Glæde over stormflodsafgørelse: Nu kan vi komme hurtigt videre, siger virksomhedsejer

Oprydningsarbejdet er i gang flere steder på Sjælland.

Ødelæggelser og oversvømmelser i går efter det voldsomme vejr i Rødvig på Stevns. Nu er oprydningsarbejdet i gang i de ramte kommuner. (Foto: © NILS MEILVANG, Ritzau Scanpix)

Gulvene er blevet spulet og oprydningsarbejdet sat i gang, efter stormfloden lagde Jens Roligheds virksomhed under vand og efterlod lokalerne med et tykt lag af tang og sand.

Oprydningsarbejdet startede så småt i går på værftet i Rødvig Havn, men der venter stadig et sejt træk, før en helt normal hverdag igen venter.

Sammen med sin far driver han virksomheden Bedding.dk, som driver bedding og bådebyggeri på Rødvig Havn, hvor uvejret har medført store ødelæggelser.

- Alle vægge, alle døre, alle gulve er påvirket. Det er en stor opgave. Jeg ved ikke, om vi snakker en halv million i omkostninger, og så er der hele oprydningsarbejdet.

Til Jens Roligheds store lettelse er hans område i Stevns Kommune et af de steder, hvor Naturskaderådet har afgjort, at der var tale om stormflod. Det betyder blandt andet, at skaderamte har mulighed for at søge om erstatning for skader på bygninger eller løsøre, der er opstået som følge af de oversvømmelser, som stormfloden har medført.

- Jeg sukkede lige dybt engang og sagde, okay, nu kan vi komme videre, hurtigt. Det er rigtig godt, siger han.

Sådan så det ud på værftet, da vi mødte Jens Rolighed i går morges:

'Nogle store kræfter, der har været på spil'

Lidt syd for Rødvig i Vordingborg Kommune er der også glæde over afgørelsen. Det siger borgmester Mikael Smed (S).

- Det giver nogle bedre forsikringsmæssige vilkår, både for os som kommune, men især for borgere og virksomheder, som har været udsat for vandskade i forbindelse med det her.

Det mest akutte oprydningsarbejde er ved at være overstået i kommunen, men arbejdet med at komme sig over det usædvanlige vejr er langt fra overstået, fortæller Mikael Smed.

Ved Klintholm Havn på Møn kommer der til at være et stort oprydningsarbejde.

- Det er nogle store kræfter, der har været på spil.

- Store tyvfodscontainere er blevet kastet rundt og ned i havnebassinet. Faktisk er en af containerne blevet fundet helt ovre ved Hjelm Bugt, fortæller borgmesteren.

Nu venter fremtidssikringen

I Vordingborg Kommune skal man nu til at kigge på, hvordan man klargjorde sig ud fra de prognoser, man havde, og hvordan det reelt udspillede sig.

  • Præstø ligger i Vordingborg Kommune på Sydsjælland. Her er det en oversvømmet parkeringsplads i går (Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix) (Foto: © NILS MEILVANG, Ritzau Scanpix)
  • Ødelæggelser og oversvømmelser har ramt Præstø og flere andre steder i kommunen. Naturskaderådet har karakteriseret det som stormflod. (Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix) (Foto: © NILS MEILVANG, Ritzau Scanpix)
  • Oprydningen gik i gang i går på Præstø. (Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix) (Foto: © NILS MEILVANG, Ritzau Scanpix)
1 / 3

For eksempel havde kommunen klargjort kysterne ud fra meldinger om vandstandsstigninger på omkring 1,6 meter. Men bølgerne blev ifølge borgmesteren noget voldsommere.

Og vandstandsstigningen i Præstø havnede på op mod 2,8 meter.

- Det blev jo meget voldsommere end forventet, siger borgmesteren.

- Der venter en god lang proces nu, hvor vi evaluerer og finder ud af, hvad det er for noget grej, kommunen skal have, og hvordan vi bedst kan sikre, at også borgere og virksomheder er klar, hvis det her skulle ske igen.