Afstanden til de videregående uddannelsesinstitutioner har ingen betydning, når unge står og skal vælge uddannelse efter gymnasiet. Det viser et forskningsprojekt lavet af Kraks Fond Byforskning, som blev offentliggjort tidligere i år. Uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V), siger i dag til Jyllands-Posten, at han vil have flere uddannelser i udkantsdanmark, men det giver ifølge Elise Stenholt Sørensen, der er en af forskerne bag projektet, ingen mening. - Vi kan ikke finde belæg for, at unge ser afstand som en barriere. Det er ikke afgørende, når man søger uddannelse efter gymnasiet. Det kan godt være at de unge "ser det som" en barriere, når man taler med dem - men når vi kigger på, hvordan de handler, i data fra Danmarks Statistik, så kan vi ikke se, at de undlader at uddanne sig, når afstanden bliver lang. siger Elise Stenholt Sørensen til DR Nyheder.
Der er tradition for, at børn af forældre med en længere uddannelse ligeledes vælger en lang uddannelse, mens børn af forældre uden uddannelse heller ikke tager en uddannelse. - Når vi tager højde for forældrebaggrund i forhold til indkomst og uddannelse, så kan vi ikke se, at afstanden har nogen betydning - det har tilgengæld den sociale baggrund. Jeg troede, at afstand ville betyde mere for børn af lavtuddannede end højtuddannede, men det har vi ikke belæg for, understreger Elise Stenholt Sørensen.
Få vælger den nærmeste uddannelse
Rektor på Professionshøjskolen UC Sjælland i Nordvestsjælland, Camilla Wang, glæder sig over ministerens forslag om flere uddannelsesmuligheder, da hun ikke mener, at de unge er mobile nok til at rejse efter en uddannelse.
- Der er et stort behov for et uddannelsesløft af vores område, og vi vil meget gerne oprette nye uddannelser, siger hun til Jyllands-Posten.
Undersøgelsen fra Kraks Fond Byforskning viser dog, at de fleste unge faktisk ikke har særlig langt til nærmeste uddannelsesinstitution. 90 procent af de unge har under 30 kilometer til nærmeste uddannelse. De 10 procent unge, der har længst, har mellem 30 til 70 km. Ingen unge har over 70 km til nærmeste uddannelse. - Det er ret få, der vælger den nærmeste uddannelse. 50 procent vælger en uddannelse, der ligger mere end 30 kilometer væk. De afstande, der er for dem, der bor allerlængst væk, er faktisk ikke ret store i et lille land som Danmark, siger Elise Stenholt Sørensen. Hun kommer med et konkret eksempel med lukningen af læreruddannelsen i Holbæk, som dokumenterer, at afstand ikke har betydning, selv om der er potentielle job i området. - Til sidst var der så lille søgning til seminariet, at de ikke kunne opretholde den, lyder det fra Elise Stenholt Sørensen.