I Grenaa Havn ligger en skrotbunke på cirka 1.000 ton, som skal sejles til Sverige.
Her har den ligget i flere måneder, mens virksomheden Stena Recycling har ventet utålmodigt på at få tilladelse til at fragte de mange ton kobber, aluminium og rustfrit stål over sundet.
Men det grønne lys har ladet vente på sig, for inde i Miljøstyrelsen hober ansøgningerne om affaldstransport sig op. Og sagsbehandlingstiden ventes at skyde yderligere i vejret, da regeringens planer om at udflytte styrelsen får ansatte til at sige op i hobetal.
Hos Stena Recycling, der er Skandinaviens største genanvendelsesfirma, oplever man allerede nu sagsbehandlingstider på i gennemsnit 122 dage, fortæller markedsdirektør Jakob Kristensen.
- Miljøstyrelsen er gået helt i stå, siger han.
Betaler 600.000 kroner om året i gebyr
Danske virksomheder importerer og eksporterer mange forskellige former for affald, som kan genanvendes og blive til nye produkter.
Når de søger om godkendelse til at fragte affaldsprodukterne ind eller ud af landet, betaler de et gebyr på 14.200 kroner for at få deres sag behandlet.
Derefter har Miljøstyrelsen ifølge EU-lovgivning tre dage til at kvittere for ansøgningen og 30 dage til at behandle sagen.
- Vi har betalt op mod 600.000 kroner om året for at få transportgodkendelser behandlet i Miljøstyrelsen. Så jeg synes egentlig, vi har betalt pengene, og så synes jeg også, de skal levere varen, siger Jakob Kristensen.
- Mens vi står her med vores politiske kæphest
Han understreger, at han ikke har nogen holdning til, hvor i landet Miljøstyrelsen skal ligge.
Men han er frustreret over udsigten til, at hans virksomhed kan ende med at tabe flere penge, mens Miljøstyrelsen får oplært nye medarbejdere.
Samtidig advarer han om, at danske virksomheder risikerer at blive overhalet indenom.
- Mens vi står her med vores politiske kæphest og skal have gang i udflytning, så galoperer resten af Europa afsted, hvad angår genvinding. Og det er jo dybt frustrerende for en virksomhed som vores, siger han.
Miljøstyrelsen: Vi står i en udfordrende situation
100 medarbejdere har allerede opsagt deres stillinger i Miljøstyrelsen i løbet af årets første kvartal, og højst en femtedel ventes ifølge interne dokumenter fra styrelsen at flytte med deres stillinger til Odense.
I den afdeling, der skal godkende firmaernes affaldstransporter, har halvdelen indtil videre sagt op, fortæller vicedirektør i Miljøstyrelsen Hans Christian Karsten.
- Medarbejderne gør alt, hvad de kan. Men det er klart, at vi står i en udfordrende situation, siger han.
Hans Christian Karsten fortæller, at der bliver rekrutteret nye medarbejdere til at udfylde hullerne efter dem, der er stoppet:
- Men det tager tid for de nye medarbejdere at lære, hvordan de skal behandle sagerne, fordi reglerne er meget komplicerede og kræver ret stor faglig og miljømæssig indsigt. Så man kan ikke erstatte erfarne medarbejdere med nye fra dag til dag.
Udflytning kan gøre ventetiderne længere
Hos virksomheden Combineering i Birkerød, der hjælper andre virksomheder med at genbruge affald, lider forretningen også under de forsinkede transportgodkendelser.
Combineering er derfor ved at undersøge, hvad de lange sagsbehandlingstider har kostet virksomheden hidtil med henblik på at rejse et erstatningskrav, fortæller bestyrelsesformand Mads Roesen. Han er bekymret over udsigten til, at udflytningen kan forværre situationen yderligere.
- Hvis vi ikke kan opfylde de kontrakter, vi har med vores leverandører, og de er nødt til at søge andre veje, så er det ikke sikkert, de kommer igen, når Miljøstyrelsen er klar, siger han.
Mads Roesen har derfor en klar opfordring til Jakob Ellemann-Jensen (V), der denne uge blev udnævnt som ny miljøminister:
- Få styr på dit hus, siger han.
- Det er urimeligt, at styrelsen kan slippe af sted med ikke at overholde lovgivningen.
Minister: Vi når op på fuld fart igen
Miljøminister Jakob Ellemann-Jensen medgiver, at de lange sagsbehandlingstider er utilfredsstillende, men afviser, at styrelsen er gået decideret i stå.
Han beder virksomhederne om at have forståelse for, at der er tale om en overgangsperiode.
- Der er små bump på vejen, når man flytter en styrelse, siger ministeren.
- Vi ønsker et Danmark i bedre balance, så må vi leve med, at tingene lige går lidt langsommere, end vi er vant til, og så kommer vi op på fuld fart igen.