Inden for de seneste 50 år har blot 52 lande i verden haft en kvindelig, folkevalgt stats- eller regeringsleder.
Et antal, der ikke ligefrem imponerer, mener køns- og ligestillingsforsker Karen Sjørup fra Roskilde Universitetscenter (RUC).
- Overordnet står det jo sløjt til. Også set i forhold til, hvor mange år kvinder så har regeret i de lande, som har haft kvindelige statsledere, forklarer hun.
Ifølge Karen Sjørup er der dog nogle klare fællestræk mellem de lande, hvor kvinder har siddet i det højeste embede – nemlig at det ofte er lande med velopbyggede demokratiske systemer.
- Hele den måde vi forbinder sådan noget med medborgerskab og køn, at man som voksent individ er et ligestillet individ, er jo primært en vestlig tankegang, forklarer hun.
- Det kan også være derfor, at tidligere kolonilande, som Indien, Pakistan og Australien har haft kvindelige ledere, forklarer Karen Sjørup.
Handler også om tilfældigheder
At et land er demokratisk opbygget er dog ikke lig med, at der så også har været en kvindelig statsleder.
- Det handler også om tilfældigheder. Det er f.eks. sjovt at Sverige – det måske mest ligestillede land i verden – aldrig har haft en kvindelig statsleder.
Bangladesh, Irland og Indien er de lande, der har haft flest år med kvindeligt lederskab.
Sammenlagt har kvinder regeret i 64 år i de tre lande. Det viser en opgørelse fra 2015 foretaget af World Economic Forum.
Mens antallet af lande i verden, der aldrig har haft en kvindelig leder, ifølge WEF, er faldet fra at udgøre 62 procent i 2005 til at udgøre 50 procent i 2015, omfatter antallet af lande i verden med en kvindelig leder lige nu blot 17 nationer.
Det viser en sammenfatning af oplysninger fra CNN, Time, Refinery m.fl. foretaget af DR’s Undersøgende Databaseredaktion i slutningen af april 2016.
Præcision: Det er præciseret, at der er tale om stats- eller regeringsledere.