LTF-sager falder i retten: Der er ikke beviser, kun antagelser

Det er endnu for tidligt at konkludere noget, mener anklagemyndigheden.

På et retsmøde i september kom det frem, at LTF har 106 medlemmer. (Arkivfoto) (Foto: © Scanpix danmark stf, Scanpix)

Det blev slået stort op, da Københavns Politi i september 2018 nedlagte et midlertidigt forbud mod banden Loyal to Familia.

Det førte senere til, at der blev rejst en sag mod banden med henblik på at gøre den forbudt permanent, og i januar i år besluttede Københavns Byret, at LTF skulle opløses. Den afgørelse blev anket og er i øjeblikket under behandling i Østre Landsret.

I praksis betyder det, at det siden september 2018 har været forbudt at videreføre, reklamere eller deltage i aktiviteter, der på nogen måde kan tolkes som et forsøg på at holde banden kørende.

Flere brud

Det har dog ikke betydet, at bandemedlemmerne har smidt trøjerne og droppet livet som LTF'er. Mange sager om brud på forbuddet ender i retten, men det er langtfra alle, der ender med en dom.

Det fremgår af en aktindsigt, som DR Nyheder har fået fra Rigsadvokaten.

Tallene viser, at der i 2019 blev afsagt fem domme for at have ført banden videre, men også i fem tilfælde er der enten sket frifindelse, eller også er sagen blevet droppet af anklagemyndigheden.

I år er der afsagt én afgørelse, og 16 sager endte uden domme, heriblandt en sag, hvor otte tidligere LTF-medlemmer blev frifundet for at have ført LTF videre ved at have siddet i en kælder i København, hvor de spillede kort og drak alkohol.

Retten fandt det dengang ikke bevist, at der var tale om andet end en almindelig sammenkomst trods mændenes bandefortid. Sagen er blevet anket af anklagemyndigheden til landsretten.

Advokat Michael Juul Eriksen er forsvarer for LTF i den store forbudssag og har repræsenteret flere LTF'ere, som har været anklaget for brud på forbuddet, blandt andet i sagen fra København.

Ifølge ham har mange af sagerne været "søgte", og tallene taler sit tydelige sprog, mener han.

Forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen siger, at mange af sagerne har været "søgte". (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

- Man kan i hvert fald udlede, at anklagemyndigheden ikke har haft held med at få dem dømt i retten, siger Michael Juul Eriksen.

Ved ankesagen, der begyndte for cirka en måned siden, oplyste anklagemyndigheden, at LTF har 106 medlemmer, hvilket er en stigning fra 79 ved årsskiftet.

- Hvis politiet og anklagemyndigheden mener, at der er kommet flere medlemmer til, hvorfor kører de så ikke en sag mod dem? Det er jo nok, fordi de ikke har beviser, men kun kører kun på deres egne antagelser, lyder det fra Michael Juul Eriksen.

En mand blev i marts 2019 idømt 40 dages ubetinget fængsel for at have rendt rundt med kasket med et "F" på. Byretten vurderede, at han dermed videreførte banden.

Anklagemyndigheden: For tidligt at konkludere noget

Justitsminister Nick Hækkerup (S) vil ikke kommentere tallene, men henviser i stedet til anklagemyndigheden.

Her har det ikke været muligt at få et interview, men fungerende vicestatadvokat Marie Bindslev hos Rigsadvokaten siger i en skriftlig udtalelse, at det er forventeligt, at flere af sagerne droppes.

- Det er anklagemyndighedens helt overordnede opgave at sikre, at skyldige drages til ansvar, men også at der ikke bliver rejst sager mod uskyldige.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) vil ikke udtale sig, men henviser til anklagemyndigheden. (Foto: © Emil Helms, Scanpix)

- Derfor vil der naturligt også være sager, som aldrig når domstolene, eller hvor domstolene i sidste ende ikke finder, at der grundlag for at dømme.

Marie Bindslev tilføjer, at flere af sagerne, som er faldet ud til LTF-medlemmernes fordel, er blevet anklet til landsretten.

- Domstolene har derfor ikke har taget endelig stilling, og derfor er det også for tidligt at konkludere, siger hun.

Voldelig konflikt

På trods af svingende medlemstal og det permanente forbud er LTF i åben krig.

Ifølge et notat fra Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC), som DR Nyheder har fået aktindsigt i, er LTF i konflikt med en gruppering fra Husum ved København.

Ifølge politiet har konflikten stået på siden 30. marts i år og har ført flere voldelige sammenstød med sig. Blandt andet blev to personer dræbt i skyderier i foråret.

DR Nyheder har tidligere beskrevet, hvordan konflikten udspringer af en personlig strid mellem medlemmer fra de to bandegrupperinger.

DR Nyheder ville gerne have interviewet NEC om, hvordan forbuddet påvirker Loyal To Familia.

Politiet har ikke ønsket at stille op, men skriver, at LTF fremstår påvirket af forbuddet og "af politiets øgede registrering og monitering" af banden.

- Det er Rigspolitiets vurdering, at LTF har tilpasset deres opførsel efter forbuddet i den forstand, at bandemedlemmerne i markant mindre grad tydeliggør deres tilholdsforhold i det offentlige rum, herunder har de ikke i samme grad som tidligere manifesteret sig med store forsamlinger på gader og stræder i de større byer.

- På samme måde bemærker politiet generelt færre af de såkaldte bandeinsignia, såsom bestemt påklædning, bestemte logoer, tatoveringer med videre, lyder det.