Kommune overtager kriseramt Frederikshavn Havn

Frederikshavn Havns gæld ender nu i kommunens hænder.

Det var den borgmester Birgit S. Hansen og formand for Frederikshavn Havn, Karsten Dybvad, der tidligt onsdag aften holdt pressemøde om havnens fremtid. (Foto: © Morten Lerkenfeldt Sørensen DR)

- Frederikshavn Havn overgår til at være en kommunal havn. Det gør den fra 15. maj, fordi der ikke er likviditet til at gå videre derfra.

Sådan lød det tidligt onsdag aften på et pressemøde på Frederikshavn Rådhus fra Birgit S. Hansen (S), der er borgmester i kommunen, hvor hun var flankeret af havnens formand, Karsten Dybvad.

Meldingen kommer, efter borgmesteren i går sagde, at en advokatundersøgelse af den gældsramte havn skulle sættes igang. Og den undersøgelse holder borgmesteren fast i.

- For at se om noget af det, der er foregået, er ansvarspådragende, siger hun og fortsætter.

- Der er nogen, der har spurgt til, om vi har en personalesag. Den kan vi selvsagt ikke tale om, siger borgmesteren.

Havnen er en kommunal selvstyrehavn, men nu bliver kommunen nødt til at overtage. Det skyldes, at havnen ikke selv har penge nok til at drive Frederikshavn Havn.

- Når en kommunalselvstyrehavn ikke længere har penge til at betale regningerne, så lander nøglerne på rådhuset, siger Birgit S. Hansen.

Overtagelsen skyldes altså den dårlige økonomi, som havnen længe har kæmpet med.

- Vi ser ind i ret stor negativ likviditet allerede i år. Det er cirka 120 millioner kroner, vi mangler i de kommende godt og vel 2,5 år. Med en likviditetsmangel i den størrelse er vi derfor ikke i stand til at drive havnen videre, sagde Karsten Dybvad, der er formand for havnen, på pressemødet.

Kan få betydning for frederikshavnerne

Frederikshavn Havn har længe haft økonomiske problemer. Samlet står havnen som et resultat af det i øjeblikket med en gæld på 1,6 milliarder kroner.

Frederikshavn Kommune har af flere omgange lånt havnen penge. Bare det seneste halve år har kommunen - ifølge TV2 Nord - stillet lånegaranti for i alt 241 millioner kroner.

De store økonomiske udfordringer kan i sidste ende få betydning for borgerne i Frederikshavn Kommune. For overtagelsen betyder, at Frederikshavn Kommune skal drive havnen og overtage hele havnens gæld og afdrag.

Det kan få betydning for det kommunale budget, hvilket kan ende med at gå ud over de store poster som børnehaver og ældreservice, har Niels Dechow, der er professor på Aalborg Universitets Business School, tidligere vurderet.

Netop det fik borgerne i Frederikshavn til at være nervøse, da vi tidligere på eftermiddagen mødte dem på gaden. Blandt andet Malene Rafn, der bor i Frederikshavn og er sygeplejerske på det lokale sygehus.

- Pengene skal jo komme fra et sted, og så er der nok nogle, der skal undvære. Det synes jeg ikke om, siger hun.

Det er en mening, hun ikke er ene om.

- Det er jo ikke i orden. Det er jo ude af vores hænder som almindelige borgere. Hvad der er sket ovre på rådhuset, er fjernt for os andre, siger Peter Tim Jensen, der også bor i Frederikshavn.

På den korte bane er det dog ikke en milliardgæld, som kommunen skal afvikle, forsikrer Birgit S. Hansen.

- På den korte bane skal vi betale en gæld, som havnen ikke har været i stand til at betale. Vi ved, at det sandsynligvis er et tocifret millionbeløb, siger hun og fortsætter.

- Det er vi i stand til, fordi kommunens økonomi er stabil. Vi er ikke rige, men vi har kørt sikker økonomistyring de sidste ti år, så vi vil være i stand til at betale det første, vi skal lægge på bordet, når det bliver en kommunal havn, lyder det fra Birgit S. Hansen.

Vil banke på i ministeriet

Borgmesteren peger på, at byrådspolitikerne nu skal have arbejdshandskerne på og slås sammen på trods af politiske uenigheder.

- Vi har en kæmpestor opgave, så at den økonomiske udfordring, som havnen er kommet i, ikke kommer til at betyde, at vi skal spare på børnene og de ældre, siger hun.

Hun understreger, at kommunen allerede er gået i "handlingsmode" og at der er planer for, hvad de næste skridt skal være.

- Kommunaldirektøren og jeg selv vil tage i indenrigsministeriet og spørge, om der er mulighed for at vi kan få udsættelse på nogle af lånene og om noget kan lægges om, siger Birgit S. Hansen.

Den socialdemokradiske borgmester peger også på, at hun vil ringe til Thisted Kommune, der for ikke længe siden stod i samme situation.

- Vi vil selvfølgelig spørge efter, om de har nogle erfaringer, som vi kan drage nytte af, siger den nordjyske borgmester.