, at seks personer i weekenden blev smittet med den ekstremt sjældne madforgiftning botulisme.
Sent lørdag aften var folk begyndt at blive syge, og derfor blev de indlagt på henholdsvis Sygehus Sønderjylland, Rigshospitalet, OUH og sygehuset i Flensborg. Fem blev dog udskrevet, da de ikke udviste nogen form for symptomer.
Instituttet fik blodprøver fra seks personer og har efterfølgende foretaget test med mus.
Her fik de bekræftet mistanken om, at der var tale om pølseforgiftning. Musene fik nemlig en indsprøjtning med blod fra patienterne og blot fire timer efter viste de tegn på botulisme med lammelser af vejrtrækningsmuskulaturen, der viser sig ved, at musene får såkaldt ”hvepsetalje”.
Gruppen på 11 bestod af pensionister på mellem 65 til 80 år.
I Danmark er der i perioden 1995-2017 registreret 0-2 tilfælde af botulisme om året.
SÅDAN UNDGÅR DU PØLSEFORGIFTNING
- •
Man kan forebygge det ved at have en god hygiejne ved konservering af madvarer – både hjemmelavet og industrielt produceret.
- •
Undgå at give børn under 1 år honning – heller ikke på sutten.
- •
Spis ikke madvarer, hvor emballagen buler ud – fx opsvulmede konservesdåser, eller hvor lugten eller smagen er unormal.
- •
Som regel kan man uskadeliggøre den bakterie, der producerer giftstoffet toksin, ved at koge maden i mindst 10 minutter.
- •
Kilder: Fødevarestyrelsen, Statens Serum Institut, Sundhed.dk