Women Deliver-konferencen bliver ikke bare afholdt i Danmark, også direktøren for organisationen er dansk.
Katja Iversen har været direktør for organisationen siden 2014, så konferencen i Bella Center er hendes første store konference.
Vi har stillet hende fem spørgsmål om Women Deliver - og hvad der egentlig kan komme ud af den store begivenhed på dansk grund.
Hvad er dit håb for konferencen?
- Konferencen skal være en tankstation for idéer og løsninger, som kan blive implementeret rundt om i hele verden. Man ved jo godt, hvad der skal til. Håbet er, at endnu flere skal få kendskab til, hvordan man forhindrer, at kvinder dør i fødsel, hvordan man sørger for, at kvinder og piger får adgang til de sundhedsydelser, de skal have, kommer i skole, får et job og kommer med der, hvor beslutningerne tages. For dermed har hele verden vundet.
- Mit håb er, at alle deltagerne fra de 168 lande tager her fra Danmark med inspiration og en masse løsninger, som vi ved virker, og går lige hjem og implementerer dem til gavn for kvinder og piger og deres sundhed og rettigheder.
Hvorfor er det vigtigt at holde sådan en konference?
- Når man investerer i piger og kvinder, skaber det en bølgeeffekt, der kommer alle til gode, og alle vinder. I dag er der ikke investeringer nok i kvinder og pigers sundhed og rettigheder - der er alt for mange kvinder, der dør i barselssenge, for mange kvinder, der ikke har adgang til prævention. Der er alt for få kvinder i parlamenter. Alt for få kvinder på arbejdsmarkedet. Det skal der laves om på. For som verden ser ud i dag og med de problemer, der er, så er man nødt til at få hele befolkningen i spil - vi kan ikke have halvdelen siddende på bænken.
Hvad har de tidligere konferencer ført med sig?
- Vi måler på alt, hvad vi laver. Så vi kan se, at der er sket af nye partnerskaber, så folk arbejder på tværs af skel - vi har privatsektorer, der arbejder sammen med civilsamfund, der arbejder sammen med regeringer - som man ikke har set før. Vi har nye løsninger, som folk har fået kendskab til ved at mødes på konferencerne, som også bliver implementeret. Hvad der virker i Burma, kan jo også godt virke i Bolivia, hvis man ved, det findes.
Hvad skal der til, før I tænker at konferencen blev en succes?
- Det er en succes, hvis vi om et år kan se, at det har medført nationale handlingsplaner og implementeringsplaner for de nye bæredygtighedsmål - og at der er stor fokus på kvinder og piger - og at de 12 investeringer, vi fremægger på konferencen, langt hen ad vejen er igangsat. Helt konkret spørger vi folk selv - efter en måned, efter et år - hvordan det er gået - og derudover var vi selv igennem en stor evaluering for nogle år siden, der viste, at Women Deliver virkelig er med til at sætte mødredødelighed på den globale agenda, som det ikke havde været før.
De forskellige løsninger og konklusioner, I kommer frem til – hvordan skal de føres ud i livet mere konkret?
- Det tager deltagerne hjem og gør. Vi er jo ikke nogen FN-konference, hvor der er et stort forkromet dokument, som bliver forhandlet i et baglokale. Vi laver et stort løsnings-panorama, hvor de mange hundrede løsninger, der bliver præsenteret, bliver lavet, så folk får det med hjem.