Det er nu op til politiet at afklare, om Carl Holst har ageret ulovligt som formand for Region Syddanmark efter at 40 af 41 regionsrådmedlemmer i aftes vedtog at politianmelde ham.
Allerede nu kan der dog drages en række erfaringer af sagen, mener kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch.
- Man har fået en masse kommunikationsfolk, som sidder og hjælper kommunen eller regionen, men som også kan komme til at hjælpe politikerne. Der har vi et stort problemfelt, som kræver øget opmærksomhed, forklarer han.
Derudover er den generelle politisering af embedsværket også problematisk – blandt andet når der ansættes personer med opgaver svarende til ministrenes særlige rådgivere.
- Det er bare ikke noget, der på nogen måde er lovgrundlag for i kommuner og regioner. Så der er der også et stort problemfelt der, som man bør kigge på, siger Roger Buch.
En sidste ting, som man kan se i Carl Holst-sagen – men også i tidligere skandalesager som eksempelvis Farum-sagen – er, at det er meget problematisk, hvis der er en frygt for ledelsen.
- Når der bliver sådan et klima, er der stor fare for, at man kommer til at træde ved siden af, uden at der er nogen, der protesterer, siger kommunalforskeren.