Flygtet IS-fange: Jeg skulle lokke Basil Hassan i en fælde

Koalitionen mod Islamisk Stat brugte en tidligere slave for at forsøge at få fat i Basil Hassan.

Basil Hassan er sigtet for drabsforsøget mod islamkritiker Lars Hedegaard i 2013. Ifølge flere efterretningstjenester har Basil Hassan haft en afgørende rolle for Islamisk Stats droneprogram.

Den amerikansk ledede koalition mod Islamisk Stat brugte en flygtet IS-fange til at forsøge at lokke danske Basil Hassan i en fælde.

Det fortæller den tidligere slave hos Islamisk Stat Layla Talou til DR.

Oplysningerne er bekræftet af flere af hinanden uafhængige kilder.

- De (koalitionen, red.) bad mig sige til Basil Hassan, at han skulle hente mig et særligt sted uden for Raqqa. Ideen var, at de ville tage ham til fange, siger Layla Talou.

Hun tilhører det såkaldte yazidi-folkefærd, der i 2014 blev invaderet af Islamisk Stat. Flere tusinde yazidi-mænd blev slået ihjel, mens kvinderne og børnene blev taget som gidsler.

Blev tvangsgift med Basil Hassan

Layla Talou blev solgt som slave otte gange til forskellige IS-krigere, inden hun endte med at blive tvangsgift med den danske IS-kriger Basil Hassan.

I foråret 2017 lykkedes det hende at flygte fra Basil Hassan i Raqqa.

Da hun ankom til Kobane, hvor koalitionen har hovedsæde, vidste Basil Hassan endnu ikke, at hun var undsluppet.

Ifølge Layla Talou blev de styrker fra koalitionen, hun mødte i Kobane, chokeret, da hun fortalte, at hun havde boet hos Basil Hassan.

- De sagde, at de havde ledt efter ham i lang tid, fordi han var meget farlig. De sagde, at de ville have haft i ham, siger Layla Talou.

På basen i Kobane bad amerikanske styrker Layla Talou om at holde kontakten til Basil Hassan via en krypteret chat.

- Basil Hassan skrev til mig og spurgte, hvor jeg var. Amerikanerne sagde så, at jeg skulle bede ham om at komme til Kasrat Faraj (den sydøstlige del af Raqqa, red.). Det var her, amerikanerne ville fange ham, siger Layla Talou.

Hendes fortælling bekræftes af flere efterretningskilder.

En kurdisk efterretningsofficer, som DR har mødt i Irak, fortæller, at man i perioder havde Basil Hassan præcist lokaliseret i Raqqa.

Efterretningsofficeren samarbejdede med den amerikanskledede koalition blandt andet ved at give koordinater på navngivne IS-krigere og deres opholdssteder.

Ifølge efterretningsofficeren var Basil Hassan en af dem, koalitionen rigtig gerne ville have fat i.

- Men vi manglede oplysninger om Basil Hassan til at komme tæt nok på ham, siger han. Efterretningsofficeren ønsker ikke sit navn frem af hensyn til sit arbejde. Hans identitet er redaktionen bekendt.

Basil Hassan hoppede ikke på koalitionens forsøg på at lokke ham væk.

DR har set beskeder fra Basil Hassan til Layla Talou, hvor Basil Hassan skriver, at han godt ved, at Layla Talou er flygtet.

Fælde nummer to

Terrorforsker Magnus Ranstorp mener, at fælden viser, hvor vigtig Basil Hassan var for koalitionen.

- Koalitionen har arbejdet målrettet med at forsøge at finde nøglepersoner i hierkiet for at dræbe dem i droneangreb eller tage dem til fange, siger Magnus Ranstorp.

Nogle uger senere bliver Layla Talou igen bedt om at hjælpe koalitionen med at lokke Basil Hassan i en fælde.

Denne gang skal hun sende en video af sig selv til Basil Hassan iklædt det tøj, hun havde på i Raqqa.

Ifølge Layla Talou er videofilen en virus, der skal infiltrere Basil Hassans telefon. Men også her Basil Hassan lugter angiveligt lunten.

I en indtalt besked til Layla Talou, som DR er i besiddelse af, siger han.

- Sådan en film er der ikke nogen, der bare finder på. Forstår du?

Det er uvist, om Basil Hassan nogensinde afspillede videoen.

Forsvarer: Drop folkedomstolen

DR har forelagt oplysningerne om de tidligere IS-slaver for Basil Hassans forsvarsadvokat, Thorkild Høyer.

Thorkild Høyer repræsenterer Basil Hassan i sagen, hvor han er sigtet for drabsforsøget mod Lars Hedegaard, samt i dronesagen, hvor Basil Hassan ifølge politiet har været med til at købe og sende droner til Islamisk Stat.

- Der er en verserende retssag, hvor min klient har de sædvanlige rettigheder, der følger med at være sigtet i en retsstat, herunder at han ikke skal dømmes af en folkedomstol, siger Thorkild Høyer.

Basil Hassan blev i 2017 meldt dræbt, men hans død er ikke bekræftet, og de danske myndigheder arbejder efter, at han stadig kan være i live.

Københavns Politi, Politiets Efterretningstjeneste og Forsvarets Efterretningstjeneste har ikke ønsket at kommentere oplysningerne.