- Det er en god nyhed for Fyn.
Det er den samme melding, som kommer fra både Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S), Nyborgs borgmester Kenneth Muhs (V) og Middelfarts borgmester Johannes Lundfryd Jensen (S), efter regeringen og Dansk Folkeparti i aftes fremlagde en ny aftale om bilafgifter.
Den indeholder nemlig også en 25 procents takstnedsættelse for persontransport over Storebælt og en udbygning af den vestfynske motorvej, så den bliver tre-sporet mellem Nørre Aaby og Odense.
Længe ventet motorvejsudvidelse
- Udbygningen af motorvejen kommer til at betyde rigtigt meget for de borgere, som bor her og for vores virksomheder.
Sådan lyder det fra Middelfarts borgmester Johannes Lundfryd Jensen. Han siger, at kommunens virksomheder sukker efter løsningen, så de kan tiltrække arbejdskraft.
Borgmester i Odense, Peter Rahbæk Juel, roser også, at det tredje spor på den vestfynske motorvej nu bliver en realitet.
- Det er den løsning i aftalen, jeg er mest glad for, siger han.
Johannes Lundfryd Jensen hæfter sig ved, at der i aftaleteksten står, at udbygningen af motorvejen skal ske 'hurtigst muligt'. Han opfordrer derfor Folketingets partier til at sætte sig uden for forligskredsen og koordinere motorvejsudbygningen med det nye jernbanespor, der blev vedtaget for to uger siden.
Motorvejsudvidelsen blev indgået som en aftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti, mens aftalen om det nye togspor blev indgået i et flertal udenom regeringen beståene af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venste, Enhedslisten og SF.
- Vejdirektoratet har beregnet, at der minimum er 400 millioner kroner at spare ved at koordinere byggeriet mellem motorvejen og jernbanen. Jeg håber, at man i Folketinget kan lægge de politiske drillerier til side, så man kan komme frem til den mest fornuftige løsning, og vi slipper for at hele Vestfyn bliver en byggeplads de næste mange år, siger Johannes Lundfryd Jensen.
Også hos bilisterne på Fyn skaber prisnedsættelsen på Storebæltsbroen en vis glæde:
Lettere for pendlerne
Nedsættelsen af taksten for at krydse Storebælt var noget, som blev fremhævet af de forskellige ministre, da de i aftes præsenterede den nye aftale. Og på Fyn vækker det genlyd.
- At taksterne bliver sat ned over Storebælt kommer til at have stor betydning for Nyborg Kommunes erhvervsliv, og det kommer til at have stor betydning for vores pendlere. Nyborg er en pendlerkommune, og med aftalen bliver det nu nemmere for Nyborgs borgere at tage arbejde på Sjælland eller omvendt, siger Kenneth Muhs.
Regeringen oplyser i aftaleteksten, at takstnedsættelserne vil begynde i 2018 og vil være fuldt indfaset, når den vestfynske motorvej er udbygget til tre spor.
- Vi har haft udfordringer med en toldmur over Storebælt. Den nye aftale vil knytte Fyn og Sjælland tættere sammen, og den vil knytte Odense og København tættere sammen. Der er mange, der pendler frem og tilbage mellem hovedstaden og Odense, og det her vil alt andet end lige gøre det nemmere for dem, siger Peter Rahbæk Juel.
Peter Rahbæk Juel minder om, at den nye aftale ikke løser alle trafikale problemer på Fyn.
- Det er en sårbar strækning syd om Odense, og den kommer der endnu mere trafik på, når nu brotaksten bliver sænket. Jeg kan godt blive nervøs for, at hele Danmark mødes trafikalt syd for Odense, siger han.