Flemming Vinther om delaftale: Der er ikke så meget at kopiere for os andre

Lønmodtagernes forhandler vil have alle krav med, før der kan indgås forlig på statens område.

En slukøret Flemming Vinther forhandler videre på statens område for at få alle lønmodtagernes krav med i en statslige aftale (foto: Martin Sylvest/Scanpix Ritzau 2018) (Foto: © Martin Sylvest, Scanpix)

Den delaftale, som LO-forbund natten til onsdag takkede ja til på det regionale område, kommer ikke til at smitte af på et statsligt forlig.

Det siger lønmodtagernes forhandler på det statslige område, Flemming Vinther.

- Aftalen fra i nat indeholder ikke alle de krav, vi gik til forhandlingsbordet med. Derfor er der ikke meget at kopiere for os andre.

Lønstigning på 8,1 procent

Delaftalen på regionernes område sikrer blandt andet en lønstigning på 8,1 procent. Men det er ikke nok for statens topforhandler. Alle krav skal med, hvis en aftale skal på plads på statens område.

- Det er selvfølgelig kollegaernes valg, hvornår de vælger at skrive under. De skal bare være opmærksomme på, at den her aftale ikke indeholder en overenskomstmæssig sikring af spisepausen. Det er ikke løst i nat. Vores krav om sikring af, at undervisningsgrupperne får en arbejdstidsaftale, der ikke skal være reguleret af en lov, er heller ikke løst i nat, siger Flemming Vinther.

- Og så er det da rigtigt, at der er en fornuftig ramme. Det er en, som fællesskabet har skabt, som nogle organisationer nu har indgået en aftale på. Men det er jo ikke aftalen i nat der som sådan sikrer den økonomiske ramme, vi nu ser.

Håber stadig på en aftale

Forligsmand Mette Christensen har igen indkaldt forhandlere på statens område, der skal møde op ved forhandlingsbordet i Forligsinstitutionen klokken 14.

Fra lønmodtagernes side er det meddelt, at man ikke ser grund til at fortsætte forhandlingerne, hvis der ikke er nye positioner på arbejdsgiversiden.

- Jeg håber, at vores arbejdsgivere rent faktisk mener det, når de siger i medierne, at det er meget lidt, der skiller os - og at det ikke er en konflikt værd. Hvis det ikke bare er spin, synes jeg, vi skal skynde os at få skrevet den aftale under, så folk kan have tryghed omkring deres hverdag.

Storkonflikt lurer

Det er kun LO-forbundene FOA, 3F, HK Kommunal, Socialpædagogerne og Dansk Socialrådgiverforening, der har sagt ja til en ny overenskomstaftale for i alt 40.000 ansatte i landets regioner i nat. Forbundene under FTF og Akademikerne har sagt nej.

Løsningen er altså ikke blevet "en løsning for alle" - og intet er sikkert endnu for de resterende ansattes overenskomster, fortæller DR's økonomikorrespondent Casper Schrøder.

- Det er kun godt en tredjedel af regionernes ansatte, der er gået ud af døren og har sagt, at de er tilfredse. Så der er stadig flere hundrede tusinder, der er ligeså lidt afklaret. Så en storkonflikt er stadig en mulighed, siger Casper Schrøder.

- Der er lagt en ramme ud på lønområdet, men er der én ting, man skal lægge mærke til i det her, så er det, at der er ikke noget, der er sikkert, før der kommer nogen ud og siger, hvad der er sket, siger han.

Forligsmanden har udskudt forhandlingerne to gange og kan ikke udskyde dem mere. Derfor skal der findes en løsning senest 1. maj.

Sker det ikke, lurer en storkonflikt.