I dag åbner flere gymnasier, men det er 'temmelig sikkert, at flere må sende elever og lærere hjem sidst på ugen'

Fra Danmarks Lærerforening forventer man de første skolelukninger "i løbet af januar".

Mens elever i grundskolen først kan komme tilbage i skole på onsdag, har gymnasierne i dag slået dørene op. (Foto: © Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix, RITZAU/SCANPIX Grafik: Katrine Holst)

Juleferien er ved at være slut, og landets elever i både grundskole og gymnasie kan vende tilbage.

Mens landets grundskoler må vente til onsdag med at byde eleverne velkommen, så står flere gymnasier landet over allerede i dag klar til at tage imod eleverne.

Men spørger man formanden for Danske Gymnasier, Henrik Nevers, så vil der ikke gå længe, før flere gymnasier rundt om i landet må lukke dørene igen og gå over til onlineundervisning.

- Med omikron tror jeg, at det er temmelig sikkert, at vi vil se gymnasier, der må sende elever og lærere hjem sidst på ugen, siger han.

Kigger man på de seneste tal fra Statens Serum Institut, så var positivprocenten blandt de ansatte på landets gymnasier og erhvervsfaglige skoler også i den høje ende.

I perioden 20. til 26. december lå den på 7,67 procent, hvilket altså var højere end både ansatte i vuggestuer, dagplejer og grundskolen.

- Hold da op. Det er bekymrende, men i virkeligheden ved jeg ikke, hvor overrasket jeg er. Vi er jo sammen med rigtig mange mennesker, siger Henrik Nevers, da han bliver forelagt tallene.

Efterlyser I handling fra Undervisningsministeriet i forhold til at løse det her?

- Det er svært at pege på noget konkret. Problemet for os i gymnasiet er, at vi har rigtig meget af vores undervisning på blandede hold, hvor man har valgfag sammen. For eksempel har vores 3.g'ere 40 procent af deres undervisning på det, vi kalder valghold, så vi kan ikke bare adskille folk i klasser, siger Henrik Nevers, der også er rektor på Roskilde Gymnasium.

Danmarks Lærerforening: Send børn i skole hver anden dag

Det er ellers den løsning, man efterspørger hos Danmarks Lærerforening, når eleverne i grundskolen vender tilbage den 5. januar.

- Hvis smitten er høj, skal vi kunne dele eleverne i hold, også selvom det betyder, at den enkelte elev kun skal i skole hver anden dag eller kun skal have halve undervisningsdage, siger formand Gordon Ørskov Madsen.

Gordon Ørskov Madsen, der er formand for Danmarks Lærerforening, forventer, at man i løbet af januar vil se skolenedlukninger på grund af for høj smitte blandt lærere. (Foto: © Martin Sylvest, Scanpix)

Han efterspørger samtidig, at man i højere grad kigger på brugen af værnemidler i grundskolen. Det er nemlig bekymrende, at der blandt de ansatte i grundskolen var en positivprocent på 6,53 i perioden 20. til 26. december, mener han.

- Det viser, at smitten er omfattende på skolerne, fordi man er sammen i alt for små lokaler med dårlig udluftning, og rengøringen og hygiejne er ofte på et for lavt niveau. Og det betyder, at smitten kan gå hurtigt på skolen, siger Gordon Ørskov Madsen og fortsætter:

- Man mangler fra myndighedernes side at pege på, hvad man helt konkret gør, hvis smitten eskalerer.

Men så går man vel ind og lukker skolerne?

- Det kan være konsekvensen, men jeg synes, at det er bedre, at man tager nogle forholdsregler tidligt, så man slipper for at lukke dem.

Hvornår kommer vi til at se de første skolenedlukninger?

- Det tør jeg ikke gætte på, men i løbet af januar vil man se, at der er for mange smittede lærere til, at man overhovedet kan holde skolerne åbne.

Minister: Skole hver anden dag er ikke effektivt

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) ser ikke meget potentiale i forslaget fra Danmarks Lærerforening.

- Det er meget tydeligt på det, der bliver sagt fra Statens Serum Institut, at det ikke knækker smitten at sende børnene i skole hver anden dag. Så det vil ikke være et specielt effektivt våben.

Men det er jo dem, der har fingeren på pulsen derude. Bør I ikke lytte til deres forslag?

- Sundhedsmyndighederne siger ret klart, at det ikke er ret effektivt i forhold til at bryde smittekæderne. Så vi vinder for lidt sundhedsmæssigt, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Har I et decideret beredskab klart, hvis smitten den pludselig skulle stige?

- Ja, absolut. På undervisningsområdet har vi jo haft forskellige niveauer af smitte, og dem kender vi. Så det er desværre blevet lidt af en rutineopgave at udvælge de redskaber, vi ved der skal til, hvis smitten pludselig stiger, lyder det fra ministeren.

Professor: Regn ikke med nationale skolenedlukninger

Spørger man Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, så vil forslaget fra Danmarks Lærerforening ikke have den store effekt.

- Generelt set tror jeg ikke, det vil komme til at virke. Det betyder jo, at skolebørn slet ikke ser de andre børn i klassen i den anden halvdel. Det gælder også i fritiden, på sportspladsen og alle mulige andre steder, siger han.

Danmarks Lærerforening siger, at de forventer skolenedlukninger i januar. Hvad tænker du om det?

- Det kan godt være, at man i nogle lokalområder vil være nødt til at træffe beslutninger omkring midlertidig nedlukning af enkelte skoler, men det er ud fra en lokal vurdering. Det generelle billede er, at skolerne åbner, siger Hans Jørn Kolmos.

Danske Gymnasier tror, der allerede i denne uge vil være nedlukninger på gymnasier. Hvad tænker du om den vurdering?

- Smittetallene er høje, men de har ikke udviklet sig eksplosivt siden jul, så jeg regner med, at skoler og gymnasier åbner, men derfor kan det godt være, at der vil være nogle enkelte steder lokalt, hvor man ud fra lokale smittetal bliver nødt til at lukke ned. Men det er lokale afgørelser.

Opdateret klokken 15.15 med kommentar fra Pernille Rosenkrantz-Theil.