Forfatter fortæller åbent om elektrochok: Vækker glæde hos forening for sindslidende

Det kan give andre håb, at Peter Øvig er åben om sin depressionsbehandling, mener formand.

Peter Øvig Knudsen har været indlagt på den psykiatriske afdeling på Rigshospitalet. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Scanpix)

I går annoncerede journalist og forfatter Peter Øvig Knudsen, at han var blevet udskrevet fra Rigshospitalets psykiatriske afdeling efter syv ugers indlæggelse.

Forfatteren bag Blekingegade-bøgerne og 'BZ' har tidligere været ramt af depression, som denne gang var ’svær’ og ledsaget af voldsom angst.

- Jeg blev mere og mere sort i hovedet - og et stykke inde i januar besluttede mine nærmeste at få mig indlagt på Rigshospitalets lukkede afdeling, skriver han på Facebook.

Kan give håb for andre

Heldigvis viste behandlingen sig at have den ønskede effekt, og det er vigtigt, at en person som Peter Øvig deler sine oplevelser, mener Knud Kristensen, der er landsformand for SIND- Landsforeningen for psykisk sundhed, der arbejder for at skabe forståelse og tolerance for sindslidende og deres pårørende.

- Når kendte mennesker står frem med deres historie, så har det i sig selv en stor effekt. Så det her et godt bidrag. Det giver andre mennesker håb, og det kan være med til, at nogen, som har problemet nu, kan få troen på, at de kan få det bedre, siger Knud Kristensen til DR Nyheder.

Har tidligere haft elektrochok inde på livet

Peter Øvig Knudsens mor har tidligere fået medicin og ECT-behandling mod sin depression, og den oplevelse vakte en stor modstand hos forfatteren.

- Overlægen anbefalede ECT-behandling, bedre kendt som 'elektrochok', som jo ikke har det bedste ry, men jeg indvilgede, ikke blot nølende, men faktisk temmelig rædselsslagen…, skriver Peter Øvig Knudsen på sin Facebook-profil.

Han lod sig dog overtale til at gennemgå behandlingen:

- I dag kan jeg fortælle, at jeg i løbet af ikke meget mere end to ugers ECT-behandling på nærmest mirakuløs vis bevægede mig ud af den sorteste depression - og jeg så siden det samme ske for andre patienter, konstaterer han.

Fremhæver støtteintitativ

Knud Kristensen er glad for at høre 'solskinshistorier' som denne, selv om behandlingssystemet efter hans mening ikke altid fungerer perfekt.

Han glæder sig også over, at Peter Øvig har overskud til at fremhæve projektet ’Frirum i psykiatrien’, som skal 'skabe lyspunkter på de psykiatriske afdelinger med musik, bøger, planter, æbleskiver og friskpresset juice', som forfatteren vælger at beskrive det i sit opslag.

DR Nyheder har været i kontakt med Peter Øvig, som er ’lidt overvældet’ over interessen for opslaget og den ’vældig positive respons’.

Han har på nuværende tidspunkt ikke ønsket at uddybe sine oplevelser.