Fik udleveret medicin til flere års forbrug: 42-årig mand anklaget for svindel med Ozempic

Fredag falder første dom i en række af sager om snyd med diabetesmedicinen.

Flere sager er på vej med svindel med medicinen Ozempic, som har det samme indholdsstof som slankemedicinen Wegovy. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

I en periode på knap to år var en 42-årig mand fra Lyngby en hyppig gæst på apoteket og fik udleveret så store mængder af diabetesmedicinen Ozempic, at han snød med det offentlige tilskud til medicinen på 766.863 kroner.

Mængderne anslår "mange års forbrug", oplyser anklagemyndigheden ved Københavns Vestegns Politi og anklager desuden manden for at ulovligt at have solgt medicnen videre som slankemedicin.

Derfor er han nu blevet tiltalt for bedrageri af særlig grov karakter og risikerer både fængselsstraf, et erstatningskrav og udvisning, fremgår det af anklageskriftet, som DR har fået aktindsigt i. Sagen kommer først for retten til januar, men er en blandt flere sager om svindel med diabetesmedicinen Ozempic.

Første dom med Ozempic-svindel

Til gengæld falder der fredag dom i den første sag om mulig svindel med Ozempic, efter at landets regioner i foråret anmeldte en række borgere for at have hentet store mængder af medicinen på apoteket og dermed snydt med det offentlige tilskud til medicin.

I sagen er en 56-årig kvinde fra Hvidovre anklaget for uberettiget at have fået offentligt tilskud på over 300.000 kroner til Ozempic i 2023 og for ulovligt at have solgt medicinen videre som slankemiddel.

Ozempic bruges til behandling af diabetes og indeholder samme indholdsstof som slankemedicinen Wegovy.

Ifølge anklageren har kvinden givet urigtige og vildledende oplysninger for at få fat i så store mængder Ozempic på apoteket, at det svarer til knap ni års forbrug, hvis kvinden brugte den højst anbefalede dosis på to milligram om ugen.

Ozempic kan holde sig i tre år.

Men kvinden nægter sig skyldig, og oplyser til DR Nyheder, at hun selv brugte medicinen, fordi hun havde et kæmpe misbrug.

33 borgere anmeldt til politiet

Mens diabetes-patienter kan få offentligt tilskud til Ozempic, kan man som udgangspunkt ikke få tilskud til Wegovy.

Derfor anmeldte regionerne i starten af året samlet set 33 borgere til politiet for at have svindlet med medicintilskud, hvor borgere har fået udskrevet til mere end tre års forbrug af Ozempic med henblik på at sælge det videre.

- Mængden er så omfattende, at vi bekymrer os for, at det er med intentionen om at videresælge det, og dermed ikke er til eget forbrug, sagde Lars Gaardhøj (S) formand for Region Hovedstaden i januar.

Mens der aktuelt falder dom i den første sag er de fleste sager dog stadig ved at blive efterforsket af politiet.

Prop i muligheden for misbrug

Muligheden for misbrug ser dog ud til at være fortid.

Siden 1. juli har diabetes-patienter kun kunne få udleveret Ozempic til tre måneder forbrug.

Begrænsningen blev indført af Lægemiddelstyrelsen for netop at sætte en prop i muligheden for at få udleveret Ozempic til flere års forbrug med henblik på ulovligt at sælge det videre.

Og det ser ud til at have virket, siger Dan Asmussen, vicedirektør i Danmarks Apotekerforening i et skriftligt svar.

- Apotekerne oplever det som et nyttigt værktøj, og vi har kun hørt om få sager, hvor borgere har bedt om at få udleveret mere end tre måneders forbrug af Ozempic. Der siger apoteket nej og henviser til, at man i givet fald kan søge dispensation hos Lægemiddelstyrelsen – eksempelvis hvis man skal ud at rejse.

Men apotekerne mener, at det vil være mere effektivt at stoppe misbruget af Ozempic ved den læge, der udskriver recepten.

- Lægen kan se, hvis en patient har flere åbne recepter på det samme lægemiddel og kan med det samme lukke disse recepter, så patienten kun har én. Den mulighed har apoteket ikke.

Udgifterne til Ozempic for regionerne er steget voldsomt de seneste år, og Danske Regioner har opgjort de samlede udgifter til medicinen i 2023 til i alt 1,4 milliarder kroner.