Gæsterne ankommer til Anker Jørgensens begravelse

Der er plads til 1300 mennesker i Grundtvigs Kirken, når Anker Jørgensen bliver bisat. Også udenfor kirken var flere mødt frem for at markere et endeligt farvel.

De røde faner vajede i vinden, da gæsterne ankom til Grundtvigs Kirken på Bispebjerg i København for at deltage i bisættelsen af Anker Jørgensen (Foto: © Dr, DR)

De røde faner vajer i vinden langs vejen mod Grundtvigs Kirken på Bispebjerg i København.

Området omkring kirken i det ikoniske tidligere arbejderkvarter Bispebjerg er ligeledes fyldt med folk, der er mødt op for at sige et endeligt farvel med Danmarks tidligere statsminister Anker Jørgensen, som også er kendt som "den sidste arbejder" på posten.

En af dem, der også er mødt op er Mogens Lykketoft (S), der blev gjort til minister af Anker Jørgensen.

- Jeg erindrer en mand, der var meget ægte og konsekvent i sine holdninger. For mig personligt har jeg kendt Anker Jørgensen i næsten 50 år, siger Mogens Lykketoft (S), formand for FN's generalforsamling, der er fløjet til Danmark fra New York for at deltage i bisættelsen.

Mette Frederiksen: Anker var Danmarks statsminister

Også Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen, der var gæst i optakten til tv-transmitteringen af begravelsen på DR1, inden hun tog videre til begravelsen i Grundtvigs Kirken, mindes også Anker Jørgensen både politisk og privat.

- Anker er på mange måder Danmark, når Danmark er bedst. Det, der har slået mig siden Ankers død er de mange danskere, der har kondoleret, men hold da op, hvor har der også været mange unge. Anker var ikke kun forbeholdt de ældre danskere. Anker var på mange måder Danmarks statsminister, siger hun.

Det er det samme tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt, der ligeledes er mødt frem for at deltage i bisættelsen, bider mærke i.

- Det karakteristiske ved Anker var, at han både betød noget for den ældre generation, som han arbejdede sammen med, men også de generationer, der kom efter. For mig har han altid stået som en mand, der aldrig løb fra, hvem han var, og som var ydmyg over for magten, siger hun. 400 særligt inviterede gæster vil deltage i bisættelsen klokken 13, mens der er gjort klar til i alt 1.300 mennesker i den københavnske kirke.

Efter begravelsen afholder Socialdemokraterne i samarbejde med Anker Jørgensens familie et mindearangement på spillestedet Vega på Vesterbro i København. Her er alle velkomne.

Og endelig klokken 18 er der planlagt en stor mindehøjtidelighed på Christiansborg Slotsplads, hvor blandt andre Allan Olsen, Mattias Kolstrup, Peter A.G. og Per Frost vil spille musik. Her er alle også velkomne.

Anker Jørgensen var Danmarks statsminister fra 1972 til 1973, efter daværende statsminister Jens Otto Krag var trådt tilbage, ligesom han bestred posten fra 1975 til 1982, hvor han stod i spidsen for fire regeringer.