10 ting, du skal vide om Women Deliver-konferencen

Hvad er Women Deliver for en størrelse? Hvad arbejder de egentlig for? Hvad er meningen med den store konference i København? Og er mænd velkomne? Bliv klogere her.

Kronprinsesse Mary og tidligere politisk kommentator Lotte Hansen er blandt de mange mennesker verden over, der er engageret i Women Deliver. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

I næste uge lægger København grund til, når verdens største konference med fokus på piger og kvinders rettigheder løber af stablen i Bella Center fra 16. – 19. maj.

Men hvad er Women Deliver egentlig for en størrelse – det ser vi nærmere på her:

1. Hvad er Women Deliver?

Women Deliver er en global organisation, der arbejder for at forbedre sundhedsforhold for kvinder og piger og styrke kvinders seksuelle og reproduktive rettigheder. Den blev oprettet i 2007 af Jill Sheffield.

Organisationen arbejder via global lobbyvirksomhed og fortalervirksomhed i samarbejde med såvel private og offentlige partnere som NGO’er.

Katja Iversen (Foto: © MARIE HALD, Scanpix)

2. Dansker i front

Danske Katja Iversen, der kommer fra en topstilling i UNICEF i New York, blev i 2014 udnævnt til direktør for Women Deliver på verdensplan.

Kronprinsesse Mary og udenrigsminister Kristian Jensen besøgte i april Burkina Faso som optakt til Women Deliver. Her så de blandt andet et hospital til kvinder. (Foto: © Mathias Løvgreen Bojesen, Scanpix)

3. Slogan

- Når verden investerer i piger og kvinder, vinder alle, lyder organisationens slogan.

Bella Center. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

4. Formålet med konferencen i København

Konferencen bygger på FN’s udviklingsmål for 2030 inden for ligestilling mellem kønnene og rettigheder og vil styrke kvinder og pigers muligheder i verden via 10 fokusområder:

1. Gravide, mødre og spædbørns rettigheder. 2. Adgang til familieplanlægning. 3. Respekt, beskyttelse og seksuelle rettigheder. 4. Forbedr adgangen til omfattende sundhedstiltag. 5. Eliminer vold mod kvinder, tidlige tvangsægteskaber og kvindelig omskæring (FGM). 6. Forøg adgangen til ressourcer, vand og sanitet. 7. Skab gode forudsætninger for uddannelse. 8. Prioriter at styrke og selvstændiggøre kvinder inden for økonomi. 9. At reducere forskellene i politisk deltagelse. 10. Adressér forbindelsen mellem kvinder, miljø og klimaforandringer

2013 (Foto: © BAZUKI MUHAMMAD, Scanpix)

5. Tidligere konferencer

Konferencen i København er den fjerde af slagsen, der bliver afholdt hver tredje år. Herunder kan du se, hvor, hvornår og hvad de tidligere konferencer var om:

London 2007: Hovedpunktet, der kom ud af denne første konference var: Mødre og nyfødtes sundhed er nøglen til økonomisk vækst og den sociale struktur i udviklingslande.

Washington 2010: Der kom tre punkter ud af konferencen, der havde konkret fokus på handling:

Dødeligheden blandt mødre og nyfødte er faldende, men arbejdet er langt fra færdigt.

Investering i piger og kvinder er ikke kun det rigtige at gøre, det giver også økonomisk mening.

Der findes løsninger til at nå WHO’s såkaldte Millennium Development Goal nr. 5, der handler om at reducere antallet af kvinder, der dør i barselsseng, med 75 procent - og at opnå adgang for alle til reproduktiv sundhed – inden 2015

Kuala Lumpur 2013: Det overordnede fokus var kvinder og pigers sundhed og kontrol over deres egne liv. Det blev besluttet, at der for alvor skulle investeres i kvinder og piger op til 2015, hvor WHO’s Millennium Development Goals skulle være implementeret.

Annie Lennox deltager (Foto: © DAVID MOIR, Scanpix)

6. Tusinder deltager i København

Der forventes omkring 5-6000 deltagere til konferencen. 2000 organisationer fra over 150 lande, 1200 unge, 500 journalister, ledere fra FN, store virksomheder samt ministre og politikere fra mere end 25 lande.

Flere kendte personligheder dukker også op: Sangerinden Annie Lennox, kronprinsesse Mary, dronning Maxima af Holland, Melinda Gates, Femi Oke, Mary Robinson, Gro Harlem Brundtland samt Jessica Biel.

Kronprinsesse Mary og dronning Maxima deltager (Foto: © Claus bech, Scanpix)

7. Kongeligt engagement

Kronprinsesse Mary er protektor for konferencen og en slags vært for begivenheden. Hun vil holde en af åbningstalerne og deltage i flere begivenheder under selve konferencen.

På åbningsdagen kommer kronprinsparret og prinsesse Benedikte.

Undervejs deltager også kronprinsen i flere arrangementer.

Hollands dronning Maxima kommer om onsdagen og deltager i en snak om, hvordan man forbedre kvinders vilkår blandt verdens fattigste. Dronningens svigerinde, prinsesse Mabel af Oranje, deltager også – hun er en kendt global fortaler for frihed, retfærdighed og udvikling.

Desuden kommer prinsesse Sarah Zeid Jordan, som er en kendt fortaler for mødre og nyfødtes sundhed.

Muhammad Yunus (Foto: © ALBERT GEA, Scanpix)

8. Mænd er velkomne

Bare fordi det hedder Women Deliver, betyder det ikke, at mænd udelukkes. Tværtimod.

Flere markante og indflydelsesrige mænd har meldt deres ankomst, ligesom mange af de organisationer, der er tilmeldt sender både kvinder og mænd.

Blandt de kendte mænd kan nævnes: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), udenrigsminister Kristian Jensen (V), Jim Yong Kim fra Verdensbanken, Generaldirektøren for International Planned Parenthood Tweodros Melesse, Ericsson-bossen Hans Vestberg og nobelprismodtager Muhammad Yunus – kendt for sine mikrolån.

Kronprinsesse Mary (© Kongehuset)

9. Sociale medier

På sociale medier kan man allerede nu følge konferencen under hashtagget #wd2016.

Desuden kører kampagnen #Ideliver, hvor kvinder og mænd fortæller om, hvad de vil gøre for at fremme kvinder og pigers rettigheder. Blandt de seneste bidragsydere til denne konference er kronprinsesse Mary, der kæmper for at sætte fokus på kvinder og pigers rettigheder, ikke bare i hele verden, men også herhjemme.

Tivolis HC. Andersen-slottet. (Foto: © Brian Bergmann, Scanpix)

10. Mere end en konference

I forbindelse med Women Deliver er der arrangementer landet over.

Blandt andet på flere bibliotekter, hvor der laves debataftener, udstillinger, workshops, foredrag - og sætter de bedste bøger og film om kvinder frem på hylderne.

På åbningsdagen, 16. maj, er det et cykelevent for fædre og børn, der i samlet flok vil cykle til Bella Center og byde de mange internationale gæster velkommen.

Er du i eller tæt på København, er der mini-folkemøde i Tivoli 18. maj, ligesom Rådhuspladsen samme dag vil forsøge at komme i Børnenes Rekordbog med verdens største seksualundervisningsøvelse.

Kødbyen i København vil desuden blive omdømt til Talk Town, hvor det bliver muligt at debattere køn, ligestilling og feminisme. Organisationer, foreninger og almindelige borgere er velkomne.