I en halv time kunne fregatten Iver Huitfeldt ikke affyre missiler, da houthi-droner nærmede sig.
Og da kanonerne som plan b så blev taget i brug, eksploderede granaterne tæt på den danske fregat – langt fra de fjendtlige droner, skrev netmediet Olfi i går.
Til sidst lykkes det dog besætningen at nedskyde fire fjendtlige droner.
Fejlene bragte både den danske besætning og den civile skibstrafik i nærheden i unødvendig fare - selv om Iver Huitfeldt inden afrejse blev kaldt det bedste skib i den danske flåde med en god, sikker våbenpakke ombord.
Men netop den samlede våbenpakke og andre vitale dele ombord er sat sammen af dele fra andre fregatter i den samme skibsklasse fra det danske søværn. Det oplyser flere kilder til DR.
Og chefen for Søværnet, Henryk Ryberg, bekræfter, at man måtte låne kanonerne fra andre fregatter i flåden for at styrke Iver Huitfeldt inden afgang til Det Røde Hav, som er blevet kaldt den skarpeste mission for det danske søværn siden slaget ved Helgoland i 1864.
'Hvis man ikke skulle gøre sådan, var det nok mere sikkert'
For at gøre Iver Huitfeldt missionsparat har man plukket vitale komponenter og reservedele fra andre fregatter. Det siger flere kilder til DR. Er det rigtigt?
- Ja, det er ikke en situation, jeg kan sige, ikke finder sted. De to pjecer (76 MM-kanonen, red.), Iver tog afsted med, tog vi fra en anden fregat, fordi vi gerne vil have Iver Huitfeldt afsted med det bedste, vi har, hvis de skulle engagere (i kamp, red.), siger Henrik Ryberg, kontreadmiral og chef for Søværnet.
Kunne det tænkes at have haft en effekt på hændelsesforløbet, at man har måttet samle stumper fra forskellige fregatter for at kunne deltage i missionen med Iver Huitfeldt?
- Jeg kan ikke svare dig på det. Det vil være ren spekulation. Men jeg er da sikker på, at hvis man ikke skulle gøre sådan, var det nok mere sikkert, siger Henrik Ryberg.
- Men jeg kan ikke udtale mig omkring, om der er en sandsynlighed for, at det der kan være en sammenhæng der.
Se klip med Henrik Ryberg, kontreadmiral og chef for Søværnet.
Kanonen voldte også problemer
Efter det stod klart, at Iver Huitfeldt ikke kunne affyre missiler mod houthi-dronerne, gik besætningen i gang med at bruge kanonen – pjecen – på dækket.
Men her viste det sig, at store dele af de granater, som blev affyret, eksploderede kort efter affyring.
Ifølge Olfi peger skibschef Sune Lund på, at det har øget risikoen for besætningen gevaldigt, at kanonen og granaterne ikke fungerede optimalt.
- Et meget stort forbrug af ammunition reducerer kampeffektiviteten og enhedens overlevelsesevne alvorligt, skrev Sune Lund hjem i et såkaldt signal til Søværnskommandoen, der senere blev delt med Olfi.
Ifølge pensioneret kontreadmiral og formand for Folk og Sikkerhed Torben Ørting Jørgensen er det ikke unormalt at låne lidt hist og pist inden en mission.
Men at man må låne kanoner vidner om problemer i Søværnet, mener han.
- Hvis man skal låne pjecer og andet hos hinanden, så er det også udtryk for en materiel- og logistisk robusthed, der ikke er til stede i det omfang, det burde være, siger han.
Pensioneret admiral: Det havde været sikrere uden lån
Faktisk mener Torben Ørting Jørgensen, at historien om lånene her fortæller en ret præcis historie om tilstanden i Søværnet, der har fem fregatter.
- Det retvisende billede er måske i virkeligheden, at man i øjeblikket ikke har ressourcer til at sende mere end et skib ud af gangen, siger han.
I forhold til chef for Søværnet Henrik Rybergs udtalelse om, at det måske var sikrere for Iver Huitfeldt, hvis de ikke havde været ude at låne dele af andre fregatter, så er Torben Ørting Jørgensen enig i det.
- Den observation er jo for så vidt korrekt. Hvis man havde haft rigeligt med højkvalitetskanoner til at alle skibene, havde der ikke været nogle problemer. Så havde besætningen været helt afklaret med, hvad de havde at skyde med.
Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har ikke ønsket at kommentere sagen om fejlede på fregatten Iver Huitfeldt 9. marts indtil videre i dag.
I går forventede han at modtage en undersøgelse af hændelsen.
Forsvaret har lagt denne video ud på det sociale medie X, der viser, hvordan fregatten Iver Huitfeldt skyder droner ned i forbindelse med missionen i Det Røde Hav: