Normalt arbejder danske nødhjælpsorganisationer i lande som Nepal, Sudan og Haiti, men nu retter flere organisationer blikket mod Europa.
Folkekirkens Nødhjælp er en af de organisationer, der for første gang i mange år sender medarbejdere til områder inden for Europas grænser.
- Det er en helt ekstraordinær situation, vi ser i Europa. Det er ikke et sted, vi normalt hjælper. Vi koncentrerer os normalt om de steder, hvor flygtningene kommer fra, siger Christer Lænkholm, katastrofekoordinator i Folkekirkens Nødhjælp, som er på vej til Serbien.
Helt ekstraordinær situation
Organisationen har ikke været til stede i Europa siden Balkan-krigen.
- Men vi kan se, at situationen er helt ekstraordinær, og den kan nærmest sammenlignes med situationen i Etiopien og Somalia. Under sådan nogle forhold føler vi, at vi må agere, siger han.
Også Red Barnet vender blikket mod Europa.
- I denne uge starter vi op i Serbien, fordi behovene simpelthen er så store, siger presseansvarlig Hedinn Halldorsson.
- Det burde faktisk ikke være sådan
Og behovet for nødhjælp i Europa kan ikke diskuteres, mener Kristoffer Vogler, som tager ud som læge for Læger Uden Grænser.
- I Serbien har de plads til 1.000 flygtningene på deres asylcentre, og der kommer ca. 2.000 ind over grænsen hver dag, siger han.
Dansk Flygtningehjælp hjælper på Balkan, men generalsekretær Andreas Kamm er overrasket over, at behovet for nødhjælp nu også sker inden for EU's grænser som i Grækenland og Ungarn.
- Det burde jo faktisk ikke være sådan, siger han.
/DR Nyheder/