Se listen fra Naturskaderådet: Her var der stormflod

Naturskaderådet har lørdag udpeget de områder, hvor skadesramte kan søge erstatning.

Her kan du se de berørte områder. (© Naturskaderådet)

Mange har formentlig ventet på at finde ud af, om deres områder fredag og lørdag har været ude for det, som Naturskaderådet betragter som en stormflod.

Det svar er nu landet.

Det er dermed også de steder, hvor skaderamte har mulighed for at søge om erstatning for skader på bygninger eller løsøre, der er opstået som følge af de oversvømmelser, som stormfloden har medført.

De udpegede områder, hvor der har været stormflod ifølge rådet er:

  • Jylland: Jyllands kyst fra den dansk-tyske grænse i syd til Snoghøj/Den gamle Lillebæltsbro i nord inklusive Als og øerne i Lillebælt.

  • Fyn, Det Sydfynske Øhav og Langeland: Kysten af Vestfyn fra den gamle Lillebæltsbro mod syd og den syd-fynske kyst mod øst indtil Svendborgsundbroen og videre afgrænset ved dæmningen/broen via Siø til Langeland. Den sydlige halvdel af Langeland – fra Rudkøbing henholdsvis Spodsbjerg mod syd, samt hele det sydfynske øhav.

  • Lolland, Falster, Møn og Sjælland: Lollands sydkyst fra Albuen til Hasselø, Falsters sydlige vestkyst op til Hasselø, Falsters østkyst mod nord til Stubbekøbing. Møn. Sjællands østkyst mod nord fra Kalvehave til Avedøre Holme.

  • Bornholm: Hele øen

Møbler stod lørdag i vand ved sommerhusområdet ved Kelstrup Strand i Sønderjylland. (Foto: © Claus Fisker, Claus Fisker)

De udpegede områder kan udvides

Naturskaderådet har truffet afgørelsen efter udtalelser fra DMI og Kystdirektoratet.

- Det er kun de områder, fordi det er dem, der opfylder kravet til en 20-årshændelse, forklarer Poul Jensen, chefkonsulent i Naturskaderådet.

Afgørelsen er lavet på det data, Naturskaderådet har haft, men de kan godt udvide det stormflodsramte område, hvis der efterfølgende viser sig forhold, som berettiger til det.

- Det vil sige, det er ikke endelig afgjort, at det kun er de her områder, som der er tale om, siger Mads Reinholdt, der er direktør i Forbrugerrådet Tænk.

Derfor råder han til, at man som det første - uanset hvad - får fat i sit forsikringsselskab og får en dialog med dem. Hvis det er en storm og ikke en stormflod, man har været ramt af, vil det ifølge Forbrugerrådet Tænk være ens normale husforsikring, der dækker.

At Naturskaderådet udvider afgørelsen til også at gælde andre områder er dog ikke noget, som typisk sker - men det kan forekomme.

- Det er forekommet et par gange i de sidste 10-15 år, siger Poul Jensen.

  • Væggene står alt andet end lige i et af strandhusene ved Faxe Ladeplads. (© Per Gade Gyldenkærne)
  • "Sandslottet" nær vandet ved Faxe Ladeplads er blevet hårdt ramt. (© Per Gade Gyldenkærne)
1 / 2

Stop ikke med at få vand ud af husene

Hvis man mener, man har en sag, og at der er tale om en stormflod og en 20-årshændelse, kan man kontakte Naturskaderådet.

For at noget kan kategoriseres som en stormflod, skal der være tale om en hændelse, der statistisk set sker sjældnere end hvert 20. år.

Er du udpeget til at kunne søge erstatning og har nogle skader, der skal anmeldes, skal det ske i Naturskadebasen, som man kan få oplysninger på ved forsikringsselskabet eller Naturskaderådets hjemmeside, oplyser Poul Jensen.

Fra Forbrugerrådet Tænk lyder det også, at selvom der er kommet den her melding, skal du ikke stoppe med at minimere dine problemer.

- Rigtig mange steder står der stadig meget højt vand, og det er vigtigt, at man får gjort alt, hvad man kan, for at få det ud af husene, siger Mads Reinholdt.

Sidste frist for at anmelde dine skader i Naturskadebasen er 21. december 2023.