En dag.
Så længe skulle der gå, inden Mariagerfjord Gymnasium måtte lukke igen, efter man mandag åbnede dørene for skolens 550 elever. Hver tiende elev på skolen var smittet eller nærkontakt.
Og formanden for Danske Gymnasier, Henrik Nevers, havde allerede forudset det scenarie.
- Det er jo gået hurtigt, men det er det, vi kommer til at se – lokale nedlukninger.
Det er gymnasiernes ledelser og rektorer, der i sidste ende skal beslutte, om man skal sende eleverne hjem til onlineundervisning.
Det betyder, at et gymnasium kan holde "åbent" med 20 procent smittede elever, mens et andet kan sende alle elever hjem allerede ved fem procent smittede, hvis rektoren ønsker det.
Vi er jo ikke sundhedspersoner
Og der er behov for, at rektorerne får noget at støtte sig til, når de træffer beslutningen, lyder det fra formanden for Danske Gymnasier, Henrik Nevers.
- Vi er jo ikke sundhedspersoner, så vi ved jo ikke, hvor mange vi skal acceptere, er smittede. Er det ti procent?
- Jeg hører jo selv som rektor fra elever og lærere, der synes, at ti smittede er mange, men det er det måske nok ikke mere?, siger Henrik Nevers, der også er rektor på Roskilde Gymnasium.
Som det er nu, kan rektorerne selv kontakte Styrelsen for Patientsikkerhed, men Henrik Nevers så også gerne, at styrelsen selv delte deres tal med gymnasierne.
- Vi må faktisk ikke spørge eleverne og have data liggende på deres sygdomsforløb, så vi har ikke den store statistik at læne os op ad. Derfor ville jeg da gerne have en klar melding fra myndighederne omkring de tal, de ligger inde med, siger Henrik Nevers.
Rektor: 'Jeg er forvirret over, hvornår jeg skal lukke ned'
Rigtig mange gymnasier lukkede allerede eleverne indenfor i går, men på Ørestad Gymnasium vil undervisningen på skolen først starte i morgen.
Her afventer skoleleder Mads Lyngby Skrubbeltrang spændt, hvordan julen har påvirket antallet af smittede.
- Sidst jeg var inde at kigge, talte jeg en ti stykker, men det var meldt ind lige inden jul. De starter jo i morgen, og jeg er spændt på, hvad der bliver meldt ind der, siger han.
Han så ligesom Danske Gymnasier gerne, at der kom klarere retningslinjer.
- Jeg er forvirret over, hvornår jeg skal lukke ned, siger han.
Noget, der allerede fyldte omkring juleafslutningen på det københavnske gymnasium.
- Op til jul var vi i tvivl, om vi skulle holde en fysisk eller virtuel juleafslutning. Vi endte med at gøre det virtuelt, men kunne jo se, at andre gjorde det fysisk.
- Vi kunne nok egentlig godt have holdt det fysisk, men vi var i tvivl. Og det kan vi jo komme igen, siger Mads Lyngby Skrubbeltrang.
Så du så gerne, at myndighederne meldte ud, at man ved x procent smittede bare lukkede ned?
- Det ville nok gøre nogle ting nemmere, ja.
Minister afviser 'objektive kriterier'
Både Mads Lyngby Skrubbeltrang og Danske Gymnasier må dog nok kigge langt efter en klarere udmelding.
- Der kommer ikke objektive kriterier på, hvordan skolen skal gøre det – lige nu, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).
Hun opfordrer i stedet til, at rektorerne bruger Styrelsen for Patientsikkerhed.
- Det vigtigste, en skole eller et gymnasium kan gøre, er, at man kan henvende sig til Styrelsen for Patientsikkerhed. Så går de ind og vurdere det konkrete tilfælde. Den vurdering kan afhænge af, om man kan opspore smittekæderne og bryde dem eller om man ikke kan. Og derfor kan man ikke lægge helt objektive kriterier ned over alle tilfælde.
Samtidig minder ministeren om, at gymnasierne har mulighed for at sende grupper af elever hjem.
- På gymnasierne er der noget elastik, der gør, at en femtedel af undervisningen må omlægges til fjernundervisning.
Den løsning giver Henrik Nevers fra Danske Gymnasier dog ikke meget for.
- Man har besluttet, og det er jeg enig i, at eleverne skal i skole, og derfor bruger vi selvfølgelig energien på at tilrettelægge den undervisning. Hvis en del elever så er hjemme samtidig, så bliver lærerne presset af at skulle lave to former for undervisning.
- Det er faktisk den værste situation, man kan stå i.