Faktatjek: Holder Brian Mikkelsens svenske aktieeventyr?

Regeringen vil 'copy-paste' den svenske model med aktiesparekonti, der ifølge erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) skal gøre aktier til folkeeje. Detektor har faktatjekket ministerens påstande om den svenske succeshistorie.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen under præsentationen hos virksomheden Trustpilot i København, hvor Regeringen præsenterer sit erhvervs- og iværksætterudspil, onsdag den 30. august 2017. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, (c) Scanpix)

Regeringen ønsker at indføre en såkaldt aktiesparekonto. På et pressemøde og i Deadline på DR2 argumenterede erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) for regeringens forslag ved at henvise til, at en tilsvarende ordning har haft stor succes i Sverige.

Men DR2's faktatjekprogram Detektor kan ikke finde hverken tal, statistik eller eksperter, der bekræfter, at ordningen har haft den virkning i Sverige, som ministeren hævder.

- Årsagssammenhængen er rimelig uklar og vi har jo ikke set på, hvordan det gik i Sverige før de fik de her ordninger osv. Vi får kun af vide, at der har været nogle børsnoteringer. Vi kan ikke se, om der bliver investeret mere før eller efter og der kan være 100 andre årsager, siger Michael Møller, der er professor i økonomi på CBS, efter at have set den dokumentation, som ministeren har sendt til Detektor.

Fast skat hvert år

En aktiesparekonto er en bankkonto, som alle danskere kan oprette og hvor der gælder simple regler for beskatningen af aktieindkomst.

Det forklarer Karsten Engmann Jensen, der er selvstændig økonomisk rådgiver:

- Princippet i aktiesparekontoen er, at ganske almindelige mennesker kan have denne her konto stående og så kan de have nogle aktier stående på den konto. De skal ikke tænke over, hvad de skal betale i skat af gevinster og tab, det bliver beskattet fast med 1,25 pct. om året.

Det er ikke en kopi af Sverige

Inspirationen til den nye ordning kommer ifølge erhvervsminister Brian Mikkelsen direkte fra vores svenske naboer, hvor man har haft Investeringssparkonto (ISK) siden 2012:

- Det er ren copy-paste af Sverige, hvor over én million svenskere investerer i svenske virksomheder, sagde erhvervsministeren da han i slutningen af august præsenterede regeringens nye erhvervsudspil - herunder aktiesparekontoen.

Men ifølge flere eksperter, som Detektor har været i kontakt med, er regeringens forslag langt fra en tro kopi af den svenske model.

For det første er beskatningen af kontoens indestående markant lavere i den svenske model i forhold til den danske. For det andet er der i Sverige ingen grænse for, hvor meget man må have stående på sin investeringssparkonto. Herhjemme foreslår regeringen at indføre et loft over ordningen.

Ministeren ændrer da også formulering, da han senere samme aften optræder i Deadline:

- I Sverige har de ikke noget loft, i Danmark har vi et loft på 500.000.

Svensk succeshistorie mangler dokumentation

Ifølge erhvervsministeren viser svenske erfaringer, at aktiesparekontoen vil øge mængden af investeringer:

- Fordi vi får skabt en aktiekultur i Danmark, hvor vi som almindelige lønmodtagere kan være med til at investere i aktier. Jeg kan se i Sverige, at det er lykkes. Det vil sige, svenskerne investerer massivt i svenske aktier, sagde Brian Mikkelsen i Deadline.

Som dokumentation for den påstand skriver ministeren følgende til Detektor:

"Vi kan se, at der er langt flere noteringer af nye, mindre virksomheder i Sverige end i Danmark (...) Så noget gør de altså bedre i Sverige. Og så er det jo oplagt at se på, hvad det er, de gør anderledes end os. Og en af tingene er, at de har en investeringssparkonto".

Men de eksperter, som vi har talt med, kan ikke bekræfte, at der en dokumenteret sammenhæng mellem indførslen af investeringssparkonti og øgede investeringer i Sverige:

- Jeg er ikke i besiddelse af dén information, og jeg er ikke bekendt med officielle statistikker, der muliggør, at vi kan besvare det spørgsmål, forklarer Paolo Sodini, der er professor i økonomi på Stockholm School of Economics.

Køber Hr. og Fru Sverige aktier?

Derudover fortæller erhvervsministeren at ordningen i Sverige har fået helt almindelige lønmodtagere til at investere mere i aktier, da han bliver spurgt om, om det er de rige, der bruger kontoen:

- Nej, det er almindelige lønmodtagere, det er derfor vi oppe på det antal, der findes ikke 1.8 millioner rige i Sverige, svarede han i Deadline.

Denne gang er ministerens kilde tal fra Skatteværket i Sverige, der viser, at 1.8 millioner svenskere har en aktiesparekonto. Han henviser også til en undersøgelse fra banken Avanza, som viser, at 17 pct. af dem, der tjener op til 18.000 svenske kr. om måneden sparer op på en aktiesparekonto. Det samme gælder for 29 pct. af svenskerne med indkomst mellem 19-24.000 kr. og for 33 pct. af dem, der tjener 25.000 kr. eller mere om måneden.

Men det er ikke det samme som, at de mange svenskere bruger kontoen til at investere i aktier. For i Sverige er der skattemæssige fordele ved at bruge ordningen udelukkende som en form for opsparingskonto.

Tværtimod mener den svenske bank Avanza, at det primært er de velstillede, der investerer i aktier fra deres konti:

- Det er de veluddannede investorer med mere kapital på deres konti, siger rådgiver i Avanza Claes Hemberg.

Erhvervminister Brian Mikkelsen har ikke haft tid til at stille op til interview med Detektor.

Se mere i Detektor i aften klokken 21 på DR2