To billeder af plænen foran Capitol Hill har den sidste tid været genstand for voldsom debat. Det ene billede forestiller Obamas indsættelse som præsident i 2009, og det andet billede forestiller Trumps indsættelsesceremoni i fredags. Årsagen til debatten er, at Det Hvide Hus og de amerikanske medier er blevet uenige om antallet af tilskuere ved de to begivenheder.
Hvis de to billeder ikke taler nok for sig selv, slår to engelske forskere, Detektor har talt med, fast, at der var flest tilskuere i 2009, da Obama blev indsat.
- Menneskemængden til Obamas indsættelse i 2009 var omkring tre gange større end Trumps, fortæller professor i Crowd Science ved Manchester Metropolitan University, Keith Still til Detektor.
Modelberegninger af mennesker på pladsen
Keith Still og hans kollega Marcel Altenburg overværede i samarbejde med avisen The New York Times syv livedækninger af ceremonien på indsættelsesdagen fra forskellige vinkler.
Og udover de umiddelbare visuelle indtryk af menneskemængden på plænen, foretog forskerne også en modelberegning af menneskemængden. Og på den baggrund har de vurderet, hvor stort et areal der er dækket, og hvor tæt folk står:
- Vi havde på forhånd forberedt en animeret model af området, og så har vi et værktøj, hvor vi kan sætte forskellige antal mennesker ind på området. Vi justerer modellen, indtil den ligner de virkelige billeder, og kan derved beregne menneskemængdens størrelse, fortæller Keith Still og tilføjer, at han er 100 procent sikker på, at Obamas publikum var langt større end Trumps.
Kamp om sandheden
Debatten begyndte, da den nyindsatte præsident i en tale til CIA i lørdags fortalte, at der fra hans synsvinkel så ud til at være halvanden million tilskuere til ceremonien.
Samtidig beskyldte han medierne for at fremstille et forvrænget billede af virkeligheden ved at filme tomme tilskuerpladser.
Senere samme dag understregede Trumps talsmand Sean Spicer, at der var tale om det største publikum til en indsættelse nogensinde. Som en reaktion på udmeldingerne fra Det Hvide Hus, begyndte medier verden over at publicere billederne af Obamas indsættelse i 2009 side om side med indsættelsen af Trump.
Tvivl om tidspunkt for billeder
Efterfølgende er der blevet sået tvivl om, hvorvidt de offentliggjorte billeder er taget på samme tidspunkt af dagen, eller om medierne har vist billeder af Trumps indsættelse inden ceremonien gik i gang.
Der har været flere forskellige billeder fra forskellige nyhedsbureauer i omløb. Reuters har offentliggjort et billede, hvor billedet af Trumps indsættelse er taget klokken 12.01 og billedet af Obamas indsættelse er taget et sted mellem 12:07 og 12:26. Men begge præsidenter blev indsat klokken 12, så Trumps ceremoni var altså i gang, da billedet blev taget.
Der er også blevet delt billeder fra nyhedsbureauet AP, hvor billedet af indsættelsen af Trump, er taget klokken 11 og billedet af Obamas indsættelse er taget klokken 11.30. Det fortæller AP’s fotoredaktør til Ekstra Bladet. Tidspunktet kan altså i dette tilfælde have betydning for antallet af fremmødte på billedet.
Udover billederne er antallet af metropassagerer i Washington på indsættelsesdagen også blevet inddraget i debatten. Men til trods for modstridende udmeldinger fra Sean Spicer, falder disse tal heller ikke ud til Trumps fordel. Ifølge metroselskabet havde der klokken 11 på indsættelsesdagen været 193.000 passagerer med metroen - mens antallet var helt oppe på 513.000 på samme tidspunkt ved Obamas indsættelse i 2009.
Talsmand inddrager seer-tal
Oven på mediestormen har Donald Trumps talsmand Sean Spicer meddelt, at han mente, at Trump-ceremonien var den mest sete ceremoni, og at han udover tilskuere også mente tv-seere og personer, der har streamet fra nettet. Men ifølge de amerikanske faktatjekkere på Politifact, så er disse tal heller ikke højere i 2017 end i 2009.
Se mere om faktatjekket i Detektor i aften klokken 21 på DR2.