Faktatjek: Har indvandrere gjort Sverige rigere?

Sverige er blevet rigere end Danmark på grund af landets mange indvandrere, mener debattør David Trads. Men den påstand kan ikke dokumenteres, fortæller DR's Detektor.

Ifølge debattør David Trads har indvandring i Sverige ført til, at landet har haft stor økonomisk fremgang. (© DR)

De tusindvis af personer på flugt, som i øjeblikket krydser grænsen til Europa, har fået debatten om indvandreres bidrag til det danske samfund til at blusse op på ny. Og skal man tro debattør og journalist David Trads, så er der klare økonomiske fordele ved indvandring:

- Sverige har i løbet af de sidste 20 år overhalet, indhentet og overhalet Danmark på listen over BNP pr. indbygger. Det er fordi BNP pr. indbygger i Sverige er vokset så voldsomt, hvorfor? Fordi de har taget en masse indvandrere, som har gjort landet mere ungt, mere dynamisk, mere entreprenant, lød det i sidste måned fra David Trads i Deadline, da han diskuterede med debattør Mikkel Andersson.

DR’s Detektor har talt med en række forskere i Danmark og Sverige, som ikke kender til dokumentation for, at Sveriges økonomiske fremgang skyldes indvandring.

Fremgang skyldes primært økonomiske reformer

I Sverige har indvandrere en lavere beskæftigelse end personer med svensk baggrund, hvilket gør det usandsynligt, at Sverige ligefrem har haft en økonomisk gevinst ved indvandring. Det fortæller professor i Økonomi på Aarhus Universitet Peder Pedersen, som har forsket i indvandring og samfundsøkonomi.

- Det er noget dristigt at konkludere, at indvandringen til Sverige har været årsag til landets voksende BNP pr. indbygger i sammenligning med Danmark. For svenskerne har samme udfordring, som vi har i Danmark, med at få indvandrere i arbejde, siger han og tilføjer, at forklaringen på Sveriges økonomiske fremgang i højere grad skal findes i deres økonomiske reformer.

- Landet har reformeret en række velfærdsydelser og forbedret sin konkurrenceevne, siger Peder Pedersen.

Gevinst afhænger af beskæftigelse

Heller ikke professor i økonomi ved Aarhus Universitet og tidligere overvismand, Torben M. Andersen kender til undersøgelser eller forskning, der viser, at indvandringen til Sverige har ført til et højere bruttonationalprodukt pr. indbygger.

Og ligesom Peder Pedersen påpeger han, at indvandrernes tilknytning til arbejdsmarkedet er afgørende.

- Det er enormt afhængigt af sammensætningen af indvandrere. Hvis mange af dem står uden for arbejdsmarkedet, trækker det ned, siger Torben M. Andersen, der ud over sin tidligere stilling som overvismand i Danmark også har været medlem af Finanspolitiska Rådet i Sverige, som er en pendant til de danske vismænd.

Højere arbejdsløshed hos indvandrere

Netop indvandreres lavere tilknytning til det svenske arbejdsmarked har ifølge økonom ved Universitetet i Göteborg Joakim Ruist haft en negativ effekt på BNP pr. indbygger.

- Den store flygtningeindvandring til Sverige har ikke haft en positiv effekt på BNP pr. indbygger i Sverige.

Det skyldes, at flygtningene har svært ved at komme i arbejde, siger Joakim Ruist til Detektor.

I 2011 udgav Rockwool Fonden en rapport, hvor man undersøgte, hvordan indvandring har påvirket samfundsøkonomien i Danmark. Rapporten viste, at indvandring samlet set har været en udgift. Undersøgelsen kiggede dog ikke på forholdene i Sverige, og forskeren bag undersøgelsen hos Rockwool Fonden kender ikke til undersøgelser, der bakker David Trads’ påstand op.

Trads: Det er logik for perlehøns

David Trads er ikke enig med hverken den svenske økonom eller de danske økonomer, som Detektor har talt med. Han nævner som eksempel, at USA, som har taget mange indvandrere, er blevet et rigere land de seneste 30 år, mens Japan, der ikke har stor indvandring, ikke er blevet rigere.

- Det er logik for perlehøns - og det gælder ifølge Reinfeldt og Löfven [tidl. og nuværende statsminister i Sverige, red.] også for Sverige.

David Trads påpeger dog samtidig, at Sveriges økonomiske fremgang ikke alene skyldes indvandring.

- Selvsagt er det ikke alene på grund af indvandring, at ting udvikler sig positivt. Det giver sig selv, at andre årsager også spiller ind. Indvandringen er åbenlys en afgørende forudsætning for langvarig vækst.

På spørgsmålet om David Trads vil ændre noget i sit citat fra debatten i Deadline, skriver han i en mail:

- Jeg ville naturligvis ikke rette noget som helst.