I silende sommerregn går Ayesha Haleem sin sædvanlige tur fra lejligheden og ned til busstoppestedet. Det er ikke første gang, hun tager bussen. Det er heller ikke første gang, hun gør det tildækket af sin niqab. Alligevel er turen her særlig.
For det er første gang, turen indebærer, at hun skal gøre noget ulovligt.
I dag træder det såkaldte tildækningsforbud nemlig i kraft, og det betyder, at man får en bødestraf, hvis man bærer en niqab eller burka i det offentlige rum.
- Jeg ved godt, at jeg bryder loven lige nu. Men at tildække mit ansigt er en del af min tro, og den er vigtigere for mig, siger Ayesha Haleem.
Se hvad forbuddet går ud på herunder:
Turen ned gennem bussen byder på mange opmærksomme blikke. Ikke noget usædvanligt. Ayesha er vant til det, og hun ved godt, at hun skiller sig ud. Men hun har svært ved at se, hvorfor hun fremover skal frygte at få en bøde for det.
- Det er et spørgsmål om frihed for mig. Derfor må jeg bare betale bøderne, hvis de kommer. For jeg kommer aldrig til at tage min niqab af. Og hvis jeg oplever for meget chikane på gaden, bliver jeg hellere hjemme.
'Hun skal følge dansk lov'
Her i bussen blandt de mange nysgerrige blikke sidder Axel Elsborg og Emma Elsborg. De føler sig ikke generet af, at Ayesha Haleem sidder i bussen i sin niqab. Men de mener dog, at hun bør følge den danske lovgivning, nu hvor den fra i dag forbyder tildækningen.
- Jeg synes, det er forkert, at hun ikke tager den af, når loven siger det. Og med den på, kan man jo heller ikke se hendes ansigt og få en fornemmelse af, hvem hun egentlig er, siger Emma Elsborg.
Og netop sådan har et af argumenterne for at indføre forbuddet lydt. Ligesom det nye forbud skal være et redskab til at bekæmpe en systematisk undertrykkelse af kvinder i nogle miljøer.
Men Ayesha Haleem understreger, at hun ikke bliver tvunget til at bære en niqab. Og hun føler ikke, den begrænser hende i det offentlige rum.
- Når jeg er ude kan folk forstå, hvad jeg siger, og jeg kan forstå, hvad de siger. Det er folks problem, hvis de ikke kan lide min niqab, mener hun.
Hendes mand, Haleem Shah, ryster også på hovedet over den nye lov.
- Jeg har sagt til hende, at det er hendes eget valg, hvad hun gør. Hvis hun vil gå med den, fint, så betaler vi bøderne. Men det minder om tiden med slaver, når hun skal betale for sin frihed, siger han.
Bødestraffen lyder på 1.000 kroner, hvis man overtræder forbuddet, og ved gentagelsestilfælde kan den stige helt op til 10.000 kroner.
Overvejer at forlade landet
Ayesha og hendes mand kom til Danmark for næsten seks år siden, da Haleem fik et job som business controller hos virksomheden Chr. Hansen.
Ayesha Haleem er lige nu hjemmegående, men planlægger at starte på et religionsstudie i den nære fremtid, som hun påbegyndte i Pakistan.
Men de planer kan blive ændret, for de har overvejet at rejse væk på grund af tildækningsforbuddet.
- En af vores sønner lider af kronisk muskelsvind, og han får behandling her i landet. Det er den primære grund til, at vi bliver, ellers var vi selvfølgelig flyttet ud. Ingen ønsker at bo i et land, hvor man ikke har sin frihed og kan praktisere sin religion, siger Haleem Shah.
De forventer begge to, at forbuddet vil ændre deres hverdag i Danmark markant. Ayesha Haleem er nervøs for, at hun ikke kan gå udenfor, uden folk vil stoppe hende og tilkalde politiet.
- Jeg har forberedt mig mentalt på det. Men hvis det sker, så vil sige, ja, I kan tilkalde politiet, det er okay. Jeg er ikke bange, fortæller hun.