Frugt og grønt i køkkenhaverne i Ølst kan være påvirket af forurening fra sundhedsskadelige stoffer efter miljøkatastrofen ved Nordic Waste.
Det fortæller Henrik Dammand Nielsen, der er chef for Fødevarestyrelsens afdeling for kemi og fødevarekvalitet, efter at være blevet spurgt ind til risikoen af Randers Kommune.
- For haveejerne kan der være grøntsager, der kan være påvirkede af forureningen enten fra støv, der kommer fra den forurenede grund, eller fra overfladevand, der løber på arealerne derovre og trænger ned i jorden, som planterne så kan suge op, forklarer han.
Tidligere erfaring viser, at blandt andet bly kan være luftbåren og sætte sig på overfladen af planterne, mens tungmetallet cadmium gennem rodnettet kan ophobe sig i særligt kartofler og rodfrugter.
- Til gengæld ved vi fra tidligere sager, blandt andet Korsørsagen, at PFAS-stoffer ikke særlig nemt optages i planter. Så det er mest tungmetallerne, vi anskuer som en risiko, siger Henrik Dammand Nielsen.
- Men heldigvis kan vi gennemføre mange analyser på de samme planter.
Hvis giftige stoffer fra Nordic Waste-grunden er endt i haverne i Ølst, kan de udgøre et sundhedsmæssigt problem.
- Vi snakker ikke om en akut risiko, men en langtidseffekt, som blandt andet kan være kræftsygdomme og hormonforstyrrelser, forklarer Henrik Dammand Nielsen.
- Men vi kender endnu ikke den reelle risiko, fordi vi ikke ved, hvor meget de her stoffer har flyttet sig i lokalområdet, og vi har heller ikke – indtil videre – nogen analyseresultater fra fødevarer, tilføjer han.
Bekymret for børnene
Henrik Dammand Nielsen regner med, at analyseresultaterne vil kunne være klar et par uger efter, at grøntsagerne er vokset op og indsendt til laboratoriet.
- Ud fra en betragtning af, hvor udbredt den mulige forurening er og hvor længe, den har eksisteret, kan vi også give en vurdering af, om man bør være bekymret over at have spist frugt og grønt fra haverne længere tilbage i tiden, siger han.
Netop bekymringen over, om der nu kan være skadelige stoffer ophobet i kroppen, fylder meget for Jan Kristian Jensen og hans familie, der er én af naboerne til Nordic Waste.
- Vi har jo spist masser af frugt, nødder, bær og afgrøder fra jorden i vores have, fortæller han.
Med en ph.d. i biokemi ved Jan Kristian Jensen, der arbejder som projektleder ved Aarhus Universitet, at symptomerne fra den type stoffer, der er fundet ved Nordic Waste, kan tage år om at udvikle sig, og derfor er han mest bekymret for byens børn, som har hele livet foran sig.
Ikke mindst hans egen 10-årige datter, der har boet i Ølst hele sit liv, og som hver sommer har spist frugt og grønt fra haven.
- Jeg vil da være rigtig ked af, hvis jeg har givet min datter en træls start på livet, siger han.
Jan Kristian Jensen synes, det er fint, at Fødevarestyrelsen nu tilbyder at teste afgrøderne i haver som hans egen. Men han mener også, at der hurtigst muligt bør sættes gang i den sundhedsundersøgelse af borgerne i Ølst, som kommunen og regionen i snart to måneder har været i dialog om.
- Lige nu kan vi kun blive testet, hvis vi udviser symptomer, og det sker altså ikke over natten, når vi har at gøre med tungmetaller, konstaterer han.
- Skal jeg gå og vente på, om min datter udvikler sig kognitivt anderledes, end jeg havde forventet på grund af en forurening? Det er jo tragisk. Så kan vi om 10 år se tilbage og tænke, at vi skulle være flyttet. De uvished er godt nok ubehagelig.
Randers takker ja
Hos Randers Kommune forstår kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt godt bekymringen, og han understreger, at kommunen vil takke ja til tilbuddet. Han håber endda, at det kan blive til mere end fem prøver.
I første omgang har han dog sagt til Fødevarestyrelsen, at han foretrækker, at det er dem, der tager prøverne.
- Det nytter ikke noget, hvis vi får sendt nogle grøntsager ind, og der så er nogle borgere bagefter, der spørger, hvorfor det var fra den have og ikke en anden. Det er meget vigtigt, at der er tillid til, at det bliver gjort rigtigt, siger han.
- Men hvis Fødevarestyrelsen ikke vil det, kommer vi selvfølgelig til at sende prøverne ind.
Jesper Kaas Schmidt fortæller også, at Randers Kommune er enig med Jan Kristian Jensen i, at der bør laves en generel sundhedsundersøgelse af borgerne i Ølst, og at det arbejde kører sideløbende med undersøgelsen af afgrøderne.
I øjeblikket er Randers Kommune i dialog med Styrelsen for Patientsikkerhed og Region Midtjylland, som ville skulle stille læger til rådighed til en sådan undersøgelse.
- De mener, at der først skal laves en kortlægning af, hvilken eksponering borgerne har haft i Ølst. Så vi har sagt, at det er en god idé, men at de må fortælle mere præcist, hvad der skal laves, og at vi helst ser, at det er dem, der står for det. Det er vi nu i dialog om, fortæller kommunaldirektøren.