Forsvarer Mette Grith Stage lagde ikke fingre imellem, da hun i dag fremlagde sin procedure i terrorsagen fra Kundby.
Den 17-årige terrortiltalte pige bør frifindes for forsøg på terror, lød det.
- Som jeg ser det her, er det faktisk ikke en straffesag. Det er nærmere en socialsag, sagde Mette Grith Stage.
- Jeg mener, at man burde havde gjort noget for at få tiltalte på det rigtige spor, for hun var ude på et sidespor, tilføjede hun og undrede sig åbenlyst over, at myndighederne ikke havde gjort mere for at hjælpe pigen.
Ifølge forsvareren udformede den 17-årige pige sine planer om at bombe sin tidligere skole, Sydskolen i Fårevejle, samt den jødiske skole Carolineskolen for at få opmærksomhed.
- Jeg synes, at der tegner sig et billede af en pige, der for alt i verden gerne vil have anerkendelse og opmærksomhed fra andre, sagde forsvareren, der også understregede, at den tiltalte på tidspunktet for anholdelsen levede et svært og turbulent liv.
- Hun er en teenager. Hun er ikke en terrorist, sagde Mette Grith Stage i retten.
Forsvarer: Ville aldrig realisere bombeplaner
Her understregede hun, at den nu terrortiltalte pige aldrig ville føre de to angreb ud i livet.
- Hun var ikke en trussel, og det var hun ikke, fordi hun ikke havde tænkt sig at gøre alvor af det her, sagde forsvareren.
Mette Grith Stage fremhævede under proceduren, at teenageres hjerner fungerer meget anderledes end voksnes hjerner. Hun læste blandt andet op fra artikler, som beskrev, hvordan teenagere har svært ved at overskue konsekvenserne af deres handlinger.
Samtidig forklarede Mette Grith Stage, at den tiltalte piges planer om at bombesprænge sin tidligere skole var affødt af et had til de tidligere klassekammerater, som ifølge forsvareren havde mobbet den tiltalte.
Derfor havde den tiltalte et behov for at vise sig og skræmme de tidligere klassekammerater ved at true med bomber og hylde jihad.
- Hvis man er 15 år og får hade-sms'er, og der er hadegrupper på nettet, er det noget, der påvirker én. Noget, der må antages at såre selv den sejeste teenager, lød det fra Mette Grith Stage.
- Vi må fastslå, at tiltalte følte sig kørt ud på et sidespor, og så giver det mening, at man på en eller anden måde vil give igen, sagde forsvareren.
Forsvarer bestrider betydning af bombeingredienser
Det faktum, at pigen har fortalt sin tidligere skolelærer om sine planer, taler ifølge forsvareren for en frifindelse af pigen. For hvis hun virkelig ville sprænge to skoler i luften, ville hun så ikke have holdt kortene tæt til kroppen, lød logikken fra forsvareren.
I løbet af retssagen har anklageren fremlagt beviser på, at den tiltalte købte ingredienser til fremstilling af sprængstoffet TATP. Men også dette hev forsvareren fat i.
Mette Grith Stage fremførte, at den terrortiltalte pige købte den sidste ingrediens til TATP-fremstilling efter den dag i januar 2016, hvor hun havde planlagt et angreb mod Sydskolen. Et angreb, som aldrig blev ført ud i livet. Det vidner ifølge forsvareren om, at pigens planer ikke var reelle.
- Derfor er de fund ikke bevis for noget forsæt, sagde Mette Grith Stage i retten.
Mod slutningen af sin procedure henvendte forsvareren sig direkte til de nævninge.
- I skal ikke sidde og være nervøse for, hvad der sker med tiltalte. Selvfølgelig vil kommunen tage hånd om hende, og der vil ske noget i forhold til hende, sagde Mette Grith Stage om en eventuel frifindelse.
Kundbypige ønskede ikke det sidste ord
Forsvareren huskede nævningene på, at enhver rimelig tvivl skal komme den tiltalte til gode.
- Hvis det princip skal have reel værdi under den her sag, så må I nødvendigvis frifinde tiltalte, for der er en rimelig tvivl, sagde hun.
- Jeg tænker, at det er en meget tung byrde, der hviler på nævningenes skuldre, for den her unge piges skæbne afhænger af jer, lød det også.
Da både anklager og forsvarer havde afsluttet deres procedure, spurgte retsformanden, om den 17-årige pige havde noget at tilføje.
- Nej, lød det fra pigen, der talte med en lav, lys stemme.
Spørgsmålet om skyld bliver afsagt den 5. maj.