Hestehoveder og niqaber: Demonstranter dækker ansigtet til i protest mod forbud

På den modsatte fløj vajede rød-hvide faner, og DF fik en satiretegning i gave.

På Nørrebro i København blev der demonstreret mod tildækningsforbuddet. Foto: Anette Dich

En mand går rundt med et stort hestehoved på hovedet. En anden har en fastelavnsmaske på med en masse fjer. Og så er der dem, de fleste taler om: kvinderne klædt i niqab.

Fælles for personerne i de mange udklædninger er, at de alle er mødt op på Den Sorte Plads på Nørrebro i København her til aften for at demonstrere mod tildækningsforbuddet, der trådte i kraft i dag.

Party Rebels og Socialistisk Ungdomsfront står bag en af demonstrationerne, og Kvinder i Dialog har arrangeret den anden.

Også i Aarhus er der demonstrationer mod tildækningsforbuddet.

På Nørrebro er der mødt 300-400 personer frem, vurderer DR’s reporter på stedet.

Peter Heyn til demonstration mod tildækningsforbuddet på Nørrebro i København

Peter Heyn er troppet op med en stor karnevalsmaske på, der dækker det meste af hans ansigt:

- Jeg har taget denne maske på i dag, fordi det her forbud handler om os alle sammen – ikke kun kvinder i niqab. Hvis kvinder har lyst til at tage niqab på, skal de have lov til det. Sådan er det at leve i et frit land, siger han.

Jakob Lakjer har trukket et stort hestehoved i et plasticagtigt materiale ned over sit eget.

- Jeg er her forklædt som hest, fordi jeg synes, at demonstrationen er et godt initiativ. Det er vigtigt, vi viser, at vi er uenige i den lov, der er trådt i kraft.

- Loven er et brud på en af de mest basale frihedsrettigheder, vi har – nemlig selv at kunne vælge, hvad vi vil tage på, siger han inde fra dybet.

Hani Alis øjne smiler over det sorte klæde, der dækker hendes ansigt. Hun er medarrangør af en af de tre demonstrationer på Nørrebro.

- Politikerne har valgt, at muslimske kvinder – og andre, der tildækker deres ansigt – ikke må være at se på gaden i Danmark. Men i dag viser vi politikerne, at de ikke kan fjerne os fra gadebilledet.

- Vi står her for at vise vores modstand og håber, at de vil huske det, når de næste gang vil vedtage en diskriminerende lov, siger hun og fortæller, at hun har tænkt sig at blive ved med at gå tildækket på gaden - selv om det nu er blevet forbudt, siger hun.

Hani Ali på Den Sorte Plads på Nørrebro i København.

Og så går demonstranterne videre gennem Københavns nordvestkvarter til Bellahøj, mens de råber i kor.

- Ingen racister i vores gader, ingen racister i vores gader!

Rød-hvide faner og frihedssang

En demonstration for tildækningsforbuddet, arrangeret af Foreningen For Frihed, starter ganske kort derfra – nemlig på Israels Plads i det centrale København.

Her er ifølge DR's reporter cirka 50 mennesker samlet.

Til tonerne af Danmarks Frihedssang "En vinter, lang og mørk og haard" fra 1945 med omkvædet ”Gå til modstand, alle danske, alle mand som én og gør Danmark frit” hæver demonstranterne de rød-hvide faner og bevæger sig mod Christiansborgs Slotsplads.

Her skal Dansk Folkepartis udlændinge- og integrationsordfører Martin Henriksen tale til demonstranterne – og modtage en gave fra den islamkritiske forening.

Foreningen For Frihed demonstrerer til fordel for tildækningsforbuddet. Foto: Andreas Fløistrup

Talsperson for foreningen Freddie Nygaard Larsen siger:

- Det er en festdag for os i dag. Vi fejrer den.

- Forbuddet vil ramme de kvinder, der bærer niqab for at vise islam frem i det offentlige rum. De vil miste noget frihed, men det ser jeg ikke som et stort problem.

Satiretegning af kvinde i burka

På Christiansborgs Slotsplads modtager Martin Henriksen foreningens gave – nemlig en tredelt satiretegning, som forestiller en burkaklædt kvinde.

På det sidste billede er kvinden nøgen - lovgivningen har nemlig trukket burkaen af hende.

Martin Henriksen takker. Det er en udmærket tegning, siger han.

- Når foreningen For Frihed spørger, om jeg ikke har lyst til at modtage en erkendtlighed, fordi Dansk Folkeparti har været med til at vedtage tildækningsforbuddet, så møder jeg selvfølgelig op.

- Jeg tror, de fleste vil synes, at tegningen er ret uproblematisk – det er jo bare en tegning.

På et tidspunkt var der nogen, der tegnede profeten Muhamed og kaldte det satire. Frygter du ikke, at det kan trække tilbage til det?

- Der er altid nogen, der er utilfredse. Jeg synes, tegningen her er meget god.

Amina Sardar på Christiansborg Slotsplads.

Amina Sardar står også på slotspladsen, for hun deltager også i demonstrationen.

- Jeg deltager, fordi jeg ikke synes, at burka og niqab har en plads her i Danmark. Jeg er selv muslim, og der står ingen steder i Koranen, at kvinder skal tage burka og niqab på – det er en kultur, og det har intet med religion at gøre. Kvinderne tager det nok på, fordi deres mænd siger det. Det giver ikke mening, at jeg står i Netto ved siden af en kvinde i niqab, og jeg ved ikke, hvordan hun ser ud – men hun kan godt se mig. Det er uacceptabelt, siger hun.

(Foto: © Grafik: Emil Thorbjönsson, DR Nyheder)
(Foto: © Grafik: Emil Thorbjönsson, DR Nyheder)