Østre Landsret har valgt at opløse banden Loyal to Familia, LTF. Dermed stadfæster de byrettens dom fra januar.
Det er første gang i næsten 100 år, at man har valgt at opløse en forening, som man har gjort både i byretten og nu i Østre Landsret.
- Det har ikke været enkelt. Det er særdeles væsentligt for vores samfund, at man har den frihedsrettighed, lød det fra dommeren i retten.
Dommeren har taget stilling til særligt to ting for at opløse banden.
Er Loyal to Familia en forening, og virker foreningen ved vold eller trusler om vold?
- Vi har fundet, at LTF virker ved vold, lød det fra dommeren, som tilføjede, at LTF i deres øjne også var en forening.
Dog mente landsretten i modsætningen til byretten, at der ikke var fundet et tilstrækkeligt grundlag for at fastslå en sammenhæng mellem voldskriminaliteten og kampen om kriminelle markeder som for eksempel narkotika.
Forsvar: Vi vil kæmpe til det sidste
Hos anklagemyndigheden var man meget tilfreds med dagens afgørelse.
- Det er en historisk dag, både for grundloven, for samfundet og for myndighedernes indsats mod bandekriminalitet, sagde senioranklager Lasse Biehl efter dommen.
Forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen, som repræsenterede LTF i retten, understregede, at det var interessant, at retten mente, det havde været en svær sag at vurdere.
- Jeg havde selvfølgelig håbet, at man nået frem til et andet resultat end i byretten. Omvendt synes jeg også, det var nogle interessante ting, som retsformanden sagde. Blandt andet at det var en svær vurdering for retten at foretage, og at man ikke havde fundet det bevist, at de ting, der var foregået, var sket som en kamp om markeder i det kriminelle miljø.
- Det er nogle ting, jeg vil kigge på i forhold til en anmodning om at komme i Højesteret, sagde han.
En sag kan kun komme for Højesteret, hvis Procesbevillingsnævnet giver lov til det. Der skal være tale om en principiel sag, hvis den skal nå så langt.
Og det mener Michael Juul Eriksen, at der er tale om her.
- Der bliver kæmpet, indtil der ikke er flere muligheder for at se, om vi ikke kan få medhold i den her sag. Det er en sag, som Højesteret bestemt fortjener at kigge på. Den er principiel og kan få betydning fremover, og der har ikke været nogen sag forud af den her karakter.
Ifølge Michael Juul Eriksen er der ikke tale om en forening. Der er tale om et broderskab eller en venneklub.
- I realiteten er det mennesker, der er vokset op sammen, og som kan lide hinanden, har han tidligere sagt i retten.
LTF involveret i flere konflikter
Dagens afgørelse kom, to år efter at Københavns Politi nedlagde et forbud mod banden.
Det skete efter flere voldsomme konflikter, hvor LTF var involveret. Blandt andet spillede de en af hovedrollerne i bandekonflikten i 2017 i København.
Anklagemyndigheden fremlagde i landsretten en opgørelse over de konflikter og skyderier, som man mener, at banden har været en del af.
De to anklagere optegnende i landsretten 63 skudepisoder i det offentlige rum, hvor 17 blev såret, og fem blev dræbt.
Da anklagemyndigheden fremlagde sagen, kom det desuden frem, at trods forbuddet så er banden vokset det seneste år. Antallet af registrerede bandemedlemmer var dog stadig størst under bandekonflikten i 2017.
I januar 2020 havde Rigspolitiet registreret 79 medlemmer af LTF. Men mens politiet i foråret og sommeren havde travlt med at få borgerne til at overholde corona-restriktionerne, så var antallet af registrerede medlemmer hos LTF steget til 106.
DR Nyheder kunne desuden i foråret fortælle, at medlemmer fra LTF var særligt synlige i København under coronaepidemien. Blandt andet på Amager og Nørrebro.
Derudover fik DR Nyheder i begyndelsen af september aktindsigt i Rigspolitiets seneste opdaterede tidslinje over konflikter mellem rocker- og bandegrupperinger.
Ifølge den ligger Loyal to Familia lige nu i konflikt med Husum-gruppen.