På Christiansborg ryster flere partier på hovedet, efter det i dag er kommet frem, at en dansk fregat tilbage i marts måned måtte sande, at den ikke kunne bruge sine våbensystemer til at forsvare sig selv.
Det er netmediet Olfi, der har gravet historien frem om, at fregatten Iver Huitfeldt den 9. marts, i forbindelse med nedskydning af fire fjendtlige droner, i en halv time ikke kunne affyre luftforsvarsmissiler, og at granaterne til skibets kanoner heller ikke virkede efter hensigten.
- Det er fuldstændig skandaløst. Det burde jo ikke kunne ske, siger Konservatives forsvarsordfører Mai Mercado.
Liberal Alliances forsvarsordfører, Carsten Bach, er enig:
- Vi er i en situation, hvor danske soldater og besætning på Iver Huitfeldt formentlig har været i fare, fordi vi har sendt dem afsted med defekt ammunition og ikke funktionsdygtige våbensystemer. Det er dybt alvorligt, siger han.
Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) siger, at han ikke har kendt til sagen, og at han vil bede om en redegørelse af forløbet.
- Jeg blev i går sidst på dagen gjort bekendt med det her hændelsesforløb. Det er nyt for mig. Derfor har jeg brug for at få vished om, hvad der er sket og ikke mindst, hvad konsekvenserne er af det, der er blevet indberettet fra skibet og til Forsvarskommandoen, siger han til DR.
Forsvarsministeren forventer, at redegørelsen er færdig allerede i dag.
Skulle beskytte fri sejlads
Iver Huitfeldt har været på mission siden slutningen af januar, hvor den satte kurs mod Det Røde Hav for at beskytte civile skibe i området.
Den 9. marts meddelte Forsvarskommandoen, at den danske fregat Iver Huitfeldt havde nedskudt fire droner i Det Røde Hav.
Angrebet blev udført af Houthi-bevægelsen og bestod af mindst 15 droner, der skulle ramme den internationale skibsfart i området. De øvrige droner blev nedskudt af andre krigsskibe i området.
- Vi var fra start bevidste om, at opgaven indebar betydelig sandsynlighed for anvendelse af våbenmagt - også fra dansk side. Det er sket nu, og jeg er stolt over, at skib og besætning har udført det, de er sendt ud for at gøre, på professionel vis, nemlig at beskytte det frie sejlads, sagde forsvarschef Flemming Lentfer på daværende tidspunkt i en pressemeddelelse.
Men hændelsen var altså langtfra så succesfuld, eftersom både luftforsvar og granater ikke virkede, som det skulle. Ifølge Olfi en problematik, der langt fra er ny ifølge skibschef Sune Lund.
- Det er vores klare opfattelse, at udfordringen har været kendt i årevis, uden at der har været den nødvendige og påtrængende forståelse for, at det haster med at løse problemet, konstaterer skibschefen blandt andet i artiklen.
Problemerne med granaterne viste sig ved, at halvdelen af granaterne detonerede kort efter at have forladt kanonerne. De var altså ikke i nærheden af at nå de mål, de var tiltænkt.
Det betød, at skibets besætning måtte bruge langt flere granater. Et forbrug, der kunne have fået fatale konsekvenser, fordi et højt forbrug af ammunition reducerer kampeffektiviteten og enhedens overlevelsesevne alvorligt, konstaterer skibschefen i artiklen.
Kræver svar
Konservatives Mai Mercado kalder hele hændelsen for en mangefacetteret skandale:
- Det er både et spørgsmål om, at Danmark ikke formår at løse en opgave planlagt, og hvor alt fejler og kikser, og hverken missilsystem eller kanoner virker. Men det er også en skandale i og med, at den siddende minister ikke bliver orienteret i tilstrækkelig grad.
- Sådan en orientering bør falde få timer efter hændelsen, og det er ikke sket. Derfor er der grund til selvransagelse og også at afgive en redegørelse for, hvordan kunne det her komme så langt ud, siger hun.
Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) udtalte på afrejsedagen for Iver Huitfeldt:
- Vi har meget stærkt beskyttelsesudstyr ombord for at beskytte mod de trusler, der måtte være, så vi er godt rustet til opgaven.
Carsten Bach (LA) fortæller, at partierne i forligskredsen forud for fregattens afrejse blev orienteret om, at Iver Huitfeldt var i stand til at kunne forsvare sig selv under missionen.
- Nu kommer der en kras kritik fra skibschefen. Det er dybt alvorligt og noget, der bør få nogle konsekvenser. Jeg ser frem til, at ministeren rydder sin kalender og får orienteret forligskredsen om, hvad der er op og ned i den sag, siger han.
I weekenden afsluttede Iver Huitfeldt officielt sin deltagelse i operationen i Rødehavet. Fregatten er nu på vej tilbage til Danmark efter cirka syv uger i området.