Faktatjek: Landbrug & Fødevarer puster landbruget op

Landbrug & Fødevarer fortæller i en ny kampagnevideo, at landbruget eksporterer for 150 milliarder kroner om året og beskæftiger et par hundredetusinde danskere. Men det er en overdrivelse, fortæller DR's Detektor.

Landbrug & Fødevarer giver landbruget en for stor del af æren for blandt andet Danmarks eksport, fortæller DR's Detektor. (© (c) Scanpix)

Det er ikke mere end halvanden måned siden, at DR’s Detektor havde fat i en landbrugsorganisation – nemlig Bæredygtigt Landbrug - fordi de overdrev landbrugets betydning for den danske økonomi.

Men nu er den gal igen. Denne gang er det dog ikke Bæredygtigt Landbrug, men derimod Danmarks anden store interesseorganisation inden for fødevareproduktion, Landbrug & Fødevarer, som puster landbrugets størrelse op.

- Ville der være flertal for at afskaffe landbruget, hvis det kom til en folkeafstemning? Ville flertallet mene, at man nok kunne skabe et par hundredetusinde jobs uden, og at Danmark kunne undvære de 150 milliarder kroner i eksportindtægter, lyder det i videoen, som er blevet set flere hundredetusinde gange på både direktør Karen Hækkerups og formand Martin Merrilds Facebookside.

De 150 milliarder kroner i eksportindtægt stammer fra Miljø- og Fødevareministeriets seneste opgørelse, hvor det fremgår, at fødevareklyngen samlet stod for 149 milliarder kroner af den danske eksport i 2014. Antallet af job stammer fra Landbrug & Fødevarers egen opgørelse over fødevareklyngen, som ifølge organisationen holdt 172.000 personer beskæftigede i 2014. Men tallene dækker ikke kun over landbruget, men derimod hele den såkaldte fødevareklynge, som ikke kun indeholder landbruget.

Lektor: Landbruget udgør omkring halvdelen

Selvom en række medier - herunder Detektor - gik i rette med formand for Bæredygtig Landbrug Flemming Fuglede Jørgensen, da han i forbindelse med debatten om landbrugspakken brugte tal for hele fødevareklyngen i omtale af landbruget, har Landbrug & Fødevarer altså valgt at gøre det samme. Men det giver ifølge lektor ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet Alex Dubgaard et forvrænget billede af landbrugets betydning for Danmark.

- Når man bruger beskæftigelsestal fra hele fødevareklyngen og eksporttal fra hele fødevareklyngen, så får man et væsentligt større tal, end der reelt er belæg for, siger han til Detektor.

Alex Dubggard påpeger, at beskæftigelsestallet for landbruget ifølge Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomis beregninger i stedet for 200.000 ligger på omkring 95.000 arbejdspladser. Og i forhold til eksporten står landbruget og en række følgeerhverv ikke for 150 milliarder kroner i indtjening om året men derimod for omkring 80 milliarder kroner.

Hvis landbruget blev afskaffet…

I videoen fra Landbrug & Fødevarer spørges der, om Danmark kunne undvære de 150 milliarder kroner i eksportindtægter og skabe et par hundredetusinde jobs, hvis landbruget blev afskaffet.

Men tallene dækker altså over fødevareklyngen, som eksempelvis indeholder fiskeri, brødfabrikker, bryggerier, fremstilling af landbrugsmaskiner og udstyr til fødevareproduktion. Og de erhverv ville ikke forsvinde, selvom landbruget gjorde det, fortæller Alex Dubgaard.

- Det er jo sådan, at vi ville spise brød og drikke øl alligevel. Og hvis vi ikke havde noget landbrug i Danmark, så ville vi importere korn og mel og producere det brød og de kager, som vi efterspørger her i landet. Det samme gælder bryggerierne. De kunne også eksistere på importeret maltbyg.

- Det samme gælder landbrugsmaskiner og udstyr til fødevareindustrien. Den produktion ville heller ikke blive nedlagt, selvom vi reducerede landbruget i Danmark. Der er lande, som ikke har ret meget landbrug, som stadigvæk har en pæn stor eksport af landbrugsmaskiner og udstyr til fødevareindustrien. Så det har mere at gøre med det teknologiske niveau i Danmark og konkurrenceevne i det hele taget end med det primære landbrug, siger Alex Dubgaard.

L & F: Filmen er til vores medlemmer

Detektor har spurgt kommunikationsdirektør i Landbrug & Fødevarer, Leif Nielsen, om organisationen ikke giver landbruget en for stor del af æren for eksport og beskæftigelse, når de bruger tal for hele fødevareklyngen.

- Nu er filmen en film, der er sendt fra fødevareklyngens hovedorganisation til alle dens medlemmer. Det er dem, som er målgruppen for os. Og jeg tror, vores medlemmer godt er klar over, at de her tal refererer til hele den samlede fødevareklynge.

Men filmen er jo offentligt tilgængelig på Facebook.

- Ja, men vi kan faktisk se, at det i høj grad er vores medlemmer, der har set den. Der er selvfølgelig nogen, som ikke er i målgruppen, som har set filmen. Og den har måske ramt lige lidt rigeligt uden for målgruppen.

Leif Nielsen påpeger, at man hos Landbrug & Fødevarer kunne have være mere præcis med brugen af tallene.

- Når I på Detektor kan opfatte tallene anderledes, end det var tiltænkt, er der også andre, der kan. Og derfor burde man måske have taget de tal og placeret dem et andet sted i filmen.

Hvorfor siger I ikke bare fødevareklyngen og ikke landbrug, når I bruger tallene fra hele fødevareklyngen?

- Der er nok taget nogle kunstneriske friheder i brugen af ordet landbrug i filmen. Men vi skal selvfølgelig være klare, og på vores hjemmeside kan man også se, hvad forskellen er. Jeg er med på, at det kan fremstå som en overdrivelse, men det har ikke været intentionen, siger Leif Nielsen.

Se mere om faktatjekket i Detektor kl. 21 på DR2 i aften.