På søndag går DR og TV2 sammen om at samle ind til flygtningene i Syrien og nabolandene Irak, Jordan, Libanon og Tyrkiet.
Det sker i kølvandet på den tragiske situation, der sommeren over har martret det europæiske kontinent med flygtninge, der er døde på sejladsen over Middelhavet. Dem, der overlevede den farlige rejse, er i stigende antal søgt mod det nordvestlige Europa i et håb om at opnå asyl.
Og der er god grund til, at der nu bliver sat fokus på hjælp til nærområderne, mener sekretær i Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm:
- I Syrien er der otte millioner såkaldt internt fordrevne. Det er mennesker, der flygter rundt i Syrien for at undgå krig og forfølgelse. Derudover er der fire millioner flygtninge registreret i nabolandene, og det går fra Tyrkiet over Irak til Libanon og Jordan, siger Kamm til P4-programmet Formiddag på 4’eren, mandag.
Mange har kun 80 kroner om måneden
Han kalder opgaven, man står overfor i Syrien og nabolandene, for ”monumentalt stor”, og pointerer, at al hjælp vil gøre en forskel:
- Mange af dem, der er hårdt trængt lige nu, har måske 13 dollar om måneden til at handle ind for – det er 80 (danske, red.) kroner. Så det siger sig selv, at 150 kroner fylder temmelig meget, hvis man skal have nogle basale fornødenheder dækket, lyder det fra Andreas Kamm.
Han understreger, at hjælpen kan komme hurtigt frem.
- Vi står på jorden både i Syrien og i nabolandene, og kan hurtigt kanalisere pengene ned til hjælpen dernede.
”Det er ikke et enten-eller”
De 12 millioner flygtninge i Syrien og de omkringliggende nabolandene står i skarp kontrast til den knap halve million flygtninge, der er kommet til Europa, og som den seneste tid er blevet tildelt fyldig spalteplads også i de danske medier.
Andreas Kamm opfordrer derfor til, at man husker på proportionerne i debatten om Syrien:
- For at få proportionerne på plads: Der er vel indtil nu kommet 350.000-400.000 asylansøgere til Europa, i et EU med 500 millioner indbyggere.
- Det er ikke et enten-eller. Vi er jo en kompleks verden, hvor det ofte er et både-og, og et spørgsmål om at prioritere. Jeg mener selvfølgelig, at Danmark og Europa skal hjælpe i nærområdet, men det betyder jo ikke, at man ikke i de europæiske lande og Danmark skal tage sig af egne borgere. Det er jo en politisk afvejning, hvordan man gør det, mener Kamm.