Forsvaret opretter Cyberakademi: 'Man behøver ikke have de store it-kundskaber på forhånd'

Forsvarets Efterretningstjeneste opretter ungdomsuddannelse, der er målrettet nyt sikkerhedscenter.

Forsvarets Efterretningstjeneste opretter et Cyberakademi, der skal uddanne nye it-sikkerhedsanalytikere. (Foto: © Steve Marcus, Scanpix)

Hvis du er i aldersgruppen 18-35 år og nogenlunde fiks på fingrene ved en computer, så har forsvaret måske en lønnet studieplads til dig - med efterfølgende job, hvis du består uddannelsen.

Center for Cybersikkerhed ved Forsvarets Efterretningstjensteste opretter et Cyberakademi, som er en uddannelse for unge, der har lyst til at arbejde med it-sikkerhed på højt plan.

Den nye uddannelse er et led i en oprustning af det danske cyber-forsvar, som blev besluttet ved Forsvarsforliget fra 2018.

Målet med uddannelsen er en ansættelse i et nyoprettet Cybersituationscenter, som fra 2020 skal være bemandet døgnet rundt, året rundt. Og for at kunne sikre det vil man nu i første omgang uddanne 20 junior-analytikere med studiestart 1. august 2019.

I 2020 vil uddannelsen igen blive gennemført.

- Vi henvender os til folk, som har en interesse for cybersikkerhed, men som ikke nødvendigvis har en viden og erfaring på området. Tanken er, at de gennem en relativt kort udvælgelsesproces vil blive tilbudt en lønnet uddannelse hos os, hvor de i tre måneder bliver sat ind i cybersikkerhed, og hvad det vil sige at arbejde i et cyber-operationscenter, forklarer Thomas Lund Sørensen, der er chef for Center for Cybersikkerhed.

De ansøgere, som består de faglige og personlige krav på uddannelsen, tilbydes et job på det nye Cybersituationscenter fra 2. december 2019.

- Cybersituationscentret er en døgnbemandet enhed, som holder øje med vejrudsigten for digitale angreb rettet mod Danmark. Så det er en forsvarsenhed, hvor man opdager og analyserer de indledende steder af et cyberangreb, siger Thomas Lund Sørensen.

Lysten er afgørende

Chefen for Center for Cybersikkerhed understreger, at det først og fremmest er lysten og motivationen - og ikke kundskaberne - der er afgørende for, om man har en god chance for at blive optaget på uddannelsen.

- Man behøver ikke have de store it-kundskaber på forhånd. Vi er mest interesserede i, om man har den rigtige indstilling til at indgå i et team, der skal varetage denne her vigtige opgave for Danmark. Kundskaberne skal vi nok bibringe, siger Thomas Lund Sørensen.

Rekrutteringen til Cyberakademiet og jobbet som junior-cyberanalytiker består af en række onlinetest, jobsamtaler samt en sikkerhedsvurdering, skriver Forsvarets Efterretningstjeneste i jobopslaget.