Forbrugerombudsmanden vil stoppe før- og nu-priser på fyrværkeri

Raketter, heksehyl og fontæner sælges kun i kort tid. Derfor må forhandlerne ikke reklamere med prisfald.

Raketter er flotte, når de stiger til vejrs. Men ligesom med andet fyrværkeri må de ikke markedsføres med prisfald. (Foto: © Claus bech, Scanpix)

Party-batteri til 479 kroner – spar 319 kroner i forhold til normalprisen. Eller hvad med en Saturn Raket til 59 kroner - spar 40 kroner.

Tilbud på nytårskrudt som disse er ulovlige, lyder det fra Forbrugerombudsmanden. Og efter 33 klager over slagtilbud på nytårskrudt de seneste tre år indskærpes reglerne nu over for en række virksomheder.

- Vi har selv kunnet se fyrværkeri på tilbud i tilbudsaviser. Så det her er overtrædelser, som vi også selv iagttager, siger Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen til DR Nyheder.

Det er ikke lovligt at markedsføre fyrværkeri med tilbud, hvor før- og nu-priser indgår. Loven siger nemlig, at en vare skal have haft en normalpris, som den har været solgt til i en længere periode, for at den kan markedsføres med en tilbudspris.

For sæsonvarer er det som udgangspunkt fire uger. Men fyrværkeri adskiller sig fra andre sæsonvarer, da det ifølge fyrværkeriloven kun må sælges i perioden 15. til 31. december. Derfor er det ikke muligt for forbrugerne at købe fyrværkeri i en periode på fire uger.

- Og fordi fyrværkeri kun må sælges i 14 dage, kan det ikke nå at blive solgt til en normalpris og derfor heller ikke komme på tilbud. Så tilbud på fyrværkeri, hvor man sparer noget i forhold til en normalpris, er altid vildledende, siger Christina Toftegaard Nielsen.

Vildledende førpriser og vejledende priser

En af de klager, som Forbrugerombudsmanden har modtaget, handler om en virksomhed, der i december sidste år solgte et 25-skuds fyrværkeribatteri til 129 kroner. Rabatten på 110 kroner skulle svare til et prisfald på 46 procent af normalprisen på 239 kroner.

Men da batteriet ikke har været solgt til "normalprisen" i en længere periode, havde virksomheden overtrådt reglerne.

I et andet eksempel blev et såkaldt show-batteri markedsført til 299 kroner med et prisfald på 50 procent.

I et tredje eksempel oplyste en virksomhed, at den pris, der blev sammenlignet med, ikke var en førpris, men derimod den vejlede pris for produktet. Men det kunne ikke dokumenteres, og derfor var sammenligningen vildledende.

Mængderabatter kan være lovlige

Men hvor det altså er ulovligt at reklamere med tilbud på baggrund af normalpriser og vejledende priser, må forhandlerne gerne sælge en samlet pakke med forskellige stykker fyrværkeri på tilbud. Men så skal de sælge fyrværkeriet enkeltvis ved siden af.

- Butikkerne må gerne sælge mængder af fyrværkeri på tilbud, hvis fyrværkeriet også er til salg til en normalpris i butikken samtidig, siger Christina Toftegaard Nielsen.

Hos Fyrværkeribranchen, der tæller 17 medlemsvirksomheder og dækker omkring 80 procent af fyrværkerimarkedet, siger direktør Karsten Nielsen, at branchen vil stramme op efter Forbrugerombudsmandens indskærpelser.

- Virkeligheden er, at vi selvfølgelig skal overholde lovgivningen. Og vi blev også sidste år bekendt med problemet. Så jeg regner ikke med, at forbrugerne vil møde alle de her slagtilbud med før- og nu-priser. Der vil sikkert være tilbud på mængder. Men der har vi Forbrugerombudsmandens ord for, at det er lovligt, siger han til DR Nyheder.