Forening: Dom om omskæring kan være med til at forebygge

Det er positivt, at et forældrepar er blevet idømt en fængselsstraf for at få deres døtre omskåret, lyder det fra Intact Denmark, der kæmper mod omskæring af børn.

Lovgivningen mod omskæring af børns kønsorganer virker kun, hvis den rent faktisk bliver brugt.

Det siger Lena Nyhus, som er forkvinde for Intact Denmark, en forening der kæmper mod omskæring af børn i Danmark.

Derfor er hun glad for, at et somalisk forældrepar fra Fredericia mandag er blevet idømt hver halvandet års ubetinget fængsel i en principiel sag om omskæring af parrets to døtre.

- Hvis lovgivningen ikke bliver brugt, kan den ikke bidrage til nogen reel beskyttelse af pigerne. At de somaliske forældre rent faktisk er blevet dømt i dag, kan forhåbentligt være med til at forebygge omskæring fremover.

Nægter sig skyldige

Parret har nægtet sig skyldig. Samtidig anfægter de præmissen om, at døtrene overhovedet er blevet omskåret.

Men domsmandsretten finder det hævet over enhver tvivl, at pigerne blev omskåret under en rejse i Afrika i sommeren 2015. Og at det skete efter tilskyndelse fra forældrene.

Parret har på eget initiativ og for egen regning fået lavet en gynækologisk undersøgelse af pigerne på privathospitalet Mølholm. Her slog en gynækolog fast, at pigerne ikke var blevet omskåret.

Han er efterfølgende kommet i tvivl.

- Jeg hæfter mig ved, at lægen som forældrene har hyret, efterfølgende er blevet i tvivl, om han har foretaget den rigtige vurdering, siger Lena Nyhus.

Men det kan også være svært at afgøre, om en pige er blevet omskåret, siger hun.

- Kvinder og pigers kønsorganer ser forskellige ud, så det kan være meget svært helt utvetydigt at afgøre, om der har været skåret i de her pigers kønsorganer, siger hun.

Sagen begyndte, da den yngste datters klasselærer gik til kommunen med sin mistanke om, at pigen var blevet udsat for det operative indgreb.

Og det er netop opmærksomhed fra lærere og pædagoger, som sammen med information og oplysning er nødvendig, hvis omskæringer skal stoppes, siger Lena Nyhus.

- De personer, som er tæt på, skal have mod til at tale med pigerne, også selv om det er svært, siger hun.

Forsvarerne for det somaliske forældrepar fra Fredericia oplyser, at dommen ankes til frifindelse til landsretten.

/ritzau/